A transformat niște ruine într-o fermă ultramodernă. Istoria afacerii profitabile a unei antreprenoare din satul Visoca

28 Apr. 2022, 12:52
 // Categoria: Oameni şi Idei // Autor:  MD Bani
28 Apr. 2022, 12:52 // Oameni şi Idei //  MD Bani

Ludmila Catlabuga din satul Visoca, raionul Soroca, a lansat o afacere în domeniul zootehnic în anul 2015. Compania „Vita-Biofarm” este o fermă de bovine specializată în producerea laptelui. Zilnic aproximativ 1,8 tone de lapte. Ludmila a deschis afacerea de familie în satul de baștină a soțului său. Astfel, în satul Visoca au fost renovate după standardele europene două grajduri, care au fost echipate cu utilaj performant.

Antreprenoarea consideră că cea mai importantă realizare a sa este transformarea unor ruine într-o fermă ultramodernă. Totodată, aceasta se poate lăuda și cu un volum mare de producție.

 „Zilnic este muls în jur de 1800 kg de lapte, iar utilajul de răcire ne permite să fie livrat o dată la două zile 3600 kg lapte destinat procesării”.

Pentru ca succes să fie garantat, antreprenoarea a optat pentru animale cu productivitate înaltă. În iunie 2015 a fost importat din Germania primul lot de animale – 33 de juninci gestante, rasa Holstein, cu productivitatea de cel puțin 8000 kilograme de lapte pe perioada de lactație.

„Bovinele din această rasă ajung la greutatea de 700 kg și dau lapte de cea mai înaltă calitate, dacă sunt hrănite în mod corespunzător. Concentrația de grăsime variază între 3,6% – 4,2%. Iar în luna noiembrie 2016 șeptelul de bovine a fost mărit încă cu 15 capete gestante de aceeași rasă. Și în august 2020 a mai fost importat un lot din Ungaria în număr de 30 juninci gestante”, povestește Ludmila.

În prezent întreprinderea deține în total 150 bovine. Productivitatea medie pe zi la un cap de animal este de 28-29 kilograme de lapte.

Istoria de succes a fost realizată cu sprijinul Proiectului „Consilierea Guvernului Republicii Moldova în politici economice”, implementat de către GIZ Moldova cu suportul financiar al Ministerului Federal pentru Cooperare Economică și Dezvoltare al Germaniei (BMZ) și al Agenției Elvețiene pentru Dezvoltare și Cooperare (SDC).

Realitatea Live

03 Mai 2024, 17:01
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
03 Mai 2024, 17:01 // Actual //  Lupu Eduard

Republica Moldova a înregistrat un volum semnificativ de exporturi de semințe de floarea soarelui în luna aprilie, cu un total de 73 de mii de tone, în timp ce, într-un gest surprinzător, Comisia de licențiere a decis să permită importul de răsărită pentru prima dată, acordând dreptul exclusiv companiei Trans Oil. Reprezentantul Forței Fermierilor, Alexandr Slusari, a declarat că este vorba despre o cantitate de aproximativ 70 de mii de tone de răsărită.

Potrivit datelor publicate de Iurie Rija de la Asociația Exportatorilor și Importatorilor de Produse Agricole și Cerealiere, în luna aprilie, cele mai mari cantități de semințe de floarea soarelui au fost exportate de către RUSAGRO-PRIM, cu un total de 14,5 mii de tone. Rusagro-Prim SRL din Cupcini, Edineț, deținută de Savvelii Russu. Compania deține un elevator la Cupcini, dar și un terminal cerealier, în portul Reni din Ucraina. Pe locul doi la exportul de floarea soarelui este OROM-IMEXPO, cu 13,5 mii tone, și VADALEX GRAINS, cu 6,2 mii de tone.

Iurie Rija a subliniat că, în perioada iulie 2023 – aprilie 2024, Moldova a exportat un total de 794 de mii de tone de semințe de floarea soarelui, sub formă de materie primă și prelucrată.

În ceea ce privește exportul de ulei și răsărită de floarea soarelui, în aceeași perioadă menționată anterior, au fost livrate pe piețele externe 190 de mii de tone de ulei și 435,2 mii de tone de răsărită.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău