Natalia Balaban. Noi pași în implementarea proiectului Digitalizării Uniunii Avocaților din Republica Moldova

10 Mai 2022, 16:42
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  Lupu Eduard
10 Mai 2022, 16:42 // Bani și Afaceri //  Lupu Eduard

Natalia, bună seara. M-am uitat la istoria interviurilor noastre. Acest interviu este al treilea despre etapele de dezvoltare a proiectului dumneavoastră în digitalizarea activităților Uniunii Avocaților din Republica Moldova. Cel precedent a fost acum exact un an, în luna mai 2021.

Da, atunci, prin votul unanim al Consiliului Uniunii Avocaților din Republica Moldova, proiectul a primit sprijin deplin in vederea implementării din partea colegilor mei.

Amintește-mi, când vorbim despre digitalizarea activităților Uniunii Avocaților, pe ce aspecte ale activităților sale ne concentrăm?

Voi enumera pe cele principale. Organizarea registrului electronic al avocaților din Republica Moldova. Digitalizarea examenului de admitere la stagiu profesional online. Digitalizarea examenelor de calificare online. Digitalizarea Adunărilor Generale ale Baroului și Consiliului Avocaților, comisiilor, inclusiv desfășurarea procedurilor de alegere și vot online. La fel, o nouă pagină web a Uniunii Avocaților.

Atunci, de fapt, este acesta un stil de viață nou, digital, pentru avocați?

Foarte multe din aspectele sale vor fi digitizate. Același examen va putea avea loc acum online, fără părtinire umană și cu rezultate imediate pentru cei care iau testul. Modul în care a fost conceput proiectul acoperă tot ceea ce se poate face de la distanță. Și nu este doar mai rapid, contribuim atât la protecția mediului prin reducerea utilizării hârtiei, cât și la transparența votării și a altor proceduri, oferind acces la rezultate acolo unde nu sunt anonime din punct de vedere legal.

În ce stadiu se află acum implementarea proiectului?

Negocierile sunt în desfășurare cu parteneri internaționali. Există aprobarea consiliului, există un donator internațional, există o companie privată gata să ofere soluțiile software necesare. Am gasit un agent economic care este dispus sa ofere solutia Soft gratuit, evitand astfel costuri din bugetului Uniunii Avocaților.

Aveți Drepturile asupra proiectului  înregistrate cu drept de autor. Veți acorda Uniunii Avocaților posibilitatea de a utiliza proiectul?

Sunt deschisă să acord Uniunii Avocaților drepturi gratuite de utilizare a proiectului. Aceasta este contribuția mea personală la dezvoltarea justiției în Republica Moldova și realizarea acesteia merită doi ani de muncă la acest proiect. Sper că Moldova va fi una dintre primele țări care va conduce tendința către digitalizarea comunității avocaților și nu numai. Ne-am remarcat deja printre multe țări prin componența de gen a conducerii țării – atât președintele, cât și prim-ministrul sunt femei. Așa că voi fi bucuroasă a contribui la formarea unei noi societăți, moderne, oneste, transparente, digitale.

Cum percep colegii dvs. proiectul?

Cu entuziasm. În primul rând, vreau să mulțumesc pentru deschiderea arătată în tratarea temei de interes, precum și promovarea transparenței, onestității, responsabilității, profesionalismului și eficienței Uniunii avocaților, Baroului și a membrilor săi.

Mă bucur că împărtășim opinia într-o cooperare mai strânsă între părți care să  ducă la promovarea intereselor și obiectivelor comune. Sperăm într-o colaborare îndelungată și frumoasă pentru toate părțile implicate.

Realitatea Live

01 Mai 2024, 14:53
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
01 Mai 2024, 14:53 // Actual //  Lupu Eduard

O parte dintre recenzorii lucrează și astăzi, 1 mai – Ziua Muncii, însă în funcție de cum și-au panificat activitatea, a declarat pentru BANI.MD, șeful Biroului Național de Statistică, Oleg Cara.

„Unii dintre ei își pot lua zile libere în cursul săptămânii și lucrează în weekend. Orarul e flexibil pentru fiecare în parte”, a mai spus Cara.

Întrebat dacă de Paștele Blajinilor, recenzorii vor merge prin cimitire, Oleg Cara a spus că: „ este exclus acest lucru. Sunt stabilite locuri speciale unde populația este intervievată: în fața blocului, în fața porții casei”.

Aproape 600 de mii de locuinţe şi 860 de mii de persoane din Republica Moldova au fost recenzate, până acum, în cadrul Recensământului populaţiei şi locuinţelor.

Recensământul populației și locuințelor 2024 în Republica Moldova se desfășoară în perioada 8 aprilie – 7 iulie, în întreaga țară. Conform legislației, cetățenii sunt obligați să răspundă la întrebările recenzorilor și să ofere răspunsuri corecte. La rândul lor, autoritățile sunt obligate să asigure confidențialitatea răspunsurilor acordate.

Recenzorul va efectua 5 vizite la domiciliu. În cazul în care recenzorul nu găsește pe nimeni acasă, el va lăsa în căsuța poștală, în poartă sau la ușă o înștiințare privind participarea la recensământ care va conține datele de contact ale recenzorului pentru a stabili împreună o zi și o oră convenabilă pentru recenzare.

Recensământul din 2024 este al treilea la număr efectuat în Republica Moldova.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău