„Și bogații plâng”: oligarhii sancționați și-au pierdut „jucăriile” de lux

11 Mai 2022, 07:09
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
11 Mai 2022, 07:09 // Actual //  bani.md

Sancțiunile extrem de drastice care au fost impuse în urma invaziei ruse în Ucraina i-au lovit din plin pe mulți oligarhi favorizați de Kremlin – unii dintre cei mai bogați oameni din lume – care au rămas acum fără jucăriile lor de lux – iahturi, conace, avioane private, opere de artă – și cu conturile blocate.

Oligarhii au mai fost vizați și în trecut de sancțiuni, însă niciodată acestea nu au fost atât de aspre și nu au vizat un număr atât de mare de persoane care au adunat averi de multe miliarde de euro în urma prăbușirii Uniunii Sovietice.

În Marea Britanie, peste 100 de oligarhi, precum și familiile acestora, au fost vizați de sancțiuni. Statele Unite au sancționat 140 de ruși bogați, iar UE, peste 30, potrivit The Moscow Times, care citează agenții de presă occidentale.

Secretarul de stat pentru Transport din Marea Britanie, Grant Shapps, a spus că mișcarea a fost concepută pentru a-i lovi acolo unde îi doare cel mai mult – interzicerea „accesului la jucăriile lor de lux”.
Capitala britanică a fost numită de ani de zile „Londongrad”, după ce a devenit o destinație preferată a rușilor bogați, care au încercat să-și securizeze averile aici și și-au înscris copiii la cele mai bune școli.

Chiar și celebrul Roman Abramovici a fost vizat de sancțiuni, fiind forțat să scoată la vânzare clubul de fotbal Chelsea, pe care l-a cumpărat în 2003.

Dar a acționa împotriva unui număr atât de mare de bogați, într-o economie extrem de globalizată, este „un teritoriu total neexplorat”, spune cercetătorul Alex Nice. Iar când războiul se va termina, va rămâne o ruptură profundă între Occident și Rusia, chiar dacă activele oligarhilor sunt doar înghețate, nu confiscate, a mai spus el. „Nu pare să existe nicio perspectivă ca aceste sancțiuni să fie ridicate în viitorul apropiat”, a apreciat Nice.

La Moscova, analistul politic independent Konstantin Kalacev a spus că „operațiunea specială” a lui Putin în Ucraina ar putea dura „de ani de zile” și chiar ar putea fi extinsă pentru ca acesta să-și îndeplinească visul de a recrea imperiul rus.

34 de ruși, eliminați din topul miliardarilor Forbes

Revista Forbes a eliminat luna trecută 34 de ruși din topul anual al miliardarilor, după „avalanșa de sancțiuni”.

„Războiul este un dezastru absolut pentru ei”, a spus Elisabeth Schimpfoessl, lector în sociologie la Universitatea Aston din Birmingham și autoarea cărții „Rich Russians”.

Petr Aven, cunoscut pentru o colecție vastă de artă rusă, a declarat pentru The Financial Times că nu este sigur dacă „își va permite menajeră sau șofer” și că se confruntă cu expulzarea din Marea Britanie.

Partenerul său de afaceri, Mikhail Fridman, a spus pentru Bloomberg că este „în stare de șoc” și, de asemenea, face eforturi să plătească o menajeră.

Mulți oligarhi au mai multe cetățenii și nu se grăbesc să se întoarcă în Rusia. Pentru ei, Occidentul a fost refugiu „în orice moment în care a existat vreun risc de urmărire penală în Rusia”, a spus Schimpfoessl. „Oligarhii nu s-au deranjat niciodată să instaureze statul de drept în Rusia”.

Valoarea activelor vizate de sancțiuni este uluitoare. Guvernul Marii Britanii estimează că numai Abramovici valorează peste 9 miliarde de lire sterline (10,5 miliarde de euro). De asemenea, sunt vizați și doi dintre asociații săi, cu averi de 10 miliarde de lire sterline.

Se zvonește că Abramovici deține 6 super-iahturi de lux, două din ele fiind andocate în Turcia din martie, evitând astfel sancțiunile.
Membrii UE au anunțat că au înghețat aproape 30 de miliarde de dolari în active rusești, inclusiv iahturi, elicoptere, proprietăți și opere de artă în valoare de 7 miliarde de dolari.

Washingtonul a anunțat că a sechestrat iahturi și avioane în valoare de peste 1 miliard de dolari.

Președintele american Joe Biden a propus sancțiuni permanente, spunând că oligarhilor nu ar trebui să li se permită să se bucure de lux în timp ce copiii ucraineni mor.

Săptămâna trecută, în Fiji, poliția a confiscat un iaht de aproximativ 300 de milioane de dolari care aparține oligarhului Suleiman Kerimov, senator miliardar.

„Rușilor obișnuiți le place să vadă că „și bogații plâng””, a spus Kalacev, făcând referire la o telenovelă mexicană foarte populară în Rusia la începutul anilor 1990.
Dar nu se știe dacă sancțiunile afectează deciziile Moscovei. Oligarhii nu-l pot influența pe Putin, pentru că el se întâlnește cu ei „doar pentru a le transmite lucruri, nu pentru un dialog”, a spus Kalacev.

Dar sancțiunile „fără îndoială vor slăbi capacitatea Rusiei de a lupta”, a Nice.
Abramovici a fost implicat în negocieri pentru oprirea războiului, cu acordul ambelor părți. Alți oligarhi au criticat conflictul. Pe Instagram, antreprenorul și bancherul sancționat de Marea Britanie, Oleg Tinkov, a criticat „acest război nebunesc” și armata Rusiei.

Fridman a cerut încetarea vărsării de sânge, iar Oleg Deripaska, sancționat de Regatul Unit, UE și SUA, a spus că o continuare a luptei este „o nebunie”.

Însă experții se îndoiesc că aceștia să creeze o alianță împotriva lui Putin. „Nu ar fi în interesul lor să vorbească vreodată împotriva lui Putin”, a spus Schimpfoessl.

Realitatea Live

21 Mai 2025, 10:25
 // Categoria: Bănci şi Finanţe // Autor:  Ursu Victor
21 Mai 2025, 10:25 // Bănci şi Finanţe //  Ursu Victor

Banca Națională a Moldovei anunță că, în luna aprilie 2025, volumul total al depozitelor noi atrase la termen a crescut cu 9,4%, atingând valoarea de 4,44 miliarde lei, comparativ cu luna martie. Evoluția a fost impulsionată în special de creșterea spectaculoasă a depozitelor în valută, care s-au majorat cu 81,3%, până la 1,95 miliarde lei.

În schimb, depozitele atrase în moneda națională au scăzut cu 16,5%, coborând la 2,49 miliarde lei, ceea ce a redus ponderea acestora în total la doar 56,2%.

Rata medie nominală la depozitele noi atrase în lei a crescut cu 0,26 puncte procentuale, ajungând la 4,83%, în timp ce dobânda la depozitele în valută a crescut ușor la 1,33%.

Cele mai populare termene de constituire a depozitelor au fost între 2 și 5 ani (61,2% din total), urmate de cele cu termen între 6 și 12 luni (16,1%).

Depozitele atrase de la populație au totalizat 2,97 miliarde lei, în scădere cu 3,1% față de luna martie. Totuși, comparativ cu aprilie 2024, depozitele persoanelor fizice în moneda națională s-au dublat aproape (+80,6%), iar cele în valută au crescut cu 36,6%.

Dobânda medie oferită pentru depozitele în lei ale persoanelor fizice a crescut la 5,16% (+0,46 p.p.), iar pentru cele în valută la 1,35% (+0,17 p.p.).

Depozitele firmelor în moneda națională au scăzut cu 25,4%, ajungând la 537 milioane lei, în timp ce cele în valută s-au majorat de 3,4 ori, până la 924,4 milioane lei. Comparativ cu aceeași perioadă a anului trecut, depozitele în valută ale companiilor sunt de 3,5 ori mai mari, ceea ce sugerează o mutare clară a economiilor către valute străine.

Dobânda medie la depozitele companiilor în lei a scăzut semnificativ cu 0,50 p.p., la 3,65%, iar la cele în valută a coborât la 1,30% (-0,24 p.p.).

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
NO COMMENT | FOOD&DRINKS ŞI HORECA EXPO, DESCHISE LA MOLDEXPO
NO COMMENT | FOOD&DRINKS ŞI HORECA EXPO, DESCHISE LA MOLDEXPO
NO COMMENT | OFICIALII AU DEPUS FLORI DE 9 MAI LA MEMORIALUL „ETERNITATE”
NO COMMENT | OFICIALII AU DEPUS FLORI DE 9 MAI LA MEMORIALUL „ETERNITATE”
NO COMMENT | PROTEST ÎMPOTRIVA RĂZBOIULUI ȘI A SUSŢINERII PENTRU LIBERTATEA PRESEI
NO COMMENT | PROTEST ÎMPOTRIVA RĂZBOIULUI ȘI A SUSŢINERII PENTRU LIBERTATEA PRESEI
NO COMMENT | RESTAURANT CUPRINS DE FLĂCĂRI
NO COMMENT | RESTAURANT CUPRINS DE FLĂCĂRI
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO