Adevărul sub preș al energiei cumpărate din Ucraina! Tarifele la curent ar putea să-i năucească pe moldoveni

11 Mai 2022, 15:09
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
11 Mai 2022, 15:09 // Actual //  bani.md

Energocom a semnat un contract de achiziție a 30% din necesarul de curent electric pentru luna mai cu compania ucraineană Ukrhidroenergo, conform prevederilor dispoziției Comisiei pentru Situații Excepționale din 29 aprilie, anunță Agenția Proprietății Publice.

Operatorul ucrainean va începe livrările de energie din data de 12 mai. „S-a negociat direct cu companii producătoare de energie electrică din Ucraina (între care Energoatom, D. Trading și altele), solicitându-se oferte pentru furnizarea a 30% din consumul necesar. Conform condițiilor contractuale, la solicitarea părții ucrainene, prețul de achiziție pentru acest contract este un secret comercial și nu poate fi divulgat, dar pot confirma ca este un preț mai mic decât ofertele parvenite la licitația precedentă”, a spus Vladimir Sadovoi, director general interimar al Energocom.

La sfârșitul lunii aprilie, Energocom, în baza negocierilor directe, a semnat un contract de achiziție cu Centrala Termoelectrică de la Cuciurgan (MGRES), la prețul de 59,5 dolari/ MWh. MGRES și-a asumat să asigure 70% din necesarul de energie electrică pentru luna mai.

Conform Comisiei Situații Excepționale, Energocom încheie contracte de achiziție cu producătorii, după care – cu furnizori și distribuitori. Datele preliminare arată că la prețul mediu de achiziție al energiei electrice tarifele actuale pentru consumatorul final nu va crește. Totodată, ANRE urmează să analizeze prețul mediu de achiziție pentru a determina dacă va fi nevoie de o ajustare a tarifului.

Premise pentru majorarea tarifului la energia electrică

Prin decizia Comisiei pentru Situații Excepționale, s-a impus Energocom obligația de serviciu public de procurare a energiei electrice solicitate de furnizorii serviciului universal, furnizorii și de ultimă opțiune, și de operatorii de sistem pentru luna mai 2022. Totodată, Dispoziția citată a Comisiei pentru Situații Excepționale a Republicii Moldova prevede că pentru luna mai, 2022, Energocom va încheia contracte de achiziție a energiei electrice în baza negocierilor directe.

Prețul este mai mare cu 6 USD, dar tarifele pentru consumatorii finali rămân neschimbate până la 1 iunie curent, dădea asigurări Natalia Gavrilița.

În in cazul majorării prețurilor la energia electrică procurată pe piața angro de către furnizorii serviciului universal și sau de ultimă opțiune și operatorii de sistem, care va genera un impact mai mare de 5% asupra veniturilor determinate la aprobarea prețurilor/tarifelor în vigoare. În prezent tariful pentru populație al unui kwh este de 2,17 lei. Or, deja în prezent sunt premise pentru majorarea tarifelor la energia alectrică consumtorilor finali, în condițiile în care leul s-a depreciat la  18,6 lei.  ANRE a stanilit un curs de 18 lei. În consecință acest lucru va duce la majorarea tarifelor la energia electrică.

Astfel, deja sunt premize pentru o ajustare cu circa 10% a tarifelor

Centrala de la Cuciurgan și-a asumat obligația să livreze 70% din necesarul energiei electrice Republicii Moldova.

Pentru mai multă diversitate și comoditate, urmărește contul nostru de INSTAGRAM!

Realitatea Live

21 Nov. 2024, 19:49
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
21 Nov. 2024, 19:49 // Actual //  Ursu Victor

Parlamentul Republicii Moldova urmează să facă o serie de modificări legislative menite să fortifice transparența și eficiența proceselor decizionale din cadrul Băncii Naționale a Moldovei Propunerile includ ajustări semnificative în componența și procedurile de numire și revocare a membrilor Consiliului de supraveghere și ai Comitetului Executiv, potrivit unui proiect de lege propus spre consultări publice.

Printre principalele modificări se numără excluderea unui membru din Consiliul de supraveghere care ocupă simultan funcția de viceguvernator al Băncii Naționale și creșterea numărului membrilor independenți ai Consiliului de supraveghere de la 4 la 5 De asemenea se propune introducerea consultării Consiliului de supraveghere de către Președintele Parlamentului Guvernatorul BNM sau Comisia economie buget și finanțe în funcție de poziția vizată. Avizul emis de Consiliu va fi prezentat Parlamentului și audiat înainte de votul pentru numirea candidaților

Modificările propun și consolidarea procedurilor de revocare prin asigurarea dreptului la audiere pentru membrii organelor de conducere înainte de emiterea unei hotărâri de revocare. Totodată implicarea Președintelui Republicii Moldova în procesul de revocare va crea o procedură de dublu veto iar contestațiile privind hotărârile de revocare vor fi soluționate în termen de 3 luni

Pentru a asigura o mai bună calificare și eligibilitate a membrilor Consiliului de supraveghere se extind domeniile de calificare și se reduce durata mandatului membrilor independenți de la 7 la 5 ani astfel evitându-se suprapunerea mandatelor. Măsurile includ și notificarea anticipată a Parlamentului despre expirarea mandatelor membrilor și stabilirea unui termen clar pentru numirea noilor membri după încheierea mandatelor

 

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău