După ce ieri, 11 mai, Agenția Proprietății Publice a difuzat un comunicat de presă în care anunța că va achiziționa 30% din necesarul energie electrică de la compania de stat ucraineană Ukrhidroenergo. Însă fără a specifica care este prețul de achiziție. Autoritățile au invocat secretul comercial.
Astăzi, ministrul Infrastructurii, Andrei Spînu, într-o postare pe canalul său de Telegram susține că prețul mediu de achiziție a curentului electric este 66,7% USD pentru MWh.
Moldova trebuie să își diversifice sursele de aprovizionare cu resurse energetice. Din păcate, perioada prin care trecem, face ca acest proces să fie complicat și plin de incertitudine. Ieri, Energocom a anunța despre semnarea unui contract pentru livrarea a 30% din consumul de energie electrică de la o companie din Ucraina. Pentru luna mai, 70% din electricitate va fi produsă de MGRES, iar 30% de Ukrhidroenergo (Ucraina). Tariful în facturi pentru luna mai rămâne neschimbat. În continuare, purtăm discuții pentru a identifica cel mai bun preț al electricității pentru lunile următoare”, susține Spînu.
La sfârșitul lunii aprilie, Energocom, în baza negocierilor directe, a semnat un contract de achiziție cu Centrala Termoelectrică de la Cuciurgan (MGRES), la prețul de 59,5 dolari/ MWh. MGRES și-a asumat să asigure 70% din necesarul de energie electrică pentru luna mai.
Conform Comisiei Situații Excepționale, Energocom încheie contracte de achiziție cu producătorii, după care – cu furnizori și distribuitori. Datele preliminare arată că la prețul mediu de achiziție al energiei electrice tarifele actuale pentru consumatorul final nu va crește. Totodată, ANRE urmează să analizeze prețul mediu de achiziție pentru a determina dacă va fi nevoie de o ajustare a tarifului.
Premise pentru majorarea tarifului la energia electrică
Prin decizia Comisiei pentru Situații Excepționale, s-a impus Energocom obligația de serviciu public de procurare a energiei electrice solicitate de furnizorii serviciului universal, furnizorii și de ultimă opțiune, și de operatorii de sistem pentru luna mai 2022. Totodată, Dispoziția citată a Comisiei pentru Situații Excepționale a Republicii Moldova prevede că pentru luna mai, 2022, Energocom va încheia contracte de achiziție a energiei electrice în baza negocierilor directe.
Prețul este mai mare cu 6 USD, dar tarifele pentru consumatorii finali rămân neschimbate până la 1 iunie curent, dădea asigurări Natalia Gavrilița.
În cazul majorării prețurilor la energia electrică procurată pe piața angro de către furnizorii serviciului universal și sau de ultimă opțiune și operatorii de sistem, care va genera un impact mai mare de 5% asupra veniturilor determinate la aprobarea prețurilor/tarifelor în vigoare. În prezent tariful pentru populație al unui kwh este de 2,17 lei. Or, deja în prezent sunt premise pentru majorarea tarifelor la energia alectrică consumtorilor finali, în condițiile în care leul s-a depreciat la 18,6 lei. ANRE a stanilit un curs de 18 lei. În consecință acest lucru va duce la majorarea tarifelor la energia electrică.
Astfel, deja sunt premize pentru o ajustare cu circa 10% a tarifelor
Pentru mai multă diversitate și comoditate, urmărește contul nostru de INSTAGRAM!