Aproape 8 milioane de lei, alocate pentru suportul cinematografiei din Republica Moldova

16 Mai 2022, 16:37
 // Categoria: Actual // Autor:  MD Bani
16 Mai 2022, 16:37 // Actual //  MD Bani

Centrul Național al Cinematografiei organizează și în acest un concurs al proiectelor cinematografice. Investițiile în acest proiect se ridică la 8 milioane de lei, resurse care vor fi acordate câștigătorilor concursului. Sesiunea 2022 vine cu elemente noi, datorită unui suport adițional din partea Asociației Companiilor Creative COR, Centrului Mediacor și Proiectului Tehnologiile Viitorului, finanțat de USAID și Suedia.

Directoarea Centrului Național al Cinematografiei din Republica Moldova, Valentina Iusuphodjaev, a dezvăluit mai multe detalii despre competiția din acest an.

 „Am inițiat niște modificări la regulamentul de finanțare. Printre cele mai importante este faptul că anul acesta am divizat acest proces în două etape. Întâi sunt analizate dosarele creative, în funcție de etapa la care este proiectul și am introdus și pitch-ul – o prezentare a proiectului. Iar la etapa a doua este analizat dosarul tehnic, experiența celor care aplică, performanțele din carieră, bugetul”.

După aplicarea dosarelor, participanții vor trece prin cele două etape de evaluare și vor fi notați de către membrii comisiei de experți și juriu, care anul acesta este unul internațional.

„Punctajul total care poate fi obținut de un proiect este de 100. Ponderea de 50% este pentru scenariu. Pentru prima etapă este vorba de 5 experți în domeniu, iar la pitch se atribuie puncte  de la 1 la 10 de către un juriu format din 3 persoane. A doua parte a evaluării este mai mult tehnică, unde 20 la sută revin producătorului, plus 20 de puncte îi revin regizorului. Unica diferență e la proiectele de dezvoltare, care nu neapărat au un regizor. Atunci 50% se oferă pentru scenariu și 50% pentru producător”.

Referindu-se la potențialul cinematografiei autohtone, Valentina Iusuphodjaev declară cu fermitate că acesta există, dar sunt necesare investiții în domeniu.

 „Cineva merge înainte pe entuziasm, altcineva pe ambiție. Motivația poate fi diferită. Este important că există acest program și că vine suport de la stat”, a menționat directoarea Centrului Național al Cinematografiei din Republica Moldova.

Suportul adițional pe care îl vor primi participanții în acest an datorită contribuției partenerilor constă în:

– Instruire în pregătirea prezentării (pitching) proiectelor cinematografice;
– Traducerea scenariilor în limba engleză;
– Trei premii de participare la festivaluri sau la platforme internaționale de film.

Sesiunea de pitching va fi difuzată live, pe paginile oficiale din rețelele de socializare ale Centrului Național al Cinematografiei.

Realitatea Live

04 Iul. 2025, 18:52
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  Ursu Victor
04 Iul. 2025, 18:52 // Bani și Afaceri //  Ursu Victor

Sezonul 2025 al cireșelor aduce provocări și oportunități pentru producătorii moldoveni, în contextul unor fluctuații semnificative pe piața internațională, anunță Asociația Moldova Fruct.

Deși exporturile în volum au scăzut față de anul trecut – doar 8000 de tone față de 10.000 de tone în iunie 2024 – valoarea totală a exporturilor a crescut spectaculos, ajungând la 20 milioane de dolari, față de 13 milioane în aceeași perioadă a anului trecut. Creșterea cu 51,4% a prețului mediu de export a compensat pierderile cantitative.

Situația regională a influențat direct acest salt valoric. În timp ce Italia se bucură de un sezon bogat și o cerere crescută, alte țări importante producătoare, precum Grecia și Turcia, au fost afectate sever de condițiile meteo extreme din primăvară. Inclusiv recolta din Republica Moldova a fost influențată de acești factori, cu efecte asupra volumelor disponibile pentru export.

Pe lângă valoarea crescută, o schimbare notabilă este și în structura geografică a exporturilor. Dacă în 2024 84% din cireșe mergeau spre țările CSI, în 2025 ponderea a scăzut la 70%. În schimb, livrările către statele din Uniunea Europeană s-au majorat de la 16% la 28%. Printre noile piețe se numără Italia, Croația, Serbia, Bosnia și Danemarca.

Piața din România s-a remarcat printr-o evoluție spectaculoasă: în iunie 2025 au fost exportate 1666 tone de cireșe moldovenești, de aproape două ori mai mult decât în aceeași lună din 2024 (842 tone), iar valoarea acestora a crescut cu 65%.

 
NO COMMENT | FOOD&DRINKS ŞI HORECA EXPO, DESCHISE LA MOLDEXPO
NO COMMENT | FOOD&DRINKS ŞI HORECA EXPO, DESCHISE LA MOLDEXPO
NO COMMENT | OFICIALII AU DEPUS FLORI DE 9 MAI LA MEMORIALUL „ETERNITATE”
NO COMMENT | OFICIALII AU DEPUS FLORI DE 9 MAI LA MEMORIALUL „ETERNITATE”
NO COMMENT | PROTEST ÎMPOTRIVA RĂZBOIULUI ȘI A SUSŢINERII PENTRU LIBERTATEA PRESEI
NO COMMENT | PROTEST ÎMPOTRIVA RĂZBOIULUI ȘI A SUSŢINERII PENTRU LIBERTATEA PRESEI
NO COMMENT | RESTAURANT CUPRINS DE FLĂCĂRI
NO COMMENT | RESTAURANT CUPRINS DE FLĂCĂRI
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO