La Comrat s-a deschis un Centru de Excelență în domeniul TIC. Cine vor fi primii beneficiari ai proiectelor

17 Mai 2022, 16:49
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  MD Bani
17 Mai 2022, 16:49 // Bani și Afaceri //  MD Bani

La Comrat, UTA Găgăuzia sa deschis un Centru de Excelență în domeniul TIC. Centrul este amplasat în incinta Universității de Stat din Comrat și dispune de săli special amenajate pentru dezvoltarea abilităților tech în rândul copiilor, birouri pentru coworking și formare, săli pentru instruire, conferințe și evenimente, dar și spații de muncă pentru startuperi, freelanceri și toți cei interesați de tehnologii.

Astfel, Centrul de Excelență Tekwill din Comrat își propune să devină un punct de conexiune între elevi, studenți și comunitatea de afaceri din UTA Găgăuzia și va oferi o serie de oportunități pentru dezvoltarea abilităților și competențelor, prin cursuri de formare și instruire în domeniul IT, schimb de experiență, programe care încurajează afacerile bazate pe inovare și stimulează competitivitatea în mediul de business regional.

Inițiativa este parte a angajamentul de extindere al TEKWILL – proiect important pentru dezvoltarea sectorului IT din Moldova, care este implementat cu suportul Agenției Statelor Unite pentru Dezvoltare Internațională (USAID) și al Suediei, susținuți de autoritățile locale și Agenția de Promovare a Investițiilor și Exporturilor din UTA Găgăuzia.

„Tekwill a fost mereu un proiect extraordinar, motiv pentru care sunt fericit să fiu aici, la lansarea Centrului de Excelență Tekwill Comrat. Suntem bucuroși că avem oportunitatea să susținem acest hub și avem încă multe proiecte comune pe care le vom dezvolta în viitor. Tot ce se găsește în acest loc este creat pentru voi – profesori, elevi, studenți, freelanceri, comunitate. Abia aștept să mă întorc aici și să văd acest centru în proces de utilizare”, a declarat Kent D. Logsdon, ambasadorul SUA în Republica Moldova.

La eveniment a fost prezentă și ambasadoarea Suediei în Republica Moldova,  Katarina Fried, a subliniat încă o dată importanța Centrului pentru calitatea educației și dezvoltării regionale.

„Deschiderea  centrului este un pas important pentru bunăstarea regională și dezvoltarea țării. Este necesar de a dezvolta calitatea educației, de a investi în infrastructură, afaceri și oameni, și de a asigura oportunități de dezvoltare pentru femei și bărbați deopotrivă. Sectorul TIC este unul dintre cele mai promițătoare sectoare în Moldova. Acesta a contribuit la creșterea profilului internațional al țării și a plasat Moldova pe harta IT. Conectarea tehnologiilor la Comrat sporește atractivitatea universității, susține mai multe femei, fete, copii, tineri și actori ai sectorului privat, pentru ca ei să devină parte a viitorului digital. Este impresionant să vezi copiii găzduiți de Tekwill cum își construiesc educația, utilizând tehnologiile digitale.”

Primii beneficiari ai proiectelor TEKWILL din regiunea găgăuză sunt elevii și profesorii din învățământul general care deja studiază disciplinele viitorului în cadrul „Tekwill în fiecare școală” – cel mai complex program de cursuri extracurriculare. Astfel, 37 de școli din regiune vor fi conectate în această toamnă la rețeaua națională și vor studia 6 cursuri digitale pe platforma tekwill.online. Mai multe programe TEKWILL pentru încurajarea antreprenoriatului și pregătirea forței de muncă în IT vor fi extinse în regiune până la finele anului curent: Tekwill Academy, Tekwill Academy Kids, Startup Academy, Startup Moldova Digital Upgrade și altele.

 „Suntem recunoscători partenerilor noștri care investesc în educație prin inovație. Acest parteneriat vine să susțină elevii și cadrele didactice în creșterea lor profesională și obținerea studiilor de calitate. Datorită suportului acordat de-a lungul timpului, au fost create condiții și oportunități noi în școli și universități atât pentru elevi, studenți, cât și pentru cadrele didactice, diversificându-se  oferta educațională” , a declarat Anatolie Topală, ministrul Educației și Cercetării.

Realitatea Live

02 Mai 2024, 14:38
 // Categoria: Slider // Autor:  Soroceanu Olga
02 Mai 2024, 14:38 // Slider //  Soroceanu Olga

Andrei Covalschi, unul dintre beneficiarii serviciului de angajare asistată, dezvoltat de Asociația „Motivație”, a găsit un loc de muncă la Orange Moldova datorită sprijinului oferit.

Prin intermediul Asociației, Andrei a primit asistență în redactarea și trimiterea CV-ului, precum și în pregătirea pentru interviul de angajare.

„Cu ajutorul asociației „Motivație” am ajuns aici, la compania Orange Moldova. Sunt foarte mulțumit pentru acest fapt, că s-au implicat. CV-ul au transmis, au discutat pentru mine, și deja am primit apel și răspuns de la compania Orange, să mă prezint la interviu.”, spune Andrei Covalschi, angajat Orange Moldova.

„Cazul lui Andrei e doar unul dintre sutele de cazuri ale beneficiarilor pe care noi îi avem în program și care beneficiază de serviciul de angajare asistată. El e un băiat cu dizabilitate fizică, dar s-a integrat foarte bine în acest colectiv.”, menționează Natalia Codrean, manageră proiecte, specialistă în angajare asistată, Asociația „MOTIVAȚIE”.

„Ceea ce am reușit noi ca organizație, și împreună cu societatea civilă, că am promovat la nivel de stat, și avem un cadru legal de angajarea asistată în R. Moldova, care oferă facilități atât persoanelor cu dizabilități, cât și angajatorilor, pentru că avem sprijin pentru angajarea persoanelor cu dizabilități. De exemplu, angajatorii pot să primească subsidii pentru a acomoda locul de muncă unde sunt angajate persoanele cu dizabilități. Cred că un alt rezultat este faptul că statul deja poate să procure servicii de angajare asistată de la organizații neguvernamentale sau alte asociații.”, a subliniat Ludmila Iachim, directoare executivă, Asociația „MOTIVAȚIE” din Moldova.

Această activitate este implementată de către Asociația MOTIVAȚIE în cadrul proiectului „Societatea civilă contribuie la dezvoltarea economică incluzivă și durabilă a țării” implementat de Fundația Est-Europeană în parteneriat cu European Business Association Moldova și Centrul Contact .

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău