CCI a RM a participat la Forumul Economic ROMÂNIA – REPUBLICA MOLDOVA

17 Mai 2022, 16:28
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  MD Bani
17 Mai 2022, 16:28 // Bani și Afaceri //  MD Bani

La data de 17 mai 2022, la Chişinău s-a desfășurat Forumul Economic România – Republica Moldova. Evenimentul a fost dedicat promovării schimburilor comerciale bilaterale, turismului şi sectorului investiţional, prin intensificarea dialogului dintre antreprenorii din Republica Moldova şi comunitatea de afaceri din România.

La eveniment a participat președintele Camerei de Comerț și Industrie a Republicii Moldova Sergiu Harea, care a menționat importanța cooperării dintre instituțiile românești și moldovenești, precum şi a mediului de afaceri din ambele state.

„De 18 ani, împreună cu partenerii noștri din România, organizăm an de an evenimente de susținere a businessului, în cadrul Expoziției naționale „Fabricat în Moldova”, iar din 2016, am mers la Brașov, Iași, Baia Mare, Prahova, cu o expoziție frumoasă- „Republica Moldova Prezintă”. Parcurile industriale, susținute de prietenii noștri din România, sunt o altă dovadă de cooperare fructuoasă. La fel, alături de colegii români, am examinat și propus spre publicare- Registrul Comerțului, pe care sperăm să-l preluăm în următoarea perioadă. CCI consideră oportună organizarea de cel puțin două ori pe an a forumurilor bilaterale, pentru a promova antreprenorii. Pandemia de Covid-19, cât și situația de război de la hotarul țărilor noastre, ne-au motivat să oferim servicii digitale. Astfel, am organizat pentru businessul autohton, dar și cel străin, expoziții virtuale, instruiri online, dar și am dezvoltat Platforma www.client.chamber.md ce oferă accesul la următoarele servicii online: Expertiza mărfurilor; evaluarea bunurilor. Puteți solicita de la CCI și Certificatul de origine nepreferențial electronic – eCO și Avizul de atestare a impedimentului justificator.”, a declarat președintele CCI.

Sergiu Harea a îndemnat companiile din România să acceseze Registrul Membrilor modernizat- un instrument online ce permite stabilirea de noi parteneriate, pentru cooperare și investiții, ce include  peste 1.000 de întreprinderi membre.

La eveniment au participat reprezentanți ai sectorului privat, antreprenorial și de dezvoltare, precum și ai autorităților publice centrale din cele două țări.

Volumul comerțului exterior (fără a se ține cont de activitatea comercială a agenților economici din raioanele de est) al Republicii Moldova cu România în anul 2021 a înregistrat suma de 1 663 446.01 mii USD.

Realitatea Live

23 Iul. 2024, 14:28
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
23 Iul. 2024, 14:28 // Actual //  Lupu Eduard

Superiahtul Alfa Nero, aparținând miliardarului rus Andrei Guriev (locul 17 în clasamentul miliardarilor ruși din 2024 realizat de Forbes, cu o avere de 9,3 miliarde de dolari), a fost vândut pentru 40 de milioane de dolari, relatează Bloomberg, citându-l pe ambasadorul Antigua și Barbuda în SUA, Ronald Sanders. Numele noului proprietar al navei nu a fost dezvăluit, invocându-se un acord de confidențialitate.

Reprezentantul cumpărătorului anonim, brokerul Northrop & Johnson, Richard Higgins, a declarat că valoarea reală a iahtului este mult mai mare decât prețul de vânzare de 40 de milioane de dolari. „Autoritățile din Antigua și Barbuda trebuiau să vândă iahtul,” a explicat brokerul. El a mai menționat că noul proprietar al Alfa Nero este un european care, cel mai probabil, va pune iahtul pe piața de charter.

Pentru întreținerea iahtului, din bugetul Antigua și Barbuda se alocau lunar peste 100 de mii de dolari, sau 28 de mii de dolari pe săptămână (în comparație, PIB-ul pe cap de locuitor în această țară este de 21,5 mii de dolari). Potrivit Wall Street Journal, această sumă includea salariul căpitanului italian, precum și cheltuieli de 2 mii de dolari pe zi pentru combustibilul diesel necesar funcționării aerului condiționat, deoarece, fără acesta, în două zile iahtul s-ar putea acoperi cu mucegai, afectând atât nava, cât și obiectele de artă de la bord.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău