CCI a RM a participat la Forumul Economic ROMÂNIA – REPUBLICA MOLDOVA

17 Mai 2022, 16:28
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  Dumitrita Culiuc
17 Mai 2022, 16:28 // Bani și Afaceri //  Dumitrita Culiuc

La data de 17 mai 2022, la Chişinău s-a desfășurat Forumul Economic România – Republica Moldova. Evenimentul a fost dedicat promovării schimburilor comerciale bilaterale, turismului şi sectorului investiţional, prin intensificarea dialogului dintre antreprenorii din Republica Moldova şi comunitatea de afaceri din România.

La eveniment a participat președintele Camerei de Comerț și Industrie a Republicii Moldova Sergiu Harea, care a menționat importanța cooperării dintre instituțiile românești și moldovenești, precum şi a mediului de afaceri din ambele state.

„De 18 ani, împreună cu partenerii noștri din România, organizăm an de an evenimente de susținere a businessului, în cadrul Expoziției naționale „Fabricat în Moldova”, iar din 2016, am mers la Brașov, Iași, Baia Mare, Prahova, cu o expoziție frumoasă- „Republica Moldova Prezintă”. Parcurile industriale, susținute de prietenii noștri din România, sunt o altă dovadă de cooperare fructuoasă. La fel, alături de colegii români, am examinat și propus spre publicare- Registrul Comerțului, pe care sperăm să-l preluăm în următoarea perioadă. CCI consideră oportună organizarea de cel puțin două ori pe an a forumurilor bilaterale, pentru a promova antreprenorii. Pandemia de Covid-19, cât și situația de război de la hotarul țărilor noastre, ne-au motivat să oferim servicii digitale. Astfel, am organizat pentru businessul autohton, dar și cel străin, expoziții virtuale, instruiri online, dar și am dezvoltat Platforma www.client.chamber.md ce oferă accesul la următoarele servicii online: Expertiza mărfurilor; evaluarea bunurilor. Puteți solicita de la CCI și Certificatul de origine nepreferențial electronic – eCO și Avizul de atestare a impedimentului justificator.”, a declarat președintele CCI.

Sergiu Harea a îndemnat companiile din România să acceseze Registrul Membrilor modernizat- un instrument online ce permite stabilirea de noi parteneriate, pentru cooperare și investiții, ce include  peste 1.000 de întreprinderi membre.

La eveniment au participat reprezentanți ai sectorului privat, antreprenorial și de dezvoltare, precum și ai autorităților publice centrale din cele două țări.

Volumul comerțului exterior (fără a se ține cont de activitatea comercială a agenților economici din raioanele de est) al Republicii Moldova cu România în anul 2021 a înregistrat suma de 1 663 446.01 mii USD.

Realitatea Live

25 Iun. 2022, 19:21
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
25 Iun. 2022, 19:21 // Actual //  Lupu Eduard

Moscova consideră că acordarea statutului de candidat la UE pentru Ucraina și Republica Moldova este o afacere internă a Europei. Este reacția pe care a avut-o Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, încercând să minimalizeze importanța acestei decizii pentru Moscova. Trebuie spus că intențiile Ucrainei de a adera la Uniunea Europeană și de a ieși de sub influența rusă a fost una din cauzele care au declanșat actualul conflict.

Acordarea statutului de state candidate la aderarea la Uniunea Europeană pentru Ucraina și Republica Moldova este o afacere internă a Europei susține Moscova. Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, încearcă să minimalizeze importanța acestei decizii, adoptată în toiul războiului de invazie pe care rusia îl duce pe teritoriului vecinului său ucrainean, relatează AFP.

„Aceasta este o afacere internă a Europei”, a declarat Dmitri Peskov.

El a precizat, însă, că pentru Moscova este important ca aceste procese „să nu aducă mai multe probleme Rusiei (…), în relaţiile acestor ţări cu Rusia”. De asemenea, Peskov și-au exprimat speranţa că acest lucru nu va duce la o deteriorare a relaţiilor Moscovei cu Bruxellesul. Acestea se află, în prezent, la un nivel atât de scăzut „încât este foarte dificil să fie degradate mai mult”.

Tot în acest context, Dmitri Peskov a denunțat voinţa Republicii Moldova de a „deveni mai europeană ca europenii înşişi”. El a subliniat, că Turcia, stat candidat la UE de aproximativ 20 de ani, „nu a putut niciodată să înainteze mai mult. Însă, în acelaşi timp, a devenit o ţară suverană şi independentă”.

Joi, 23 iunie, într-un summit UE, la Bruxellesul a acordat statutul de state candidate la aderarea la Uniunea Europeană pentru Ucraina şi Republica Moldova. Această decizie marchează începutul unui proces îndelungat şi complex, în vederea unei aderări la UE.

Georgia, care intenționează, de asemenea, să adere la UE trebuie să realizeze reforme pentru a primi statutul de stat candidat. O manifestaţie de susţinere a aspiraţiilor europene ale acestei ţări din Caucaz a fost programată în capitala georgiană, Tbilisi.

Pentru mai multă diversitate și comoditate, urmărește contul nostru de INSTAGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău