China a deschis granițele pentru importuri de aur. În aprilie, ar intra aur în valoare de 8,5 miliarde $

16 Apr. 2021, 14:47
 // Categoria: Actual // Autor:  MD Bani
16 Apr. 2021, 14:47 // Actual //  MD Bani

China şi-a dat acordul pentru ca băncile locale şi internaţionale să importe mari cantităţi de aur în ţară, o decizie care ar putea să susţină preţurile la aur pe fondul unui declin care durează de mai multe luni, au declarat pentru Reuters mai multe surse din apropierea acestui dosar.

China este cel mai mare consumator mondial de aur, „înghiţind” sute de tone de metal preţios, în valoare de zeci de miliarde de dolari, în fiecare an.

În 2020 importurile au scăzut pe fondul răspândirii coronavirusului şi al diminuării cererii locale. Odată cu revenirea puternică a economiei chineze, începând din a doua jumătate a anului trecut, a revenit şi apetitul chinezilor pentru bijuterii, lingouri şi monede de aur iar începând din luna ianuarie preţurile locale au fost mai mari decât cotaţiile de referinţă la nivel global, astfel că importurile de aur sunt profitabile, scrie AGERPRES.

Banca Centrală a Chinei (PBOC) controlează cât de mult aur intră în China printr-un sistem de cote atribuite băncilor comerciale. În mod normal, PBOC permite intrarea unei cantităţi suficiente de aur pentru a satisface cererea internă dar uneori restricţionează livrările. China importă aur din Australia, Africa de Sud şi Elveţia.

Aproximativ 150 de tone de aur, în valoare de 8,5 miliarde de dolari la preţurile actuale, ar urma să intre în China în lunile aprilie şi mai, susţin sursele.

Cantităţile mari menţionate de Reuters semnalează o revenire a Chinei pe piaţa globală a lingourilor de aur. Datele oficiale arată că, începând din luna februarie 2020, importurile de aur ale Chinei au fost de aproximativ 600 milioane de dolari pe lună, adică aproximativ 10 tone. Comparativ, în anul 2019, China a importat lunar aur în valoare de 3,5 miliarde de dolari, sau aproximativ 75 de tone.

Cererea de aur a Indiei şi-a revenit şi ea de pe urma crizei provocate de pandemie, astfel că în luna martie importurile au atins un nivel record de 160 de tone, a declarat recent o sursă guvernamentală.

În mod normal, China şi India sunt responsabile pentru aproximativ două cincimi din cererea mondială de aur.

Realitatea Live

04 Iul. 2025, 14:50
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
04 Iul. 2025, 14:50 // Actual //  Ursu Victor

Ministerul Comerțului din Republica Populară Chineză a anunțat vineri rezultatele finale ale anchetei antidumping privind importurile de brandy european și a decis impunerea unor tarife vamale de până la 34,9 % pe o perioadă de cinci ani, începând de sâmbătă, relatează Reuters. Măsura vizează în principal coniacul produs în Franța, componenta majoritară a importurilor chineze de brandy.

Anumite companii — printre ele giganții francezi Pernod Ricard și Rémy Cointreau — vor fi scutite de suprataxa majorată atât timp cât respectă angajamentul de a menține prețurile la un prag minim convenit cu autoritățile de la Beijing.

China a lansat investigația antidumping în 2024, la scurt timp după ce Uniunea Europeană a început să ia în calcul introducerea de taxe suplimentare pe autoturismele electrice produse în China. Decizia actuală marchează o escaladare clară a disputei comerciale sino-europene, într-un context în care ambele părți își apără piețele interne pe fondul tensiunilor economice globale.

Potrivit analiștilor, tarifele vor lovi în mod direct exportatorii francezi de coniac, care domină segmentul premium pe piața chineză. Industria europeană a băuturilor spirtoase avertizează că taxa ar putea reduce semnificativ vânzările și ar complica relațiile comerciale cu al doilea cel mai mare consumator de brandy din lume.

Comisia Europeană a transmis că „ia notă” de decizia Beijingului și va evalua impactul asupra producătorilor europeni, reamintind că orice măsură antidumping trebuie să respecte regulile Organizației Mondiale a Comerțului.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
NO COMMENT | FOOD&DRINKS ŞI HORECA EXPO, DESCHISE LA MOLDEXPO
NO COMMENT | FOOD&DRINKS ŞI HORECA EXPO, DESCHISE LA MOLDEXPO
NO COMMENT | OFICIALII AU DEPUS FLORI DE 9 MAI LA MEMORIALUL „ETERNITATE”
NO COMMENT | OFICIALII AU DEPUS FLORI DE 9 MAI LA MEMORIALUL „ETERNITATE”
NO COMMENT | PROTEST ÎMPOTRIVA RĂZBOIULUI ȘI A SUSŢINERII PENTRU LIBERTATEA PRESEI
NO COMMENT | PROTEST ÎMPOTRIVA RĂZBOIULUI ȘI A SUSŢINERII PENTRU LIBERTATEA PRESEI
NO COMMENT | RESTAURANT CUPRINS DE FLĂCĂRI
NO COMMENT | RESTAURANT CUPRINS DE FLĂCĂRI
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO