Octavian Armașu, guvernator BNM: Republica Moldova nu are altă soluție decât să îmbrățișeze un parcurs de inovații

20 Mai 2022, 17:14
 // Categoria: Bănci şi Finanţe // Autor:  MD Bani
20 Mai 2022, 17:14 // Bănci şi Finanţe //  MD Bani

Guvernatorul Băncii Naționale a Moldovei (BNM), Octavian Armașu, a participat la conferința „Transformarea digitală și incluziunea financiară”, care s-a desfășurat la Chișinău.

În deschiderea evenimentului, guvernatorul a declarat că subiectul discutat rezonează cu prioritățile băncii centrale: digitalizarea și incluziunea financiară. Octavian Armașu a subliniat că cele două crize recente – pandemia și războiul din Ucraina – au impus abordări noi pe partea de securitate informațională. În acest sens, BNM s-a conformat rapid noilor tendințe și, alături de instituțiile statului, caută soluții de răspuns mai adecvat la noile provocări.

Șeful băncii centrale a adăugat că serviciile financiare urmează acest trend global de digitalizare, numărul de actori si servicii digitale financiare fiind în creștere.

„Deseori inovațiile merg mult mai repede decât reglementările și aici regulatorii caută soluții cum să creeze condiții pentru dezvoltarea inovațiilor. Digitalizarea sistemului financiar-bancar național este necesară, s-a rămas în urmă, dar există potențial mare”, a precizat Octavian Armașu.

Potrivit guvernatorului BNM, similar cu multe alte țări, inovarea în Fintech în Moldova începe primordial din partea domeniului de plăți:

„Acestea prezintă cele mai mari posibilități, dar și tehnologiile din plăți în alte țări sunt segmentul cel mai inovator din FinTech. În derulare, proiectele BNM care pun un fundament solid la tot ce urmează să fie construit în materie de plăți sunt două: transpunerea PSD2 (Payments Systems Directive 2) și proiectul național de plăți instant”.

Astfel, BNM întreprinde măsurile necesare pentru a dezvolta infrastructura de plăți în țara noastră, care va permite implementarea unor noi instrumente de plăți, a spus Octavian Armașu. În acest context, guvernatorul BNM și-a exprimat speranța că vor fi atrași investitori în sectorul Fintech din Republica Moldova.

„Republica Moldova nu are altă soluție decât să îmbrățișeze un parcurs de inovații. Acest parcurs poate fi realizat dacă există o cooperare între regulatori, instituțiile statului, investitori și participanții pieței. Adică noi putem realiza acest parcurs dacă îl implementăm cu instituții ale statului puternice și în condiții atractive pentru investitorii noi”,  a subliniat Octavian Armașu.

Totodată, șeful băncii centrale a vorbit despre rolul deosebit pe care îl are educația financiară în societate, care are drept scop și ținerea în concordanță a dezvoltării serviciilor financiare sub aspect digital cu pregătirea consumatorilor de a beneficia pe deplin de aceste servicii moderne.

Cea de-a doua ediție a conferinței „Transformarea digitală și incluziunea financiară” a fost organizată de Camera de Comerț Americană din Moldova (AmCham), în perioada 19-20 mai 2022. Evenimentul și-a propus să ofere o platformă de interacţiune între părţile interesate în transformarea digitală, concentrându-se pe nevoile comunităţile de afaceri şi pe perspectiva acesteia de a asigura o schimbare reală şi profundă pentru a se adapta mai bine la noua paradigmă a realității.

Realitatea Live

01 Iul. 2025, 16:44
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  Ursu Victor
01 Iul. 2025, 16:44 // Bani și Afaceri //  Ursu Victor

Republica Moldova a importat, în 2024, 32.015 anvelope pentru utilaje agricole şi forestiere, iar în primele cinci luni din 2025 alte 15.676 bucăţi, arată un studiu semnat de economistul Iurie Rija. Extrapolat pe întregul an, ritmul actual ar putea egala sau chiar depăşi nivelul din 2024, confirmând cererea constant ridicată din sectorul agricol şi silvic.

Dacă în ianuarie 2024 o anvelopă costa, în medie, 2.980 lei, în ianuarie 2025 preţul a scăzut la 1.581 lei. Tendinţa s-a repetat în aprilie (1.112 lei vs. 2.836 lei). În ansamblu, valoarea importurilor pe ianuarie-mai 2025 (29,3 mil. lei) reprezintă doar 36,5 % din totalul de 80,1 mil. lei din 2024, deşi cantitatea este comparabilă. Rija explică scăderea prin trecerea la modele mai ieftine, presiunea concurenţei şi reconfigurarea logisticii.

Din punct de vedere al țării de proveniență a importurilor Turcia  domină cu 44 % din volum (21.021 buc.) şi 53 % din valoare (58,2 mil. lei); preţ mediu stabil, ~2.770 lei/buc, China – 25 % din importuri, dar doar 12 % din valoare; preţ mediu prăbuşit în 2025 la 654 lei/buc și India, Ucraina şi România completează Top 5; împreună, cele cinci ţări acoperă 90 % din cantitate şi 88 % din valoare.

Totodată, Cehia livrează anvelope premium (preţ mediu peste 6.900 lei), iar în 2024 din Spania au fost importate seturi ultra-scumpe (24.900 lei/buc.), sumă care a revenit la normal în 2025.

Din cele 74 de companii importatoare, AGROPIESE TGR GRUP SRL asigură 38 % din volum şi 30 % din valoare. INTRP IND CHIVIRIGA VITALIE aduce doar 14 % din anvelope, dar aproape 29 % din valoare, semn că mizează pe produse premium. Primele şapte firme reprezintă peste 80 % din importuri, configurând o oligopolizare a pieţei.

În concluzie, Rija spune că: „Cererea rămâne elevată şi sezonieră, cu vârfuri înainte de lucrările de primăvară şi toamnă, iar scăderea preţurilor reflectă migrarea spre modele mai accesibile şi ofensiva furnizorilor asiatici. În același timp, importatorii moldoveni sunt dependenţi de un grup restrâns de ţări şi de câţiva importatori mari expune sectorul la riscuri logistice şi de preţ”.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
NO COMMENT | FOOD&DRINKS ŞI HORECA EXPO, DESCHISE LA MOLDEXPO
NO COMMENT | FOOD&DRINKS ŞI HORECA EXPO, DESCHISE LA MOLDEXPO
NO COMMENT | OFICIALII AU DEPUS FLORI DE 9 MAI LA MEMORIALUL „ETERNITATE”
NO COMMENT | OFICIALII AU DEPUS FLORI DE 9 MAI LA MEMORIALUL „ETERNITATE”
NO COMMENT | PROTEST ÎMPOTRIVA RĂZBOIULUI ȘI A SUSŢINERII PENTRU LIBERTATEA PRESEI
NO COMMENT | PROTEST ÎMPOTRIVA RĂZBOIULUI ȘI A SUSŢINERII PENTRU LIBERTATEA PRESEI
NO COMMENT | RESTAURANT CUPRINS DE FLĂCĂRI
NO COMMENT | RESTAURANT CUPRINS DE FLĂCĂRI
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO