Soldații ruși apelează la droguri pentru a putea continua ofensiva în Ucraina. Vladimir Putin a trecut la demiteri

21 Mai 2022, 11:12
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
21 Mai 2022, 11:12 // Actual //  bani.md

Serviciul de Securitate Ucrainean a anunțat că soldații ruși consumă droguri și alcool pentru a putea rezista și a prezentat chiar și o interceptare telefonică. Între timp, Vladimir Putin a trecut la demiteri pentru că nu este mulțumit de performanțele armatei sale.

Serviciul de Securitate Ucrainean (SBU) a făcut publice vineri, 20 mai, noi detalii șocante despre ce fac soldații ruși ai lui Vladimir Putin pentru a lupta în continuare în Ucraina. Potrivit sursei citate, aceștia ar apela la droguri și alcool.

„Ucraina este plină de dependenți de droguri printre agresorii ruși. Aparent, acesta este singurul lucru care ține în formă armata inamică în războiul din Ucraina. Facem totul pentru a îndepărta cea mai albastră armată din lume de pe pământul nostru cât mai curând posibil”, anunță SBU într-un mesaj postat pe Facebook.

Printre cei care consumă droguri s-ar află chiar și ruși cu funcții de conducere, care le ordonă subordonaților să le facă rost de substanțe interzise.

„Roagă-l pe Gurdin să ia drogurile și să le aducă și pe ale lui aici! Drogul care ni s-a dat. Să-l ia pe al lui și să-l aducă și pe al lui”, se arată într-o interceptare a unei discuții dintre un combatant rus și soția sa. În aceeași conversație el spune că există o cameră comună de bani, de unde se iau fonduri și pentru a cumpăra alcool, în special coniac.

Ofensiva în Ucraina nu merge deloc cum și-ar fi dorit Vladimir Putin. Liderul de la Kremlin a decis demiterea din funcție doi comandanți de rang înalt din armată pentru că nu au înregistrat performanțele dorite în războiul din Ucraina, a anunțat joi Ministerului Apărării din Marea Britanie. Președintele rus nu simte că mai deține o poziție de forță și devine din ce în ce mai nemulțumit de activitatea rușilor din țara invadată.

O listă mică, dar cuprinzătoare, a celor despre care se crede că au fost concediați de Vladimir Putin include pe:

generalul-locotenent Serhiy Kisel, care a comandat Armata de tancuri de elită 1 a Gărzii, pentru că nu a reușit să captureze Harkovul;

viceamiralul Igor Osipov, care a comandat Flota rusă din Marea Neagră, în urma scufundării crucișătorului Moskva în aprilie.

În același document se precizează că șeful Statului Major General rus, Valeriy Gerasimov, ar putea să rămână încă în funcție, dar că nu a fost momentan demis. Totuși, cel mai probabil, Vladimir Putin și-a pierdut încrederea în el, potrivit Ministerului Apărării din Marea Britanie.

Pentru mai multă diversitate și comoditate, urmărește contul nostru de INSTAGRAM!

 

Realitatea Live

05 Apr. 2025, 11:58
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  Ursu Victor
05 Apr. 2025, 11:58 // Bani și Afaceri //  Ursu Victor

Un tribunal din Republica Bașkortostan a decis naționalizarea a șapte fabrici deținute de fostul șef al „Gazprom Energo”, Alexei Mitiușov, în cadrul unei acțiuni demarate de Procuratura Generală a Rusiei. Valoarea totală a activelor preluate de stat se ridică la 31,5 miliarde de ruble, relatează Kommersant.

Decizia prevede trecerea în proprietatea statului a 100% din acțiunile sau părțile sociale ale companiilor „Salavatneftemaș”, „Salavatneftehimremstroi”, „Podzemneftegaz”, „Remenergomontaj”, „Neftehimremstroi”, „Tehcentr” și Uzina de catalizatori din Salavat. Aceste întreprinderi deservesc grupul „Gazprom Neftechim Salavat”, una dintre companiile-cheie ale industriei chimice din regiune.

Potrivit instanței, Mitiușov, care deține pașaport lituanian și permis de ședere în Spania, a stabilit un „control străin” asupra acestor active strategice, fapt considerat ilegal conform legislației ruse. Decizia a fost pusă în aplicare imediat, fără posibilitatea apelului, la cererea procurorilor, care au avertizat că o întârziere ar putea duce la oprirea producției, neplata salariilor și falimentul fabricilor.

În plângerea sa, Procuratura a susținut că Mitiușov a achiziționat companiile prin entități controlate – „Mercury Capital Trust” și „Corporate Center” – în urma unor tranzacții neautorizate și nevalidate de comisia guvernamentală sau Serviciul Federal Antimonopol. Împotriva fostului director „Gazprom Energo” a fost deschis un dosar penal în 2022, fiind acuzat de deturnare de fonduri de la „Gazprom Neftechim Salavat”. În februarie 2023, Mitiușov a fost dat în urmărire internațională.

Naționalizarea activelor considerate „strategice” a devenit o practică tot mai frecventă în Rusia după invadarea Ucrainei. Potrivit fostului șef al Transparency International Rusia, Ilia Șumanov, în ultimii trei ani, statul a preluat active în valoare de peste 2,07 trilioane de ruble. În 2024, The Moscow Times estimează că autoritățile au naționalizat cel puțin 67 de companii, cu venituri anuale de peste 807,6 miliarde de ruble și active evaluate la peste 544,7 miliarde.

Această decizie reflectă consolidarea controlului statului rus asupra economiei, în paralel cu o ofensivă împotriva proprietății private cu legături externe, în contextul actualei izolări internaționale.

 
NO COMMENT | Exercițiu de simulare a procesului legislativ din Parlamentul European
NO COMMENT | Exercițiu de simulare a procesului legislativ din Parlamentul European
NO COMMENT | PREȘEDINTELE CEHIEI, PETR PAVEL, ÎN VIZITĂ OFICIALĂ LA CHIȘINĂU
NO COMMENT | PREȘEDINTELE CEHIEI, PETR PAVEL, ÎN VIZITĂ OFICIALĂ LA CHIȘINĂU
NO COMMENT | FEROVIARII AU IEȘIT DIN NOU LA PROTEST ÎN FAȚA GUVERNULUI ȘI PREȘEDINȚIEI
NO COMMENT | FEROVIARII AU IEȘIT DIN NOU LA PROTEST ÎN FAȚA GUVERNULUI ȘI PREȘEDINȚIEI
NO COMMENT | NOUA MINISTRĂ A DEZVOLTĂRII ECONOMICE ȘI DIGITALIZĂRII A DEPUS JURĂMÂNTUL
NO COMMENT | NOUA MINISTRĂ A DEZVOLTĂRII ECONOMICE ȘI DIGITALIZĂRII A DEPUS JURĂMÂNTUL
NO COMMENT | SALVATORII ATENŢIONEAZĂ DESPRE PERICOLELE INCENDIILOR DE VEGETAŢIE
NO COMMENT | SALVATORII ATENŢIONEAZĂ DESPRE PERICOLELE INCENDIILOR DE VEGETAŢIE
NO COMMENT | INTERVENŢIA POMPIERILOR LA LICHIDAREA INCENDIULUI DIN CAPITALĂ
NO COMMENT | INTERVENŢIA POMPIERILOR LA LICHIDAREA INCENDIULUI DIN CAPITALĂ