O relicvă energetică controlată de ruşi amenință inima locomotivei economice a Europei

21 Mai 2022, 14:41
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
21 Mai 2022, 14:41 // Actual //  Lupu Eduard

Berlinul, inima locomotivei economice a Europei, este alimentat de zeci de ani de o rafinărie de pe vremea Războiului Rece. Din cauza războiului din Ucraina, Germania a decis să renunţe la petrolul rusesc. Pentru Berlin şi o bună parte din estul ţării, această alegere este sinonimă cu dezastrul, scrie Bloomberg.

Rafinăria aflată la graniţa cu Polonia este responsabilă atât de alimentarea flotei aviatice a aeroportului din Berlin, cât şi de alimentarea unui procent semnificativ a autoturismelor germane. Dacă decizia autorităţilor, de a renunţa la petrolul rusesc devine realitate, atunci capitala Germaniei s-ar putea confrunta cu blocaje majore.

Rafinăria PCK este conectată direct la o conducă care pompează ţiţei din Rusia şi este controlată de gigantul petrolier Rosneft, ceea ce se traduce prin mai multe probleme pentru autorităţile germane.

„Toate avioanele, maşinile de poliţie sau ambulanţele” din Berlin şi până la Marea Baltică sunt alimentate de relicva energetică rusă. PCK, care oferă energie pentru o suprafaţă de două ori mai mare decât celebrul Central Park din New York, a fost construită în 1960 pentru a consolida depedenţa Germaniei de Est de URSS. Problemele care apar în încercarea de a găsi o soluţie la acest puzzle energetic, subliniază că legăturile ruso-germane sunt încă solide, după peste 30 de ani de la căderea Zidului.

În încercare de a se conforma la condiţiile embarogului petrolier propus de UE, Olaf Scholz ia în considerare preluarea rafinăriei de către stat, aşa cum s-a întâmplat cu unitatea germană a Gazprom. Cu toate acestea, chiar şi în acest scenariu germanii nu vor putea înlocui cele 12 milioane de tone de ţiţei pompate de Rusia anual.

În trecut Berlinul s-a confruntat cu un mic episod din ce ar putea să însemne blocarea petrolului rusesc. În 2019, ţiţeiul livrat de ruşi a fost contaminat, iar pentru câteva săptămâni, capitala Germaniei se afla într-o situaţie de criză în care se chinuia să se alimenteze din Hamburg.

Atunci criza a fost una de scurtă durată. În prezent, schimbările sunt mult mai drastice, iar relicva energetică care dă viaţă Berlinului nu este pregătită pentru un embargo.

„Dacă PCK va fi oprită, nu va mai exista combustibl pentru estul Germaniei şi pentru Berlin. O regiune întreagă va muri, va fi un dezastru”, a declarat Claus Sauter, CEO al Verbio, producător şi furnizor german de biocombustibil.

Pentru mai multă diversitate și comoditate, urmărește contul nostru de INSTAGRAM!

 

Realitatea Live

26 Iul. 2024, 15:19
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
26 Iul. 2024, 15:19 // Actual //  Lupu Eduard

În șase luni ale anului 2024, veniturile totale ale bugetului de stat au constituit cca 31,3 miliarde de lei, înregistrând o creștere de peste 2,3 miliarde de lei sau cu 8,2% față de aceeași perioadă a anului trecut.

Date publicate de Ministerul Finanțelor arată că veniturile din impozitul pe venit s-au redus cu 297,5 milioane de lei, la 6,1 miliarde de lei în șase luni le anului 2024 față de perioada similară a anului precedent. Încasările din impozitul  pe proprietate s-au comprimat cu 530 milioane de lei, la 4,7 miliarde de lei.

Totodată, taxa din comerțul exterior s-a redus cu 147,6 milioane de lei, la 1,1 miliarde de lei.

Granturile externe s-au comprimat cu 213,5 milioane de lei, la 500 milioane de lei.

Încasările din veniturile administrate de către Serviciul Fiscal de Stat reprezintă 14,4 miliarde de lei, iar din cele administrate de către Serviciul Vamal – 17,7 miliarde de lei.

Cheltuielile bugetului de stat au constituit 37,5 miliarde de lei. Comparativ cu perioada similară a anului 2023, acestea sunt mai mari cu 2% sau cu 749 milioane de lei.

Executarea bugetului de stat, la finele lunii mai s-a încheiat cu un deficit în sumă de 6,2 miliarde de lei.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău