Cum a decăzut Rusia din poziția de putere mondială, iar Putin a ajuns izolat

23 Mai 2022, 07:06
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
23 Mai 2022, 07:06 // Actual //  Lupu Eduard

După catastrofa războiului din Ucraina, care a ajuns aproape de trei luni de la începutul său, președintele Vladimir Putin este acum amărât și izolat de lume, devenind cel mai singur om de pe Pământ.

El a invadat țara vecină pentru a demonstra că Rusia era încă o putere mondială de prim rang, dar conflagrația a dezvăluit că ea este de fapt din categoria a treia, iar liderul de la Kremlin este în cădere.

Pretențiile lui Putin de a fi un ”geniu” politic (cum l-a supranumit Donald Trump, în mod neînțelept) sunt dezmințite de izolarea sa aproape completă pe plan international, potrivit Telegraph.

El a contat pe succesul tacticii sale încercate și testate de a împărți și de a stăpâni. Dar Putin a unit Occidentul împotriva lui, în timp ce ucrainenii refuză să fie conduși de el. În schimb, marele maestro al politicii a căzut într-o capcană.

O treime din soldații săi, care au invadat Ucraina, sunt morți, răniți sau dispăruți. Iar perspectiva nu este una prea optimistă. Expertul militar rus Mikhail Khodarenok a avertizat că Rusia se va confrunta în curând cu un million de militari ucraineni, înarmați de Occident cu arme.

De Ziua Victoriei de la Moscova, Vladimir Putin nu a avut de anunțat niciun succes pentru Rusia pe câmpul de luptă. Dictatorul, vizibil bolnav, a stat în fața poporului său și al lumii cu mâinile goale.

Izolarea Rusiei aruncă economia sa în cădere liberă

Din ce în ce mai mult, Putin dă vina pe Occident pentru că l-a forțat într-un război care a ucis deja încă o generație de tineri ruși, mai mult decât în războaiele din Afganistan, Cecenia și Georgia la un loc.
În plus față de asta și nu mai puțin catastrofal, Finlanda și Suedia, două țări neutre până acum de pe flancul nordic al Rusiei, au renunțat la statutul de neutralitate. Dintr-o lovitură, Putin și-a extins granița cu NATO cu încă 1280 de kilometri. Este un eșec pentru marina rusă de la Marea Baltică și din Oceanul Arctic.

În ciuda dimensiunii sale geografice vaste, economia Rusiei este doar la nivelul Coreeei de Sud sau al unei țări medii din Europa de Vest. Acum, impactul sancțiunilor mondiale va trimite Rusia în cădere liberă, spre valoarea PIB-ului Spaniei.

Fondul Mondial Internațional prevede pentru 2022, o creștere a PIB-ului de 3,7% pentru SUA, 3,7%-Marea Britanie, 4,8%-Spania, 2,9%-Franța, 2,1%-Germania, 3,9%-Canada, 2,4%-Japonia. În schimb, Rusia va scădea cu 8,5%.

Căderea lui Putin

Încercările repetate ale lui Putin de a-l asasina pe președintele Ucrainei Volodimir Zelesnki au însemnat un eșec strategic. La fel, cum a fost și planul de a cuceri Kiev-ul și aeroportul Hostomel.

Occidentul a rămas unit în hotărârea ca Rusia să nu reușească să câștige acest război, care ar duce la pierderea suveranității de către Ucraina. Putin rămâne periculos, în principal datorită arsenalului nuclear al Rusiei.

Acum, dictatorul de la Kremlin amintește de ultimele zile ale lui Hitler, descrise într-un mod memorabil de actorul Bruno Ganz în filmul Downfall. La fel ca Hitler, Putin a devenit obsedat de detaliile operaționale ale războiului, având la dispoziție încă niște arme miraculoase, precum rachetele sale hipersonice și dronele de pe submarinele Poseidon.

Niciuna dintre aceste fantezii de răzbunare nu îl va salva pe Putin. Cât timp se va afla la Kremlin, sancțiunile Occidentului nu vor fi niciodată ridicate. Căderea lui Putin nu trebuie să fie neapărat și a Rusiei, dar numai viitorul va da un răspuns precis.

Realitatea Live

03 Mai 2024, 11:32
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
03 Mai 2024, 11:32 // Actual //  Lupu Eduard

Agenția Proprietății Publice (APP) anunță reluarea licitației pentru locațiunea spațiilor din cadrul Aeroportului Internațional Chișinău (AIC), cu modificări menite să atragă un număr mai mare de companii internaționale de renume.

După ce în etapa anterioară a licitației a fost înregistrată o singură companie interesată, APP propune ajustarea condițiilor pentru a crește atracția pentru potențialii participanți. Astfel, se va recomanda includerea unor explicații suplimentare și mai detaliate ale criteriilor de participare, pentru a elimina orice interpretare ambiguă.

De asemenea, se va reduce numărul aeroporturilor în care participanții trebuie să își demonstreze activitatea, de la 10 la 7, și se va împărți licitația în două loturi distincte: unul pentru magazinele de tip Travel Retail și un altul pentru Food and Beverages.

Pentru a stimula interesul companiilor, se va propune și extinderea termenului de transmitere în chirie a spațiilor de la 3 la 5 ani pentru câștigătorul licitației. Această modificare necesită și ajustarea legislației existente, iar APP va propune Parlamentului includerea Î.S. ”Aeroportul Internațional Chișinău” în lista bunurilor nepasibile de privatizare, garantând astfel că AIC va rămâne în proprietatea statului pe viitor.

Termenul pentru inițierea licitației va fi stabilit după modificarea legislației privind bunurile nepasibile de privatizare, iar APP este hotărâtă să desfășoare procesul într-o manieră transparentă și echitabilă, asigurând interesul public și respectând standardele internaționale în materie de achiziții publice.

Anterior, au fost două licitații la care participase compania Lagardere, dar din lipsă de competitori licitațiile au fost anulate.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău