Lovitură usturătoare pentru Moscova. Sancțiunea impusă de americani care ar putea pune pe butuci economia Rusiei

25 Mai 2022, 14:40
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
25 Mai 2022, 14:40 // Actual //  bani.md

Administrația Biden interzice guvernului Rusiei să plătească deținătorii de obligațiuni prin intermediul băncilor americane, începând de miercuri, 25 mai, a anunțat Departamentul de Trezorerie.

Mișcarea face și mai grea misiunea Rusiei de a-și achita datoriile restante. Este cea mai recentă sancțiune a SUA împotriva Moscovei, ca răspuns la invazia Ucrainei. Având în vedere rolul pe care instituțiile financiare americane îl joacă în sistemul financiar global și complexitatea unor astfel de procese de plată, Rusia va avea mari dificultăți să efectueze aceste plăți și către alți deținători de obligațiuni, nu numai americani.

Până acum, administrația Biden a acordat o excepție crucială de la sancțiuni pentru banca centrală a Rusiei, permițându-i să proceseze plăți către deținătorii de obligațiuni prin intermediul băncilor americane și internaționale.

Dar această excepție a dispărut de miercuri, potrivit unui buletin emis de Departamentul de Trezorerie intitulat „Notice on Russian Harmful Foreign Activities Sanctions General License 9C”, notează CNBC.

O analiză JP Morgan Chase & Co. arată că Russa se confruntă cu plăți de aproape 400 de milioane de dolari datorate pentru obligațiunile denominate în dolari pe 23 și 24 iunie, potrivit unui raport al Dow Jones.

Timothy Ash, un strateg senior suveran la BlueBay Asset Management, a explicat la începutul acestei luni că Oficiul Trezoreriei pentru Controlul Activelor Străine, care administrează sancțiunile economice și comerciale, „poate acționa în orice moment pentru a opri instituțiile occidentale să proceseze rambursările obligațiunilor” de către Rusia.

Pentru mai multă diversitate și comoditate, urmărește contul nostru de INSTAGRAM!

Realitatea Live

22 Nov. 2024, 12:32
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
22 Nov. 2024, 12:32 // Actual //  Ursu Victor

Deși sistemul bancar din Republica Moldova oferă dobânzi competitive, 90% din creditele noi accesate de agenții economici sunt destinate să acopere datoriile anterioare, iar doar 10% reprezintă finanțări noi. Mai mult, valoarea acestora este semnificativ mai mică decât depozitele bancare ale acestora, ceea ce indică o problemă economică profundă.

În cadrul emisiunii „Analize economice cu Veaceslav Ioniță”, expertul în politici economice a explicat că agenții economici au mai multe depozite decât credite, ceea ce este un semnal îngrijorător pentru economia țării. „Acest fenomen nu a mai fost înregistrat vreodată și reflectă o temere profundă a mediului de afaceri față de investiții”, a declarat Ioniță.

Analizând evoluția creditelor accesate, expertul a menționat că, deși volumul acestora a crescut semnificativ în ultimii ani, creditarea reală a fost extrem de scăzută. Astfel, din 2020 până în prezent, agenții economici au luat credite noi de 157,5 miliarde de lei, dar au întors datoriile vechi în valoare de 141,3 miliarde de lei, ceea ce face ca creditarea reală să fie de doar 16,2 miliarde de lei.

În ceea ce privește creditarea netă, Ioniță a subliniat faptul că în 2024, în primele trei trimestre, agenții economici au efectuat depozite bancare de 2,8 miliarde de lei, ceea ce a făcut ca creditarea netă să devină negativă, adică agenții economici au depozitat mai mulți bani în bănci decât au luat sub formă de credite.

„Această tendință de creditare netă negativă a persistat în 12 trimestre consecutive din 2020 până în prezent, ceea ce reflectă o fragilitate a mediului de afaceri și o lipsă de încredere în economia locală”, a adăugat expertul.

Veaceslav Ioniță a subliniat că acest fenomen este un semn clar al unei economii vulnerabile, în care agenții economici nu sunt dispuși să facă investiții, iar acest lucru se reflectă în creditarea netă scăzută și volumul în creștere al depozitelor bancare. În acest context, Ioniță a avansat prognoza că este nevoie de cel puțin zece ani pentru ca economia Moldovei să se restabilească la nivelul înregistrat înainte de criza bancară din 2014.

„În ciuda creșterii creditării, situația nu va începe să se îmbunătățească semnificativ până când creditarea netă nu va deveni pozitivă, ceea ce poate să se întâmple abia în 2025, dar cu o tendință clară de însănătoșire a economiei”, a concluzionat Ioniță.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Ajun de Boboteaza, la Catedrală
Ajun de Boboteaza, la Catedrală
Capitala, în febra sărbătorilor
Capitala, în febra sărbătorilor
Repetiții pentru parada din 27 august
Repetiții pentru parada din 27 august
Ploaia din 9 august a făcut ravagii în Capitală
Ploaia din 9 august a făcut ravagii în Capitală
Recolta de porumb a fost compromisă în proporții de 80%
Recolta de porumb a fost compromisă în proporții de 80%
2 august 2022 – Trafic infernal în Capitală
2 august 2022 – Trafic infernal în Capitală