Ce nu mai e bun în UE, e de lux la noi. Ne-au invadat maşinile la mâna a doua ale străinilor

27 Mai 2022, 12:45
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
27 Mai 2022, 12:45 // Actual //  bani.md

Numărul mașinilor importate de moldoveni se cifra la 23,7 mii la sfârșitul lunii martie 2022 față de perioada similară a anului precedent, potrivit datelor prezentate, în cadrul emisiunii săptămânale de „Analize economice”, de economistul Veaceslav Ioniță.

Anul trecut au fost importate 39,2 mii de automobile, în acest an valoarea anuală este de 38,3 în martie față de martie anul trecut. Creșterea spectaculoasă de +40% de anul trecut  a mașinilor importate se datorează cererii amânate urmare a crizei pandemice.

Economistul afirmă că Republica Moldova se apropie de o pondere de 40% a automobilelor care sunt importate de persoane autorizate. Or, piața se transformă într-una organizată. În anul 2021 și primul trimestru al anului 2022 prețul mediu al unei mașini importate a fost de 15 mii de euro .

Valoarea mașinilor importate în Republica Moldova în anul 2021 a fost de 341 mil. de euro, iar la sfârșitul lunii martie 2022 față de perioada similară a anului precedent valoarea se ridică la 337 mil. de euro. Persoanele fizice au importat mașini în sumă de 123 mil. de euro în anul 2021 și de 119 mil. de euro în valoarea anuală la sfârșitul luni martie 2022”, a explicat Ioniță.

Potrivit lui, de la companii fiecare a noua mașină este achiziționată este în leasing. „De obicei mașinile achiziționate de la companii sunt noi”.

Pentru mai multă diversitate și comoditate, urmărește contul nostru de INSTAGRAM!

 

Realitatea Live

09 Apr. 2025, 09:27
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  bani.md
09 Apr. 2025, 09:27 // Bani și Afaceri //  bani.md

Administratorul firmei Luna Parc SRL, acuză administrația Moldexpo și Agenția Proprietății Publice (APP) că l-au adus la limita falimentului, după ce timp de mai mulți ani au refuzat să-i ofere un contract clar de închiriere pentru terenul unde sunt instalate caruselele sale.

Potrivit administratorului, problema a început încă din 2018, când a cumpărat echipamentele și instalațiile fostului parc de distracții din zona Moldexpo (Valea Morilor), intenționând să dezvolte acolo un parc modern de agrement.

„Am achitat mai multe tranșe pentru arendă încă din 2019, însă nu am primit niciodată un contract oficial. De fiecare dată eram trimis de la Moldexpo la APP și înapoi. Actele mi-au fost pierdute intenționat de cinci ori, iar autoritățile au evitat permanent să-mi dea vreun răspuns clar”, a declarat administratorul.

Creștere absurdă a tarifelor și tentative de evacuare

Acesta afirmă că administrația Moldexpo a ajuns să îi ceară o chirie „aberantă”, ridicând prețul de la 17 lei la aproximativ 1000 de lei pe metru pătrat:

„Mi-au propus un contract în condiții absurde: să iau în arendă doar 600 metri pătrați cu aproape 1000 lei metrul, iar restul terenului să-l dea altor agenți economici. Practic, vor să mă forțeze să renunț, după ce am investit milioane de lei în aceste instalații”, susține administratorul companiei.

Proprietarul Luna Parc afirmă că utilajul său, procurat când deja era instalat pe terenul respectiv valorează astăzi peste 10 milioane de lei. Mai mult, el spune că unele dintre echipamente au fost vandalizate sau furate parțial sub privirea indiferentă a autorităților și poliției.

„Vor să mă evacueze cu forța, deși am toate plățile făcute”

Avocata Olga Iovu, care îl reprezintă pe Luna Parc SRL, a precizat că se află într-un litigiu cu administrația Moldexpo privind obligarea la încheierea contractului, ședinta fiind fixată pentru 9 aprilie, și că au cerut instanței să interzică evacuarea până la clarificarea juridică definitivă a cazului:

„Ei vor să evacueze forțat utilajul, ceea ce ar însemna distrugerea investiției și falimentul firmei. Am solicitat instanței să intervină urgent pentru a opri această evacuare ilegală”, a declarat avocata.

Administratorul companiei avertizează că, dacă va fi obligat să accepte noile condiții de închiriere, prețurile biletelor ar deveni imposibile pentru oameni:

„Dacă aș accepta aceste condiții absurde, prețul unui bilet pentru 3 minute pe carusel ar trebui să fie de 1000 de lei. Nimeni nu-și permite asta”, conchide proprietarul Luna Parc.

La data de 4 aprilie, directoarea interimară Moldexpo, Zinaida Popa a declarat într-o conferință de presă că terenul din apropierea parcului Valea Morilor din Chişinău, cunoscut ca Aventura Parc, va fi reamenajat. „O parte din cheltuielile vor fi suportate de către întreprindere. Celelalte cheltuieli, după cum v-am spus vom face prin achiziţii şi prin licitaţii transparente în colaborare cu alţi agenţi economici”.

Proprietarul Luna Parc susține că nu sunt veridice declarațiile dnei Popa în ceea ce ține prejudiciul care s-ar fi produs din cauza neachitării de către Luna Parc plăților în buget. Or acesta achita regulat în baza facturilor, iar ulterior facturile nu au mau fost prezentate, iar Moldexpo a refuzat să încheie contractul și l-a impus la plăți ilegale și enorme. În prezent Moldexpo comite abuzuri prin declararea licitației pentru demontarea atracțiunilor, or atâta timp cât părțile sunt în judecată acest lucru este total inadmisibil», susține administratorul.

«Moldexpo din start intenționat mi-a blocat activitatea prin deconectarea energiei electrice. Însă din 2018 până în ziua de azi investesc sume enorme în întreținerea utilajelor care sunt toate funcționale dar și a teritoriei – paznici, reparații, curățatul zăpezii, cositul ierbii, curățarea pomilor, am procurat 1000 de tui, 1000 de tufe de trandafir și 200 alți copaci decorative. La fel nu sunt adevărate declarațiile dnei Popa precum raportul inspecției financiare din 2022 care conține cifra de 8 milioane lei venituri ratate din cauza lui Luna Parc. Or acest raport în totalitate se referă la prejudiciul produs de către alți agenți economici și nici un leu nu a fost menționat pentru Luna Parc. La fel contractul de comodat care chipurile este încheiat între Agenția Servicii Publice și Moldexpo este lovit de nulitate, atât timp cât pârțile se judecă. Intenționez să depun plângere la Procuratura pe acțiunile administrației Moldexpo. Se spune de către Moldexpo că Aventura Parc ocupă 4 hectare de teren, însă în fapt acesta și-a rezervat 1,4 hectare dintre care numai 0,5 sunt ocupate de către atracțiunile» susține proprietarul Luna Parc.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!