Superiahturile oligarhilor ruşi dispar din sistemele globale de urmărire pentru a evita sancţiunile Occidentului

30 Mai 2022, 17:37
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
30 Mai 2022, 17:37 // Actual //  bani.md

Superiahturile oligarhilor ruşi sancţionaţi dispar din sistemele globale de urmărire în încercarea de a evita sancţiunile Occidentului, potrivit unei investigaţii a The Observer, scrie Business Insider.

Ziarul britanic a analizat datele AIS (automatic identification system), oferite de compania de urmărire VesselsValue, în vederea înţelegerii dispariţiei a şase iahturi deţinute de oligarhi ruşi sancţionaţi.

Activele includ un iaht Clio deţinut de industriaşul Oleg Deripaska, înregistrat ultima dată în Marea Neagră pe 18 aprilie; iahtul Galactica Super Nova al fostului CEO Lukoil Vagit Alekperov, văzut ultima dată în largul coastei croate pe 2 martie; şi nava Ocean Victory a lui Viktor Rashnikov, înregistrată ultima dată în Maldive pe 1 martie.

Alte superiahturi deţinute de magnatul îngrăşămintelor Andrey Melnichenko, magnatul de ţigări Igor Kesaev şi miliardarul Andrey Guryev au dispărut, de asemenea, din sistemele de urmărire în ultimele luni, în timp ce se aflau în Maldive şi Caraibe.

Sam Tucker de la VesselsValue a declarat pentru The Observer: „Este foarte posibil ca toate aceste nave să-şi fi oprit intenţionat emiţătoarele de semnal şi să fi intrat în modul incognito”

Un membru al echipajului unui superiaht deţinut de un oligarh sancţionat a declarat pentru The Guardian: „Ni s-a spus să oprim sistemul de identificare automată”.

Legea maritimă impune iahturilor să transmită un semnal pe distanţă lungă „pentru a spori securitatea transportului maritim şi a facilita protecţia mediului marin”, potrivit Organizaţiei Maritime Internaţionale.

Ancheta Observer evidenţiază dificultatea în implementarea sancţiunilor menite să semene nemulţumirea în cercul apropiat al lui Putin şi să facă presiuni asupra preşedintelui rus pentru a pune capăt invaziei sale din Ucraina.

Pentru mai multă diversitate și comoditate, urmărește contul nostru de INSTAGRAM!

Realitatea Live

22 Nov. 2024, 12:32
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
22 Nov. 2024, 12:32 // Actual //  Ursu Victor

Deși sistemul bancar din Republica Moldova oferă dobânzi competitive, 90% din creditele noi accesate de agenții economici sunt destinate să acopere datoriile anterioare, iar doar 10% reprezintă finanțări noi. Mai mult, valoarea acestora este semnificativ mai mică decât depozitele bancare ale acestora, ceea ce indică o problemă economică profundă.

În cadrul emisiunii „Analize economice cu Veaceslav Ioniță”, expertul în politici economice a explicat că agenții economici au mai multe depozite decât credite, ceea ce este un semnal îngrijorător pentru economia țării. „Acest fenomen nu a mai fost înregistrat vreodată și reflectă o temere profundă a mediului de afaceri față de investiții”, a declarat Ioniță.

Analizând evoluția creditelor accesate, expertul a menționat că, deși volumul acestora a crescut semnificativ în ultimii ani, creditarea reală a fost extrem de scăzută. Astfel, din 2020 până în prezent, agenții economici au luat credite noi de 157,5 miliarde de lei, dar au întors datoriile vechi în valoare de 141,3 miliarde de lei, ceea ce face ca creditarea reală să fie de doar 16,2 miliarde de lei.

În ceea ce privește creditarea netă, Ioniță a subliniat faptul că în 2024, în primele trei trimestre, agenții economici au efectuat depozite bancare de 2,8 miliarde de lei, ceea ce a făcut ca creditarea netă să devină negativă, adică agenții economici au depozitat mai mulți bani în bănci decât au luat sub formă de credite.

„Această tendință de creditare netă negativă a persistat în 12 trimestre consecutive din 2020 până în prezent, ceea ce reflectă o fragilitate a mediului de afaceri și o lipsă de încredere în economia locală”, a adăugat expertul.

Veaceslav Ioniță a subliniat că acest fenomen este un semn clar al unei economii vulnerabile, în care agenții economici nu sunt dispuși să facă investiții, iar acest lucru se reflectă în creditarea netă scăzută și volumul în creștere al depozitelor bancare. În acest context, Ioniță a avansat prognoza că este nevoie de cel puțin zece ani pentru ca economia Moldovei să se restabilească la nivelul înregistrat înainte de criza bancară din 2014.

„În ciuda creșterii creditării, situația nu va începe să se îmbunătățească semnificativ până când creditarea netă nu va deveni pozitivă, ceea ce poate să se întâmple abia în 2025, dar cu o tendință clară de însănătoșire a economiei”, a concluzionat Ioniță.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău