O delegație de studenți și doctoranzi USMF, în vizită la cea mai mare fabrică de medicamente din Moldova

30 Mai 2022, 17:30
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
30 Mai 2022, 17:30 // Actual //  Lupu Eduard

Cercetarea, observarea și practica sunt elementele cheie pentru însușirea informațiilor teoretice în educație. Academia de performanțe „Balkan” este una dintre organizațiile care facilitează accesul studenților și doctoranzilor USMF la învățământul practic.

Pe data de 14 mai curent, o delegație de studenți și doctoranzi a facultăților Farmacie, Sănătate Publică și Medicină de la Universitatea de Stat de Medicină și Farmacie „Nicolae Testemițanu” au avut posibilitatea să viziteze SC Balkan Pharmaceuticals SRL. Evenimentul a fost organizat la inițiativa Academiei de performanțe „Balkan”, sub conducerea doctorului urolog, lector universitar Constantin Toncoglaz. Vizita de studiu a fost efectuată în cadrul workshop-ului „Industrial production of medicines: theoretical knowledge and their application in practical activity”, al Congresului internațional pentru studenți și tineri medici „MedEspera” 2022, ediția a IX-a.

Participanții au avut oportunitatea să afle detalii practice despre modul de funcționare a unei companii de medicamente din Republica Moldova. Viitorii medici au vizitat și sectorul de producere, descoperind astfel etapele proceselor tehnologice de fabricație.

Obiectivul vizitei de studiu este formarea cunoștințelor și competențelor mai puțin accesibile specialiștilor care activează în afara industriei.

Vizita de studiu a durat 5 ore, perioadă în care studenții și doctoranzii au vizitat mai multe departamente ale fabricii. În primul rând, au aflat și au avut posibilitatea să observe care sunt particularitățile de organizare și funcționare a unei companii producătoare de medicamente din Republica Moldova. Vizita a continuat cu secțiile din sectorul de producere a companiei, unde s-au familiarizat cu etapele proceselor tehnologice de fabricație, cerințele înaintate față de personal, încăperi și documentație. Un alt aspect important a fost prezentarea cerințelor față de calitatea materiilor prime, materialelor de ambalare și a produselor finite și cum are loc efectuarea controlului calități în laboratorul fizico-chimic al companiei.

„Academia de performanțe „Balkan” este o asociație obștească care are drept scop de a promova educația, sportul, cultura și un mod sănătos de viață. Una dintre prioritățile Asociației este inițierea și desfășurarea de parteneriate și programe cu autoritățile și organizațiile comerciale și necomerciale, din Republica Moldova și din străinătate. Suntem încrezători că vizita de studiu pe care am reușit să o organizăm va aduce un plus valoare la formarea profesională a tinerilor specialiști”, a declarat Constantin Toncoglaz, Președintele Academiei de performanțe „Balkan”.

Menționăm că cel mai mare producător de medicamente din Moldova – Balkan Pharmaceuticals, organizează periodic activități cu implicarea studenților și masteranzilor. Compania colaborează cu mai multe universități din țară printre care Universitatea de Stat de Medicină și Farmacie „Nicole Testimițeanu” (USMF) Universitatea Tehnică a Moldovei (UTM), Universitatea de Stat din Moldova (USM), Academia de Științe (AȘM) etc. Astfel, studenții au posibilitatea să descopere specificul unei companii producătoare de medicamente. De asemenea, studenții absolvenți au posibilitatea să obțină mai ușor un loc de muncă în domeniul pe care l-au studiat.

Realitatea Live

03 Feb. 2023, 05:45
 // Categoria: Uncategorized // Autor:  Lupu Eduard
03 Feb. 2023, 05:45 // Uncategorized //  Lupu Eduard

Unitățile Forțelor Armate ale Ucrainei au lansat o nouă tactică, literalmente „prăjind” armata rusă pe front. Rușii susțin că armata ucraineană acoperă zona în care se află armata rusă cu obuze de mortier, controlând fiecare pas al mișcării ocupanților cu ajutorul unui număr mare de drone.

Tactica de conducere a armatei ucrainene se numește „izolarea zonei de luptă”. Acest lucru este raportat de armata rusă, scriind pe unul dintre cele mai populare canale militare Telegram din Federația Rusă „Martorii lui Bayraktar”.

„Într-un sat blestemat, am văzut tactica avansată a trupelor ucrainene. Se numește „izolarea zonei de luptă”. Forțele Armate ale Ucrainei folosesc un număr mare de drone zi și noapte, ridicând în aer drone cu camere termice. În scurt timp, au reușit să deschidă nodurile de apărare și rutele pentru deplasarea trupelor”, comentează rușii despre acțiunile Forțelor Armate ale Ucrainei.
După încheierea recunoașterii, unitățile armatei ucrainene preiau controlul deplin al focului asupra potecilor și drumurilor, suprimând cu foc de mortier orice posibilitate de deplasare a rușilor în sectorul izolat.

Sunt literalmente, fără a le oferi posibilitatea de a se mișca. Rușii blocați nu puteau evacua răniții și primi apă, mâncare și muniție.

„Părăsind satul, am simțit toate atacurile armatei ucrainene. Timp de o oră și jumătate ne-au lovit cu mortiere. Senzația nu este plăcută. Am analizat îndelung situația și am realizat că principalul factor dăunător în această tactică este frica” ​​, scrie un soldat rus.
Potrivit acestuia, în astfel de condiții, moralul ocupanților ruși scade, forțându-i să se retragă și să-și abandoneze pozițiile.Ocupantul notează că armata ucraineană folosește tactica în sectoare mici ale frontului, totuși, în curând o va putea extinde până la kilometri depărtare.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău