O delegație de studenți și doctoranzi USMF, în vizită la cea mai mare fabrică de medicamente din Moldova

30 Mai 2022, 17:30
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
30 Mai 2022, 17:30 // Actual //  Lupu Eduard

Cercetarea, observarea și practica sunt elementele cheie pentru însușirea informațiilor teoretice în educație. Academia de performanțe „Balkan” este una dintre organizațiile care facilitează accesul studenților și doctoranzilor USMF la învățământul practic.

Pe data de 14 mai curent, o delegație de studenți și doctoranzi a facultăților Farmacie, Sănătate Publică și Medicină de la Universitatea de Stat de Medicină și Farmacie „Nicolae Testemițanu” au avut posibilitatea să viziteze SC Balkan Pharmaceuticals SRL. Evenimentul a fost organizat la inițiativa Academiei de performanțe „Balkan”, sub conducerea doctorului urolog, lector universitar Constantin Toncoglaz. Vizita de studiu a fost efectuată în cadrul workshop-ului „Industrial production of medicines: theoretical knowledge and their application in practical activity”, al Congresului internațional pentru studenți și tineri medici „MedEspera” 2022, ediția a IX-a.

Participanții au avut oportunitatea să afle detalii practice despre modul de funcționare a unei companii de medicamente din Republica Moldova. Viitorii medici au vizitat și sectorul de producere, descoperind astfel etapele proceselor tehnologice de fabricație.

Obiectivul vizitei de studiu este formarea cunoștințelor și competențelor mai puțin accesibile specialiștilor care activează în afara industriei.

Vizita de studiu a durat 5 ore, perioadă în care studenții și doctoranzii au vizitat mai multe departamente ale fabricii. În primul rând, au aflat și au avut posibilitatea să observe care sunt particularitățile de organizare și funcționare a unei companii producătoare de medicamente din Republica Moldova. Vizita a continuat cu secțiile din sectorul de producere a companiei, unde s-au familiarizat cu etapele proceselor tehnologice de fabricație, cerințele înaintate față de personal, încăperi și documentație. Un alt aspect important a fost prezentarea cerințelor față de calitatea materiilor prime, materialelor de ambalare și a produselor finite și cum are loc efectuarea controlului calități în laboratorul fizico-chimic al companiei.

„Academia de performanțe „Balkan” este o asociație obștească care are drept scop de a promova educația, sportul, cultura și un mod sănătos de viață. Una dintre prioritățile Asociației este inițierea și desfășurarea de parteneriate și programe cu autoritățile și organizațiile comerciale și necomerciale, din Republica Moldova și din străinătate. Suntem încrezători că vizita de studiu pe care am reușit să o organizăm va aduce un plus valoare la formarea profesională a tinerilor specialiști”, a declarat Constantin Toncoglaz, Președintele Academiei de performanțe „Balkan”.

Menționăm că cel mai mare producător de medicamente din Moldova – Balkan Pharmaceuticals, organizează periodic activități cu implicarea studenților și masteranzilor. Compania colaborează cu mai multe universități din țară printre care Universitatea de Stat de Medicină și Farmacie „Nicole Testimițeanu” (USMF) Universitatea Tehnică a Moldovei (UTM), Universitatea de Stat din Moldova (USM), Academia de Științe (AȘM) etc. Astfel, studenții au posibilitatea să descopere specificul unei companii producătoare de medicamente. De asemenea, studenții absolvenți au posibilitatea să obțină mai ușor un loc de muncă în domeniul pe care l-au studiat.

Realitatea Live

27 Feb. 2024, 13:59
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
27 Feb. 2024, 13:59 // Actual //  Lupu Eduard

Bitcoin a revenit la nivelul de 57.000 de dolari pentru prima dată de la sfârşitul anului 2021, susţinut de cererea investitorilor prin intermediul fondurilor tranzacţionate la bursă, precum şi de noi achiziţii din partea MicroStrategy Inc, raportează Bloomberg.

Activul digital a crescut cu până la 4,4% pentru a ajunge la 57.039 de dolari, înainte de a se tranzacţiona la 56.534 de dolari marţi la ora 6 dimineaţa la New York. Preţul Bitcoin a crescut cu 32% de la începutul anului, extinzând un raliu prelungit care a alimentat, de asemenea, apetitul speculativ pentru token-uri mai mici precum Ether şi Dogecoin.

O sumă netă de 6,1 miliarde de dolari a fost vărsată într-un lot de ETF-uri Bitcoin de referinţă care au început să se tranzacţioneze în SUA la 11 ianuarie, semnalând o cerere tot mai mare pentru acest simbol dincolo de entuziaştii consacraţi ai activelor digitale.

MicroStrategy, o firmă de software pentru întreprinderi care cumpără Bitcoin ca parte a strategiei sale corporative, a declarat luni că a achiziţionat încă aproximativ 3.000 de jetoane în această lună. Compania deţine în prezent aproximativ 10 miliarde de dolari în Bitcoin.

Valoarea combinată a activelor digitale se ridică acum la aproximativ 2.200 de miliarde de dolari, potrivit CoinGecko, comparativ cu un minim de aproximativ 820 de miliarde de dolari în timpul pieţei bear din 2022, când FTX şi alte platforme cripto s-au prăbuşit. Datele Coinglass arată că poziţii de tranzacţionare cripto în valoare de aproximativ 162 de milioane de dolari care pariază pe preţuri mai mici au fost lichidate în cursul zilelor de luni şi marţi – una dintre cele mai mari cifre pe două zile înregistrate din data de 30 noiembrie.

Acţiunile companiilor legate de cripto-monede au crescut luni în SUA. MicroStrategy a crescut cu 16%, platforma de tranzacţionare Coinbase Global Inc. a crescut cu 17%, iar minerul Marathon Digital Holdings Inc. a urcat cu 22%.

Intrările masive în ETF-urile Bitcoin i-au determinat pe unii observatori din industrie să lanseze o serie de avertismente asupra unei iminente restrângeri a ofertei, deoarece minerii nu reuşesc să genereze suficiente monede pentru a ţine pasul cu cererea.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău