Rusia lucrează la un sistem de plăți paralel în ruble pentru obligațiuni ca să evite colapsul

30 Mai 2022, 17:22
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
30 Mai 2022, 17:22 // Actual //  Lupu Eduard

Rusia elaborează planuri pentru crearea unui nou sistem care să gestioneze plata obligațiunilor în ruble pentru a încerca să evite intrarea în incapacitate de plată, relatează Markets Insider.

Informația a fost dezvăluită de jurnaliștii de la Vedomosti, unul dintre cele mai mari cotidiene financiare din Rusia, aceștia notând că noul sistem ar urma să funcționeze precum cel creat deja pentru plata gazelor naturale în ruble de către „țările neprietenoase”.

Investitorii ar urma să fie nevoiți să își deschidă un cont în ruble și unul într-o valută străină la o bancă rusească, aceștia urmând să primească instrucțiuni despre modul în care se vor realiza plățile.

Sistemul ar permite Rusiei să facă plățile legate de obligațiuni în ruble care apoi ar urma să fie schimbate într-o valută străină, permițându-i investitorului să primească plata în moneda corectă.

Rusia n-a mai intrat în incapacitate de plată din 1918

„În prezent finalizăm acest mecanism, îl vom discuta în guvern. După aceasta, vom veni cu o ofertă pentru investitorii noștri”, a declarat pentru Vedomosti ministrul rus al Finanțelor, Anton Siluanov.

Rusia a reușit să își plătească obligațiunile în valută după invadarea Ucrainei la sfârșitul lunii februarie, în pofida așteptărilor răspândite că Moscova va intra în încapacitate de plată pentru prima dată după anul 1918.

Însă sarcina Rusiei a devenit și mai dificilă după ce săptămâna trecută Statele Unite au decis să pună capăt unei scutiri care permitea Moscovei să își plătească datoriile în dolari.

Această scutire a fost în vigoare de la începutul sancțiunilor occidentale împotriva Rusiei, ca represalii la invazia Ucrainei lansată la 24 februarie, permițând Moscovei să eludeze o parte a sancțiunilor americane.

SUA închide portița folosită de Trezoreria de la Moscova

Washingtonul acceptase o scutire temporară pentru „a permite o tranziție ordonată și pentru a permite investitorilor să își vândă titlurile”, a explicat săptămâna trecută secretarul american al Trezoreriei, Janet Yellen.

Mutarea înseamnă că nicio instituție din SUA nu poate primi plăți legate de obligațiunile rusești fără să încalce regimul de sancțiuni impus de Washington.

Siluanov afirmă însă că noul sistem de plăți gândit la Moscova va permite Rusiei să evite cu totul sistemul occidental de plăți.

Potrivit unei liste întocmite de analiștii de la banca de investiții JP Morgan, Rusia mai are de făcut plăți în valoare de 1,8 miliarde de dolari anul acesta în legătură cu obligațiunile emise.

Fostul președinte și premier rus Dmitri Medvedev, în prezent vicepreședinte al Consiliului de Securitate al Rusiei, a avertizat la jumătatea lunii aprilie că intrarea Rusiei în incapacitate de plată ar reprezenta un „dezastru” pentru Europa.

Pentru mai multă diversitate și comoditate, urmărește contul nostru de INSTAGRAM!

 

Realitatea Live

24 Apr. 2024, 17:31
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
24 Apr. 2024, 17:31 // Actual //  Lupu Eduard

Un proiect esențial pentru securitatea energetică a Republicii Moldova, ce implică construirea unei linii electrice aeriene de 400 kV pentru interconectarea cu România, avansează cu sprijinul partenerilor externi. Comisia economie, buget și finanțe, împreună cu Comisia politică externă și integrare europeană, a examinat proiectul de ratificare a acordului de împrumut între Moldova și Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare, pentru realizarea Proiectului „Interconectarea rețelelor de energie electrică dintre Republica Moldova și România, faza II”.

Acordul de împrumut, în valoare de 30,8 milioane de euro, reprezentând 40% din bugetul total de 77 de milioane de euro al proiectului, va acoperi construcția liniei de 400 kV care va conecta localitățile Bălți și Suceava. Acest împrumut va avea o perioadă de rambursare de 18 ani, cu o perioadă de grație de 4 ani. Banca Europeană de Investiții va aloca încă 30,8 milioane de euro, prin realocarea unui cont de împrumut anterior, pentru implementarea primei faze a proiectului. În plus, Republica Moldova va primi un grant de 15,4 milioane de euro de la Uniunea Europeană, prin intermediul Platformei de Investiții de Vecinătate.

Proiectul nu doar va conecta rețelele electrice ale celor două țări, ci va include și reconstrucția stației electrice Bălți de 400 kV, precum și reabilitarea segmentelor de rețea electrică de transport din Republica Moldova. Aceste eforturi vor include înlocuirea elementelor de comutație și protecție, precum și a transformatoarelor electrice.

Această nouă interconexiune electrică reprezintă o etapă semnificativă în consolidarea legăturilor dintre Republica Moldova și România, având un impact pozitiv atât asupra securității energetice cât și asupra dezvoltării regionale și economice a ambelor țări.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău