Vacanță în Grecia. Unde te duci în funcție de nevoi: relaxare în familie, distracție, sau cea mai romantică insulă

03 Iun. 2022, 05:54
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
03 Iun. 2022, 05:54 // Actual //  bani.md

Grecia este una dintre destinațiile favorite ale moldovenilor și nu numai, iar printre șirul lung de avantaje se numără și diversitatea.

Astfel, Republica Elenă răspunde nevoilor tuturor turiștilor, fie că discutăm despre familii cu copii ce doresc liniște și relaxare, fie că e vorba despre grupuri de tineri ce vânează viața de noapte.

Familii cu copii

Pentru familii cu copii mare parte a locațiilor din Grecia sunt dedicate. Avem regiunea Halkidiki, Thassos, pentru cei cu buget ceva mai mic avem Paralia Katerini și Olympic Beach și apoi avem insulele grecești precum Rhodos, Creta, Corfu, Zakynthos, Kos, Skopelos, Skiathos sunt foarte bune pentru familiile cu copii. În anumite insule precum Corfu și Zakynthos se poate ajunge și cu mașina sau cu autocarul, pe cele din Marea Egee în general se ajunge cu avionul, dar cursele sunt scurte, de o oră, o oră și ceva, deci ideale pentru familiile cu copii.

Grecii nu sunt concentrați mult pe all inclusive, dar se găsesc și astfel de hoteluri, de exemplu în Halkidiki, în zona Olympic Beach. Se găsesc câteva în mai toate zonele, dar mai puține decât la turci sau la bulgari.

Viață de noapte și distracție

”Pentru distracție și viață de noapte, deși e mai scump, Mykonos e insula numărul unu, ”Ibitza Greciei”. În foarte multe insule și regiuni ale Greciei sunt oportunități de distracție. Cluburi sunt și în Halkidiki, în insule precum Rhodos, Creta, Paralia Katerini, Olympic Beach.

Turism cultural

”Avem categoria celor care aleg circuite în Grecia, nu neapărat sejururi statice. Sunt circuite care integrează nordul Greciei și regiunea Tracia. Pentru turism cultural recomand Thessaloniki și se poate vizita și Halkidiki. Avem circuite culturale care vizează și Atena și ajung și în Peloponez. O alternativă la sejururi, vara, este cea a circuitelor europene, iar Grecia este o astfel de destinație. Includem și Creta, dar și Rhodos, unde poți vizita în orașul vechi Cetatea Cavalerilor Ioaniți.

Pelerinaje

Turismul de tip pelerinaj este foarte dezvoltat în Grecia, inclusiv în extrasezon. Athos, unde pot ajunge doar bărbații și trebuie făcută o cerere în prealabil pentru că nu primesc mulți deodată.

Dar avem și vestitele mănăstiri pe stânci de la Meteora, avem Eghina, cu moaștele Sfântului Nectarie. Grecia oricum are foarte multe zone cu biserici și mănăstiri. E o țară dedicată mult și turismului ecumenic. Iar mulți combină turismul ecumenic cu cel cultural deoarece poți vizita Acropole în Atena, poți vizita ruine antice în Peloponez.

Croaziere

Sunt croaziere de mai multe zile doar în Marea Egee, care includ mai multe insule plus porturi mari precum Piraeus, lângă Atena, sau portul Salonic.

Sunt turiști care aleg croaziere de o zi, pe vase mai mici, care durează 6-10 ore, dar și croaziere de câteva nopți, te îmbarci de exemplu în portul Piraeus și în câteva zile vizitezi mai multe insule din Marea Egee.

Plaje sălbatice

Grecia are și insule mai rurale, zone rustice, plaje sălbatice, unde merg mai ales localnicii. Un exemplu este Insula Samothraki, care este foarte aproape de Thassos.

Destinație romantică

Grecia este o destinație romantică pentru cupluri și chiar și nunți pentru cei care își permit. Cea mai romantică insulă a Greciei este Santorini, e întotdeauna în topurile internaționale pe primele locuri la insule romantice. E o insulă pentru luna de miere în general și este aleasă de turiștii din toată lumea în acest scop, nu numai pentru cei din Europa.

Realitatea Live

22 Nov. 2024, 12:32
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
22 Nov. 2024, 12:32 // Actual //  Ursu Victor

Deși sistemul bancar din Republica Moldova oferă dobânzi competitive, 90% din creditele noi accesate de agenții economici sunt destinate să acopere datoriile anterioare, iar doar 10% reprezintă finanțări noi. Mai mult, valoarea acestora este semnificativ mai mică decât depozitele bancare ale acestora, ceea ce indică o problemă economică profundă.

În cadrul emisiunii „Analize economice cu Veaceslav Ioniță”, expertul în politici economice a explicat că agenții economici au mai multe depozite decât credite, ceea ce este un semnal îngrijorător pentru economia țării. „Acest fenomen nu a mai fost înregistrat vreodată și reflectă o temere profundă a mediului de afaceri față de investiții”, a declarat Ioniță.

Analizând evoluția creditelor accesate, expertul a menționat că, deși volumul acestora a crescut semnificativ în ultimii ani, creditarea reală a fost extrem de scăzută. Astfel, din 2020 până în prezent, agenții economici au luat credite noi de 157,5 miliarde de lei, dar au întors datoriile vechi în valoare de 141,3 miliarde de lei, ceea ce face ca creditarea reală să fie de doar 16,2 miliarde de lei.

În ceea ce privește creditarea netă, Ioniță a subliniat faptul că în 2024, în primele trei trimestre, agenții economici au efectuat depozite bancare de 2,8 miliarde de lei, ceea ce a făcut ca creditarea netă să devină negativă, adică agenții economici au depozitat mai mulți bani în bănci decât au luat sub formă de credite.

„Această tendință de creditare netă negativă a persistat în 12 trimestre consecutive din 2020 până în prezent, ceea ce reflectă o fragilitate a mediului de afaceri și o lipsă de încredere în economia locală”, a adăugat expertul.

Veaceslav Ioniță a subliniat că acest fenomen este un semn clar al unei economii vulnerabile, în care agenții economici nu sunt dispuși să facă investiții, iar acest lucru se reflectă în creditarea netă scăzută și volumul în creștere al depozitelor bancare. În acest context, Ioniță a avansat prognoza că este nevoie de cel puțin zece ani pentru ca economia Moldovei să se restabilească la nivelul înregistrat înainte de criza bancară din 2014.

„În ciuda creșterii creditării, situația nu va începe să se îmbunătățească semnificativ până când creditarea netă nu va deveni pozitivă, ceea ce poate să se întâmple abia în 2025, dar cu o tendință clară de însănătoșire a economiei”, a concluzionat Ioniță.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Ajun de Boboteaza, la Catedrală
Ajun de Boboteaza, la Catedrală
Capitala, în febra sărbătorilor
Capitala, în febra sărbătorilor
Repetiții pentru parada din 27 august
Repetiții pentru parada din 27 august
Ploaia din 9 august a făcut ravagii în Capitală
Ploaia din 9 august a făcut ravagii în Capitală
Recolta de porumb a fost compromisă în proporții de 80%
Recolta de porumb a fost compromisă în proporții de 80%
2 august 2022 – Trafic infernal în Capitală
2 august 2022 – Trafic infernal în Capitală