Ruşii rămân cu un pas înaintea sancţiunilor. Rafinatorii ascund originea petrolului, iar o parte ajunge în America

07 Iun. 2022, 08:50
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
07 Iun. 2022, 08:50 // Actual //  bani.md

Europa tocmai a impus cele mai dure sancţiuni de până acum împotriva ţiţeiului rusesc, însă transportatorii şi rafinatorii aduc petrolul pe piaţă ascunzând originea acestuia. Unii carburanţi despre care se crede că sunt parţial fabricaţi pe bază de ţiţei rusesc au ajuns în New York şi New Jersey luna trecută, scrie The Wall Street Journal.

Petrolul a fost adus prin Canalul Suez şi peste Atlantic de la rafinăriile indiene, mari cumpărători de petrol rusesc, relevă date Refinitiv şi o analiză realizată de Centre for Research on Energy and Clean Air cu sediul în Helsinki.

În urma invadării Ucrainei şi sancţiunilor lansate de SUA şi UE, traderii fac eforturi pentru a ascunde originile petrolului rusesc pentru ca acesta să ajungă în continuare pe piaţă. Petrolul este ascuns în produse rafinate ca motorina, benzina şi produse chimice.
Petrolul este de asemenea transferat între nave pe mare, o metodă folosită pentru achiziţia şi vânzarea de petrol iranian şi venezuelean aflat sub sancţiuni. Petrolul se îndreaptă mai apoi către China, India şi Europa Occidentală, potrivit companiilor de transport naval.

Astfel de metode riscă să erodeze eficacitatea sancţiunilor occidentale.

Exporturile de petrol rusesc au înregistrat o revenire în aprilie, după ce au scăzut în martie odată cu intrarea în vigoare a primelor sancţiuni occidentale, arată Agenţia Internaţională de Energie. Exporturile petroliere ale Rusiei au crescut cu 620.000 de barili, la 8,1 milioane de barili pe zi, aproape de nivelurile de dinaintea războiului, cea mai mare creştere fiind consemnată în relaţia cu India.

Importurile ţării au avansat puternic la 800.000 de barili pe zi de la începutul războiului, de la 30.000 de barili pe zi anterior. Aceasta se datorează probabil discountului foarte mare la petrolul rusesc.
Centre for Research on Energy and Clean Air monitorizează exporturile de combustibili fosili ruseşi şi rolul acestora în finanţarea războiului din Ucraina. „Ţiţeiul rusesc este rafinat în India, o parte din el fiind mai apoi vândut în SUA“, arată oficialii organizaţiei.
Exporturile indiene de produse petroliere rafinate au crescut puternic de la începutul războiului. Livrările zilnice către Europa au crescut cu o treime, iar cele către SUA cu 43% trimestrial.

După cum se întâmplă şi în cazul petrolului iranian, cea mai bună opţiune pentru Rusia şi clienţii său este să-şi ascundă din ce în ce mai mult livrările.

Cumpărătorii chinezi încearcă să ascundă petrolul rusesc pentru a evita costurile ridicate ale transportării acestuia, arată traderii.

Mai degrabă decât să plătească transportul pentru toată distanţa până în China, firme ca Unipec, divizia de trading a uriaşului chinez Sinopec, transportă ţiţei rusesc pe distanţe scurte către o navă mai mare şi apoi îl transferă, potrivit traderilor.

Realitatea Live

12 Iul. 2025, 08:40
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  Ursu Victor
12 Iul. 2025, 08:40 // Bani și Afaceri //  Ursu Victor

Premierul României, Ilie Bolojan, a prezentat vineri după-amiază, în cadrul unei conferințe de presă, următoarele două pachete de măsuri fiscale și administrative pregătite de Guvern, cu accent pe combaterea evaziunii, reforma companiilor de stat, reducerea risipei în sănătate și reorganizarea administrației publice locale.

Un prim grup de lucru, condus de vicepremierul Tánczos Barna, va elabora modificări legislative pentru combaterea evaziunii fiscale și a fraudei cu fonduri publice. Printre obiective se numără reorganizarea ANAF prin introducerea unor mandate limitate pentru conducere, stabilirea de indicatori de performanță și accelerarea digitalizării.

Totodată, se va reforma modul de funcționare al companiilor de stat: indicatorii de performanță vor fi revizuiți, numărul membrilor în consiliile de administrație va fi redus, iar indemnizațiile plafonate. „Nu mai putem accepta manageri cu salarii de zeci de mii de euro care nu produc performanță. Nu poți conduce o companie de stat monopolistă și să ai randamente sub media pieței”, a spus premierul.

Un al doilea grup de lucru, coordonat de vicepremierul Cseke Attila, se va ocupa de reorganizarea administrației publice locale. Primăriile vor primi mai multă autoritate, inclusiv dreptul de a reglementa activitatea sălilor de jocuri de noroc. Totodată, se vor introduce grile uniforme de salarizare, iar personalul din administrațiile locale va fi redimensionat în funcție de numărul real de locuitori și servicii oferite.

Premierul a subliniat și risipa gravă din sistemul de sănătate: „Cheltuielile au crescut de la 49 miliarde lei în 2021 la peste 77 miliarde în 2025, dar percepția publică nu s-a îmbunătățit”. Guvernul intenționează să lege salariile din spitale de performanță, să combată decontările fictive și să încurajeze folosirea medicamentelor generice.

Un capitol distinct vizează reforma pensiilor speciale: Guvernul propune majorarea vârstei de pensionare a magistraților la un nivel apropiat de cel general și recalcularea pensiilor speciale în funcție de salariul net, nu de cel brut. „Nu mai putem susține un sistem în care cineva se pensionează la 48 de ani cu o pensie cât ultimul salariu. Este injust și nesustenabil”, a declarat Bolojan.

Premierul a mai punctat că primul pachet fiscal deja adoptat a fost bine primit de piețele financiare și de oficialii europeni. România a reușit să se împrumute recent la dobânzi mai mici, economisind peste 200 de milioane de euro doar din reducerea costurilor de finanțare. „Pentru a menține acest trend, avem nevoie de stabilitate politică și aplicarea rapidă a următoarelor măsuri”, a conchis Bolojan.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
NO COMMENT | 31 DE SPORTIVI MOLDOVENI LA JOCURILE MONDIALE UNIVERSITARE DE VARĂ 2025
NO COMMENT | 31 DE SPORTIVI MOLDOVENI LA JOCURILE MONDIALE UNIVERSITARE DE VARĂ 2025
NO COMMENT | PREȘEDINTA MAIA SANDU, ÎN VIZITĂ OFICIALĂ LA VARȘOVIA
NO COMMENT | PREȘEDINTA MAIA SANDU, ÎN VIZITĂ OFICIALĂ LA VARȘOVIA
NO COMMENT | CEREMONIA DE ABSOLVIRE A PROMOȚIEI 2025 A ACADEMIEI „ȘTEFAN CEL MARE”
NO COMMENT | CEREMONIA DE ABSOLVIRE A PROMOȚIEI 2025 A ACADEMIEI „ȘTEFAN CEL MARE”
NO COMMENT | PRIMUL SUMMIT MOLDOVA-UNIUNEA EUROPEANĂ, ÎN IMAGINI ŞI DECLARAŢII
NO COMMENT | PRIMUL SUMMIT MOLDOVA-UNIUNEA EUROPEANĂ, ÎN IMAGINI ŞI DECLARAŢII
NO COMMENT | DIPLOME DE LICENŢĂ ȘI MASTER PENTRU 508 ABSOLVENŢI AI FACULTĂŢII DE DREPT
NO COMMENT | DIPLOME DE LICENŢĂ ȘI MASTER PENTRU 508 ABSOLVENŢI AI FACULTĂŢII DE DREPT
NO COMMENT | 35 DE ANI DE LA PROCLAMAREA SUVERANITĂȚII REPUBLICII MOLDOVA
NO COMMENT | 35 DE ANI DE LA PROCLAMAREA SUVERANITĂȚII REPUBLICII MOLDOVA