Foametea bate la ușile moldovenilor! Maia Sandu se implică

08 Iun. 2022, 13:19
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
08 Iun. 2022, 13:19 // Actual //  Lupu Eduard

Președinta Republicii Moldova, Maia Sandu, a convocat ieri ședința Consiliului Suprem de Securitate pe subiectul securității alimentare a Republicii Moldova. La ședință au fost audiate rapoartele și analizele instituțiilor publice ce vizează asigurarea rezervelor agroalimentare și aprovizionării pieței interne, dar și eficiența sectorului agroalimentar în ansamblu. În acest context, discuțiile au vizat acțiuni ce trebuie întreprinse pentru:

Funcționarea eficientă a lanțurilor valorice și asigurarea accesului produselor autohtone în piețele si rețelele de comercializare;

Eliminarea efectelor poziției de monopol, obținută prin metode neconcurențiale, pe care unii agenți economici iresponsabili o au pe piață; și

Sporirea productivității muncii în sectorul agricol.

În urma discuțiilor, CSS a formulat mai multe recomandări pentru asigurarea securității alimentare a Republicii Moldova în anii 2022-2023:

În termen de trei săptămâni, Ministerul Agriculturii și Industriei Alimentare (MAIA) și Ministerul Economiei (ME) va finaliza strategia securității alimentare și planul de măsuri, care să prevadă aplicarea, în caz de necesitate, și a anumitor reglementări a exporturilor de materii prime și produse alimentare în perioada 2022-2023.

În termen de patru săptămâni, MAIA, ME și Agenția Națională de Siguranță a Alimentelor (ANSA) vor revizui procedurile de asigurare a siguranței alimentelor pentru a elimina elementele redundante în procesul de certificare a produselor alimentare și producătorilor de produse alimentare din țară și de peste hotare.

Consiliul Concurenței va supraveghea piețele relevante și va investiga și sancționa prompt cazurile de abuz de poziție dominantă.

Ministerul Afacerilor Interne (MAI) și Ministerul Finanțelor (MF) vor asigura fluiditatea traversării transporturilor cu materii prime și produse alimentare în punctele de trecere a frontierelor, inclusiv printr-o mai bună colaborare cu țările vecine.

În termen de trei săptămâni, MAIA și ANSA vor revizui procedurile de asigurare a prezenței pe piață a produselor refrigerate.

În termen de două săptămâni, Ministerul Muncii și Protecției Sociale (MMPS) și MAIA vor stabili lista produselor și materiilor prime prioritare pentru reglementarea pieței interne și a exporturilor.

În termen de trei săptămâni, MAIA, MMPS, ME și MAI vor revizui nivelul de rezerve obligatorii de stat pentru produse și materii prime.

Pentru mai multă diversitate și comoditate, urmărește contul nostru de INSTAGRAM!

Realitatea Live

02 Mai 2024, 09:44
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
02 Mai 2024, 09:44 // Actual //  Lupu Eduard

Rezerva Federală (Fed) a anunțat, miercuri, menținerea nivelului dobânzii de referinţă, în contextul în care „inflația rămâne ridicată”, iar perspectivele economice sunt „incerte”. Politica monetară va fi relaxată când inflația se va stabiliza în jurul țintei de 2,0% – a precizat instituția bancară centrală din Statele Unite.

Fed a anunțat miercuri seară că dobânzile de referinţă rămân în intervalul 5,25%-5,50%.

Rezerva Federală: „Indicatorii recenți sugerează că activitățile economice au continuat să se extindă într-un ritm solid. Ritmul de creare a locurilor de muncă a rămas puternic, iar rata șomajului este scăzută. Inflația a mai scăzut în ultimul an, dar rămâne ridicată. În ultimele luni, nu au mai existat progrese spre obiectivul unei inflații de 2,0%. Comitetul încearcă să obțină un grad ocupaţional maxim şi o rată a inflaţiei de 2% pe termen mai lung. (…) Perspectivele economice sunt incerte, iar Comitetul rămâne foarte atent la riscurile inflaționiste.”

Comitetul de politică monetară (FOMC) a declarat că „în ultimele luni, nu s-au înregistrat progrese suplimentare în vederea atingerii obiectivului Comitetului de inflație de 2%”.

Rezerva Federală: „Pentru atingerea acestor obiective, Comitetul a decis menținerea dobânzii fondurilor federale în intervalul 5,25%-5,50%. În analizarea ajustărilor dobânzilor fondurilor federale, Comitetul va evalua atent datele care vor veni, dinamica perspectivelor și echilibrul riscurilor. Comitetul nu va considera că va fi oportună reducerea dobânzii de referință până când nu va avea încredere că inflația se îndreaptă constant spre ținta de 2%.”

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău