Premieră în întreaga lume! Noua Zeelandă vrea să taxeze emisiile de gaze ale vacilor și oilor

09 Iun. 2022, 18:05
 // Categoria: Actual // Autor:  MD Bani
09 Iun. 2022, 18:05 // Actual //  MD Bani

Noua Zeelandă a dezvăluit un plan de taxare a eructațiilor de ovine și bovine, în încercarea de a combate una dintre cele mai mari surse de gaze cu efect de seră din țară, informează BBC.

În cazul în care decizia va fi adoptată, aceasta ar fi prima națiune care ar taxa fermierii pentru emisiile de metan provenite de la animalele pe care le cresc.

În Noua Zeelandă locuiesc puțin peste cinci milioane de oameni, alături de aproximativ 10 milioane de bovine și 26 de milioane de ovine. Aproape jumătate din emisiile totale de gaze cu efect de seră ale țării provin din agricultură, în special metanul.

Cu toate acestea, emisiile agricole nu au fost incluse până acum în sistemul de comercializare a emisiilor din Noua Zeelandă, ceea ce a fost criticat de cei care au cerut guvernului să facă mai mult pentru a opri încălzirea globală.

„Nu există nicio îndoială că trebuie să reducem cantitatea de metan pe care o introducem în atmosferă, iar un sistem eficient de stabilire a prețului emisiilor pentru agricultură va juca un rol esențial în modul în care vom realiza acest lucru”, a declarat ministrul neozeelandez pentru schimbări climatice, James Shaw.

Planul include, de asemenea, stimulente pentru fermierii care reduc emisiile prin aditivi pentru hrana animalelor, în timp ce plantarea de copaci în ferme ar putea fi folosită pentru a compensa emisiile.

„Lucrăm de ani de zile cu guvernul și cu alte organizații în acest sens pentru a obține o abordare care să nu închidă agricultura din Noua Zeelandă, așa că am semnat multe lucruri de care suntem mulțumiți.”, a declarat Andrew Hoggard, fermier și președintele național al Federației Fermierilor din Noua Zeelandă. „Mai sunt încă multe lucruri de pus la punct, cum ar fi cine implementează efectiv planul, așa că mai sunt lucruri de rezolvat cu guvernul”, a specificat Andrew Hoggard.

Realitatea Live

03 Mai 2024, 15:41
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
03 Mai 2024, 15:41 // Actual //  Lupu Eduard

Comisia de licențiere a importului cerealelor și a răsăritei ia-r fi acordat licență de import companiei Trans Oil, controlată de milionarul Vaja Jhashi.

„În Vinerea Mare după masă și în forma online a fost convocată comisia de licențiere a importului cerealelor și floarei soarelui. Nu cred că data și ora au fost selectate întâmplător, când toată lumea este concentrată mai mult pe Sărbători Sfinte. Companiile din grupul Trans Oil au primit licențe pentru a aduce din Ucraina aproape 70 mii tone de răsărită. Am prezis acest lucru două săptămâni în urmă și mă tem că nu este ultima decizie cu permisiunea importului”, scrie reprezentantul Forței Fermierilor, într-o postare pe Facebook.

Slusari afirmă că cei, care au distrus în toamna 2023 cu prețuri derizorii sute de fermierii autohtoni și oricum nu au făcut stocuri suficiente pentru fabricile de procesare, acum vor importa materia primă la prețuri mai scumpe de la traderi străini. „Cei de la ministerul agriculturii, care ar trebui să intervină cu mecanismul de licențiere încă în primăvară 2023 sincron cu România și Bulgaria și care au permis dezastru pe piața internă și falimentarea agricultorilor mici, azi au acceptat importul”.

„Nimeni nu-și asumă responsabilitate pentru un dezmăț de proporție și tragedia social-economică a miilor de oameni de la sate. Trans Oil și Vaja rămân stăpânii agriculturii și ministerului acesteia”, conchide reprezentantul Forței Fermierilor.

În septembrie 2023, prețurile achizițiilor la floarea soarelui au atins minimele din ultimii 5 ani, afectând în special fermierii mici, care au fost nevoiți să vândă producția la prețuri deficitar de scăzute.  A fost perioada când unii fermieri mici, care nu sunt plătitori de TVA , erau nevoiți să comercializeze răsărita sub 5 lei per kg. Prețul de cost al semințelor de floarea soarelui anul trecut în medie a fost de 7,3 lei

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău