S-a zis cu „zgârie norii” din Chișinău! Deputații se iau la trântă cu cei care construiesc ilegal

09 Iun. 2022, 17:43
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
09 Iun. 2022, 17:43 // Actual //  Lupu Eduard

În Republica Moldova se construiește ca în pădure. Se emit documente pentru blocuri cu cinci etaje, dar dezvoltatorul ridică nouă. Avem foarte multe astfel de exemple. De aceea statul are menirea să elaboreze cadrul legal, a declarat deputatul PAS, Vladimir Bolea în cadrul ședinței Parlamentului la aprobarea legii cu privire la calitatea construcțiilor.

Potrivit deputatului, statul joacă ca în filmul cu proștii în care statul este prostul. „Cele mai mari încălcări se produc la eliberarea actelor permisive. Or, cele mai multe construcții ilegale sunt în Chișinău. De exemplu la Durlești construcțiile au câte 9-10 etaje asta în timp ce documentație este emisă pentru doar câteva etaje”, a exemplificat Bolea.

Sistemul calității în construcții va fi îmbunătățit. Deputații au aprobat, în prima lectură, proiectul de modificare a Legii privind calitatea în construcții și Legii privind autorizarea executării lucrărilor de construcție.

Modificările se referă la calitatea în construcții, autorizarea executării lucrărilor de construcție și la reglementarea prin autorizare a activității de întreprinzător. Obiectivul PROIECTULUI de lege constă în completarea cadrului normativ cu prevederi referitoare la Comitetele tehnice specializate în domeniul construcțiilor, pentru a reflecta activitatea acestora în procesul de elaborare a documentelor normative.

Totodată, proiectul stabilește că termenul de garanție post recepție pentru lucrările de construcție va fi de cinci ani. Această reglementare va fi prevăzută expres, în contextul obligațiilor executanților lucrărilor de construcție, dar și a răspunderii patrimoniale a agenților economici, prin prisma termenului de remediere a viciilor.

Se  propune stabilirea termenului de 5 zile lucrătoare pentru emiterea acordurilor pentru activități de proiectare și de coordonare a documentației de proiect de către operatorii de rețea, în condițiile lipsei refuzului argumentat și motivat.

De asemenea, proiectul prevede aprobarea tacită în caz de depășire a termenilor legali la emiterea acordurilor scrise pentru activități de proiectare, precum și de coordonare a documentației de proiect de către operatorii de rețea, în condițiile lipsei refuzului argumentat și motivat. Totodată, aprobarea tacită nu scutește de răspunderea pentru încălcarea prevederilor normativelor în construcții la efectuarea lucrărilor de proiectare și construcție.

Principiul aprobării tacite ar putea fi exclus din proiect în cea de-a doua lectură.

Se propune ca documentul să intre în vigoare la data publicării în Monitorul Oficial al Republicii Moldova. Guvernul, în termen de șase luni de la data intrării în vigoare a acestuia, va aduce actele sale normative în concordanță cu noul act legislativ.

Pentru mai multă diversitate și comoditate, urmărește contul nostru de INSTAGRAM!

Realitatea Live

27 Apr. 2024, 08:24
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  Lupu Eduard
27 Apr. 2024, 08:24 // Bani și Afaceri //  Lupu Eduard

Inteligenţa artificială va duce la o nevoie „minimă” de call center-uri în cel mult un an, progresele rapide ale inteligenţei artificiale urmând să schimbe o industrie întreagă, spune directorul companiei indiene de IT Tata Consultancy Services, citat de FT.

K Krithivasan, directorul general al TCS, a declarat pentru Financial Times că, deşi „nu am văzut nicio reducere a locurilor de muncă” până acum, adoptarea pe scară mai largă a inteligenţei artificiale generative în rândul clienţilor multinaţionali va revizui tipul de centre de asistenţă pentru clienţi care au creat locuri de muncă în masă în ţări precum India şi Filipine.

„Într-o fază ideală, dacă mă întrebaţi pe mine, ar trebui să existe un număr foarte mic de centre de apeluri primite care să aibă deloc apeluri primite”, a spus el. „Suntem într-o situaţie în care tehnologia ar trebui să fie capabilă să prevadă un apel care vine şi apoi să abordeze proactiv punctul de durere al clientului.”

El a spus că chatbots vor putea în curând să analizeze istoricul tranzacţiilor unui client şi să facă o mare parte din munca depusă de agenţii din centrele de apeluri. „Acolo ne îndreptăm … . Nu cred că suntem acolo astăzi – poate peste un an sau cam aşa ceva”, a spus el.

Perspectiva ca instrumentele de inteligenţă artificială generativă care avansează rapid să înlocuiască multe tipuri de lucrători cu guler alb, inclusiv agenţii din centrele de apeluri şi dezvoltatorii de software, a alarmat factorii de decizie din întreaga lume.

În India – un centru global pentru serviciile de back-office – peste 5 milioane de persoane lucrează în domeniul IT şi al externalizării proceselor de afaceri, potrivit grupului industrial Nasscom.

TCS, o ramură a conglomeratului indian Tata care lucrează cu multinaţionalele pentru a le dezvolta sistemele IT, are peste 600.000 de angajaţi proprii şi venituri anuale de aproape 30 de miliarde de dolari.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău