S-a zis cu „zgârie norii” din Chișinău! Deputații se iau la trântă cu cei care construiesc ilegal

09 Iun. 2022, 17:43
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
09 Iun. 2022, 17:43 // Actual //  Lupu Eduard

În Republica Moldova se construiește ca în pădure. Se emit documente pentru blocuri cu cinci etaje, dar dezvoltatorul ridică nouă. Avem foarte multe astfel de exemple. De aceea statul are menirea să elaboreze cadrul legal, a declarat deputatul PAS, Vladimir Bolea în cadrul ședinței Parlamentului la aprobarea legii cu privire la calitatea construcțiilor.

Potrivit deputatului, statul joacă ca în filmul cu proștii în care statul este prostul. „Cele mai mari încălcări se produc la eliberarea actelor permisive. Or, cele mai multe construcții ilegale sunt în Chișinău. De exemplu la Durlești construcțiile au câte 9-10 etaje asta în timp ce documentație este emisă pentru doar câteva etaje”, a exemplificat Bolea.

Sistemul calității în construcții va fi îmbunătățit. Deputații au aprobat, în prima lectură, proiectul de modificare a Legii privind calitatea în construcții și Legii privind autorizarea executării lucrărilor de construcție.

Modificările se referă la calitatea în construcții, autorizarea executării lucrărilor de construcție și la reglementarea prin autorizare a activității de întreprinzător. Obiectivul PROIECTULUI de lege constă în completarea cadrului normativ cu prevederi referitoare la Comitetele tehnice specializate în domeniul construcțiilor, pentru a reflecta activitatea acestora în procesul de elaborare a documentelor normative.

Totodată, proiectul stabilește că termenul de garanție post recepție pentru lucrările de construcție va fi de cinci ani. Această reglementare va fi prevăzută expres, în contextul obligațiilor executanților lucrărilor de construcție, dar și a răspunderii patrimoniale a agenților economici, prin prisma termenului de remediere a viciilor.

Se  propune stabilirea termenului de 5 zile lucrătoare pentru emiterea acordurilor pentru activități de proiectare și de coordonare a documentației de proiect de către operatorii de rețea, în condițiile lipsei refuzului argumentat și motivat.

De asemenea, proiectul prevede aprobarea tacită în caz de depășire a termenilor legali la emiterea acordurilor scrise pentru activități de proiectare, precum și de coordonare a documentației de proiect de către operatorii de rețea, în condițiile lipsei refuzului argumentat și motivat. Totodată, aprobarea tacită nu scutește de răspunderea pentru încălcarea prevederilor normativelor în construcții la efectuarea lucrărilor de proiectare și construcție.

Principiul aprobării tacite ar putea fi exclus din proiect în cea de-a doua lectură.

Se propune ca documentul să intre în vigoare la data publicării în Monitorul Oficial al Republicii Moldova. Guvernul, în termen de șase luni de la data intrării în vigoare a acestuia, va aduce actele sale normative în concordanță cu noul act legislativ.

Pentru mai multă diversitate și comoditate, urmărește contul nostru de INSTAGRAM!

Realitatea Live

05 Oct. 2022, 17:30
 // Categoria: Actual // Autor:  Dumitrita Culiuc
05 Oct. 2022, 17:30 // Actual //  Dumitrita Culiuc

Astăzi, Guvernul Republicii Moldova, a votat instituirea sărbătorii „𝐅𝐞𝐬𝐭𝐢𝐯𝐚𝐥𝐮𝐥 𝐍𝐚𝐭̦𝐢𝐨𝐧𝐚𝐥 𝐚𝐥 𝐏𝐫𝐮𝐧𝐞𝐢”. Festivalul va avea loc, anual, în a treia zi de duminică a lunii septembrie.

Potrivit Ministerului Agriculturii și Industriei Alimentare (MAIA), scopul festivalului este de a promova Republica Moldova ca stat cu înalt potențial privind cultivarea, producerea și procesarea prunelor cu gust autohton.

Prin instituirea sărbătorii „Festivalul Național al Prunei”, se urmărește creșterea încrederii între actorii pieței de desfacere a prunelor, apariția noilor oportunități de colaborare și cooperare internațională. Totodată, va constitui drept platformă și imbold pentru implementarea celor mai avansate tehnologii și bune practici de cultivare și procesare a prunelor și nu în ultimul rând, la dezvoltarea social-economică și culturală a țării.

În anul 2021, suprafața totală a livezilor de prun este de circa 21 mii ha și volumul înregistrat al producției acestora s-a ridicat la 136 mii tone. Potrivit datelor BNS, volumul exportului în 2021 constituie aproximativ 45 de mii de tone de prune, dintre care circa 25 de mii de tone au ajuns pe piața din UE, iar alte 19 mii de tone pe rafturile din CSI. În anul curent, până la ziua de astăzi, au fost exportate în jur de 23 mii tone.

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău