Gavrilița s-a văzut cu omologul său din România. Au fost anunțate măsurile luate pentru fluidizarea traficului în vămi

10 Iun. 2022, 14:09
 // Categoria: Actual // Autor:  MD Bani
10 Iun. 2022, 14:09 // Actual //  MD Bani

Prim-ministra Natalia Gavrilița și omologul său din România Nicolae Ciuca au convenit azi asupra unui plan pentru deblocarea camioanelor de la frontiera moldo-română. Soluțiile pentru optimizarea traficului de mărfuri, la frontiera Republicii Moldova cu România și Ucraina, au fost identificate astăzi, în cadrul reunii interministeriale, de la București, anunță Guvernul.

În urma discuțiilor purtate, s-a decis asupra implementării planului de contingență, care conține următoarele măsuri necesare pentru fluidizarea traficului și deblocarea situației în vămi:

  •  Înființarea unui grup comun, care va coordona acțiunile autorităților din Republica Moldova și România în punctele de frontieră, pentru a reduce din presiunea existentă la moment și din timpul de așteptare pentru camioanele cu marfă;
  •  Primul punct vamal, unde controlul și vămuirea se va face în echipe mixte moldo-române va fi punctul de trecere Leușeni-Albița;
  •  Controlul vamal va fi operaționalizat pe partea română, prin dotarea cu mai multe dispozitive electronice de procesare a documentelor;
  •  Fluxurile de mărfuri vor fi organizate în funcție de încărcătură, spre exemplu pentru camioanele goale, va fi permisă traversarea în tranzit prin punctele de trecere de capacitate mică;
  •  Urmează a fi suplinit numărul de lucrători vamali pentru creșterea ritmului de procesare și eficientizarea activității în vamă;
  •  Programul de lucru între echipele de control din Republica Moldova și România va fi sincronizat;
  •  Autoritățile fitosanitare și sanitar-veterinare din România vor funcționa în regim de 24/7;
  •  În fiecare punct de trecere va fi verificată și prezentată situația funcționalității scanerelor, cântarelor și altor tehnologii de scanare și verificare a camioanelor.

Acestea sunt acțiunile care urmează a fi realizate la prima etapă. Etapa a doua a planului de contingență, care are drept scop normalizarea situației în punctele de frontieră, va avea la bază un plan de acțiune comun pentru evitare pe viitor a unor astfel de evenimente.

Anterior, transportatorii au adresat conducerii Republicii Moldova o scrisoare prin intermediul căreia cereau identificarea de către Chișinău și București a soluțiilor.

Șoferii camioanelor care transportă marfă se confruntă de mai mult timp cu faptul că trebuie să aștepte ore în șir la vamă, însă problema s-a intensificat după izbucnirea războiului din Ucraina. Anterior timpul estimat pentru controale era de circa 48 de ore, însă după izbucnirea războiului din Ucraina a ajuns la 4-5 zile.

Realitatea Live

30 Apr. 2024, 16:38
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
30 Apr. 2024, 16:38 // Actual //  Lupu Eduard

În a doua jumătate a anului 2023, moldovenii au achitat unul din cele mai mari tarife la gazele naturale din Europa și cel mai mare din regiune, contată economistul Veceaslav Ioniță, care face referire la datele Eurostat.

Astfel în topul statelor din Europa cu cel mai scump gaz achita de consumatori a fost Lihtenștein – 1,70 euro per kwh. Pe locul doi este Suedia, cu n tarif de 1,27 euro per kwh. Pe locul trei se află Finlanda cu un tarif de 0,985 euro per kwh urmată de Slovaci și Luxemburg cu tarife de 0,961 euro kwh și 0,902 euro kwh.

Republica Moldova se află pe locul șapte cu un tarif de 0,827 euro pentru un kwh.

La capătul clasamentului, cele mai mici tarife la gaz le-au achitat locuitorii din Georgia – 0,0689 euro per kwh, Turcia – 0,337 euro kwh, Bulgaria – 0,0460 euro kwh și Bosnia Herțegovina – 0,0517 euro kwh.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău