Rusia anunță că introduce impozite în zonele ocupate din Zaporojie: Codul fiscal a fost deja creat, va fi simplu

13 Iun. 2022, 14:18
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
13 Iun. 2022, 14:18 // Actual //  bani.md

Autoritățile ruse de ocupație au anunțat că intenționează să introducă impozite pentru afaceri în zonele pe care le-au cucerit în regiunea Zaporojie din sudul Ucrainei, relatează agenția Interfax.

„Codul fiscal a fost deja creat. Dar pentru prima lună, adică pentru iunie, am făcut cota de impozitare zero. De la 1 iulie vom avea impozit de 5% pe venituri și 10% pentru cei care se ocupă cu orice produs accizabil – alcool, țigări. Acesta este un sistem simplificat pe care l-am adoptat prin ordinul meu”, a declarat luni Evgheni Balițki, șeful administrației provizorii instalate de ruși în zonele ocupate din Zaporojie.

El a mai precizat că inspectoratul fiscal, care include trei specialiști sosiți de la Moscova, lucrează deja și că firmele din zonă au fost „scutite” de obligația de a plăti taxe către Kiev.

Anunțul vine după ce jurnaliștii de investigație de la Meduza au publicat joia trecută o anchetă în care afirmă că Kremlinul face deja pregătiri pentru anexarea tuturor teritoriilor ucrainene ocupate ca parte a unui nou district federal al Rusiei.

Rusia se pregătește să anexeze toate teritoriile ucrainene pe care le-a ocupat

Mai multe surse apropiate de Kremlin au declarat pentru Meduza că Moscova recrutează deja „ofițeri politici” pentru zonele ocupate din regiunile Herson și Zaporojie, acestea urmând să fie anexate împreună cu autoproclamatele „republici independente” Lugansk și Donețk, ale căror lideri ar urma să fie înlăturați din funcție.

Meduza notează că Rapoport recrutează deja personal care să lucreze în administrațiile republicilor autoproclamate Lugansk și Donețk, precum și în „administrațiile civilo-militare” din zonele ocupate de ruși în Herson și Zaporojie.

Oficialii selectați de Rapoport ar urma să fie cei care vor pregăti referendumurile pentru aderarea la Rusia. Potrivit surselor Meduza, până acum s-au discutat două date pentru organizarea acestora. Prima este „la mijlocul lunii iulie, dacă situația de pe front o permite” iar a doua, „mai realistă”, pe 11 septembrie, într-o singură zi de vot, concomitent cu alegerile regionale din Rusia.

Ulrich Speck, unul dintre cei mai cunoscuți analiști germani de politică externă a prezintat vinerea trecută un scenariu cinic în care Vladimir Putin ar putea pune capăt războiului din Ucraina pentru a obține concesii din partea Occidentului.

„Noul joc al lui Putin ar putea fi să își consolideze câștigurile și apoi să accepte oferta pentru o încetare a focului. El va încerca apoi să vândă asta Berlinului și Parisului drept o concesie pentru care va dori ceva în schimb, ridicarea sancțiunilor”, a scris acesta pe contul său de Twitter.

Pentru mai multă diversitate și comoditate, urmărește contul nostru de INSTAGRAM!

 

Realitatea Live

04 Iul. 2025, 18:52
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  Ursu Victor
04 Iul. 2025, 18:52 // Bani și Afaceri //  Ursu Victor

Sezonul 2025 al cireșelor aduce provocări și oportunități pentru producătorii moldoveni, în contextul unor fluctuații semnificative pe piața internațională, anunță Asociația Moldova Fruct.

Deși exporturile în volum au scăzut față de anul trecut – doar 8000 de tone față de 10.000 de tone în iunie 2024 – valoarea totală a exporturilor a crescut spectaculos, ajungând la 20 milioane de dolari, față de 13 milioane în aceeași perioadă a anului trecut. Creșterea cu 51,4% a prețului mediu de export a compensat pierderile cantitative.

Situația regională a influențat direct acest salt valoric. În timp ce Italia se bucură de un sezon bogat și o cerere crescută, alte țări importante producătoare, precum Grecia și Turcia, au fost afectate sever de condițiile meteo extreme din primăvară. Inclusiv recolta din Republica Moldova a fost influențată de acești factori, cu efecte asupra volumelor disponibile pentru export.

Pe lângă valoarea crescută, o schimbare notabilă este și în structura geografică a exporturilor. Dacă în 2024 84% din cireșe mergeau spre țările CSI, în 2025 ponderea a scăzut la 70%. În schimb, livrările către statele din Uniunea Europeană s-au majorat de la 16% la 28%. Printre noile piețe se numără Italia, Croația, Serbia, Bosnia și Danemarca.

Piața din România s-a remarcat printr-o evoluție spectaculoasă: în iunie 2025 au fost exportate 1666 tone de cireșe moldovenești, de aproape două ori mai mult decât în aceeași lună din 2024 (842 tone), iar valoarea acestora a crescut cu 65%.

 
NO COMMENT | FOOD&DRINKS ŞI HORECA EXPO, DESCHISE LA MOLDEXPO
NO COMMENT | FOOD&DRINKS ŞI HORECA EXPO, DESCHISE LA MOLDEXPO
NO COMMENT | OFICIALII AU DEPUS FLORI DE 9 MAI LA MEMORIALUL „ETERNITATE”
NO COMMENT | OFICIALII AU DEPUS FLORI DE 9 MAI LA MEMORIALUL „ETERNITATE”
NO COMMENT | PROTEST ÎMPOTRIVA RĂZBOIULUI ȘI A SUSŢINERII PENTRU LIBERTATEA PRESEI
NO COMMENT | PROTEST ÎMPOTRIVA RĂZBOIULUI ȘI A SUSŢINERII PENTRU LIBERTATEA PRESEI
NO COMMENT | RESTAURANT CUPRINS DE FLĂCĂRI
NO COMMENT | RESTAURANT CUPRINS DE FLĂCĂRI
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO