Mâna dreaptă a lui Putin: O ucraineancă, cea mai puternică femeie din Rusia

14 Iun. 2022, 08:00
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
14 Iun. 2022, 08:00 // Actual //  bani.md

Pe măsură ce planul lui Vladimir Putin de a invada Ucraina a luat amploare în februarie 2022, el a convocat o întâlnire surpriză cu cei din cercul său restrâns. Președintele Rusiei i-a ascultat pe membrii Consiliului de securitate națională, iar mâna sa dreaptă, Valentina Marviyenko, un politician născut în Ucraina, a susținut cu tărie războiul împotriva țării sale de origine.

Singura persoană de sex feminin de la acea reuniune de la Moscova a fost o ucraineană care a devenit cea mai puternică femeie din Rusia de la împărăteasa Ecaterina cea Mare din anul 1762, care în prezent ocupă funcția de președinte al Consiliului Federației ruse, al treilea om în stat, potrivit RNZ.

Valentina Matviyenko a fost de acord cu planul lui Putin de invadare al Ucrainei. ”O catastrofă umanitară s-a desfășurat în fața ochilor noștri în centrul Europei”, a susținut ea fără dovezi.

Ea a făcut acuzații fără temei că un regim ”marionetă” conducea Ucraina, fiind responsabil pentru ”genocid” și cadavre misterioase arse la Odesa. Politiciana a afirmat că Occidentul ”încearcă să pună cele două națiuni frățești slave una împotriva celeilalte. Și a încheiat cu o cerere către Vladimir Putin: ”Cred că este timpul să luăm o decizie”.

Valentina Matviyenko s-a născut în 1949 la Shepetivka în Ucraina, la 240 de kilometri vest de Kiev, când țara făcea parte din Uniunea Sovietică. Dar decizia ei de a studia chimia la Leningrad (actualul Sankt Petersburg) i-a schimbat viața.

Apoi a pus-o în slujba lui Putin, care a ajutat-o să devină cea mai puternică femeie din Rusia din ultimii 260 de ani. Cariera ei a urcat vertiginos și a devenit cea mai tânără femeie deputată a URSS-ului și președinta Comitetului Sovietic Suprem al femeilor.

Valentina Matviyenko, ”un animal politic”

După prăbușirea Uniunii Sovietice, Matviyenko a candidat la funcția de guvernator al orașului Sankt Petersburg în 2003, cu sprijinul lui Putin. În cele din urmă, fata dintr-o zonă rurală din Ucraina, care a plecat la Sankt Petersburg pentru o viață mai bună, s-a trezit conducând un oraș vechi de peste 300 de ani, fondat de Petru cel Mare.
A stat 8 ani în funcția de guvernator, iar în 2011 a fost aleasă președinte al Consiliului Federației, senatul rusesc, urcând pe înălțimi neatinse de o rusoaică de la împărăteasa Ecaterina cea Mare din 1762.

”Cred că este un animal politic. Cred că nu este un secret pentru nimeni că este destul de periculos să fii un adversar al lui Putin, în timpul lungii sale domnii la putere”, a spus Sara Meger, profesor de științe politice la Universitatea Melbourne din Australia.

Ulterior, un grup de investigații condus de rivalul lui Vladimir Putin, Alexei Navalnîi, a spus că Matviyenko ar deține o vilă de lux pe coasta de est a Italiei, împreună cu familia sa.
”De unde ar putea un oficial rus să facă rost de bani pentru asta? Acesta este principalul secret al Rusiei lui Putin: dacă îl iubești pe Putin, banii vor curge asupra ta precum apa”, a spus investigatorul șef al grupului, Maria Pevchikh.

Valentina Matviyenko a supraviețuit ca femeie la cinci decenii de politică, într-una dintre cele mai haotice structuri de putere din lume, Rusia. Ea a învățat cum să se mențină în cercul interior de putere al lui Putin.

Realitatea Live

16 Apr. 2025, 16:41
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
16 Apr. 2025, 16:41 // Actual //  Ursu Victor

lucrăm la alternativele tehnice ca acest scenariu să nu se întâmple, a declarat ministrul Energiei, Dorin Junghietu, solicitat să comenteze posibila revenire la achiziția curentului de la Cuciurgan, în condițiile în care autoritățile nu au întreprins nimic pentru suplinirea instalarea capacităților suplimentare la Chișinău.

Într-o intervenție la Rlive, Parlicov a declarat că, în lipsa instalării surselor suplimentare de generare electrică, singura variantă viabilă pe termen scurt este reînnoirea contractului cu Cuciurgan, centrală aflată sub controlul regimului separatist de la Tiraspol.

„Decizia Comisiei pentru Situații Excepționale din 16 ianuarie prevedea clar instalarea unei turbine pe gaz și a unor motoare cu ardere internă, totalizând 100 MW. Tehnic, este posibil. Finanțarea putea veni din partea Uniunii Europene. Dar nu s-a făcut absolut nimic”, a declarat Parlicov. Potrivit acestuia, inacțiunea autorităților pune în pericol independența energetică a țării.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 

 
NO COMMENT | ADUNAREA GENERALĂ A MEMBRILOR ACI MOLDOVA
NO COMMENT | ADUNAREA GENERALĂ A MEMBRILOR ACI MOLDOVA
NO COMMENT | CHIȘINĂUL, ÎN PREGĂTIRI PENTRU SĂRBĂTORILE PASCALE
NO COMMENT | CHIȘINĂUL, ÎN PREGĂTIRI PENTRU SĂRBĂTORILE PASCALE
NO COMMENT | Agențiile Teritoriale dotate cu 55 de mașini noi
NO COMMENT | Agențiile Teritoriale dotate cu 55 de mașini noi
NO COMMENT | 16 ANI DE LA REVOLUŢIA DIN APRILIE 2009
NO COMMENT | 16 ANI DE LA REVOLUŢIA DIN APRILIE 2009
NO COMMENT | IGSU a primit 19 autospeciale de intervenție, donate de Guvernul Japoniei
NO COMMENT | IGSU a primit 19 autospeciale de intervenție, donate de Guvernul Japoniei
NO COMMENT | Exercițiu de simulare a procesului legislativ din Parlamentul European
NO COMMENT | Exercițiu de simulare a procesului legislativ din Parlamentul European