Putin, lăsat cu ochii-n soare! Milionarii ruși fug pe capete

14 Iun. 2022, 12:15
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
14 Iun. 2022, 12:15 // Actual //  bani.md

Oligarhii ruși încep să ia distanță de regimul Putin și încep să părăsească Rusia. Mai mulți rușicu averi de aproximativ un milion de dolari intenționează să se stabilească într-un stat european, până la finalul anului. Informațiile sunt bazate pe o analiză cu privire la situația migrației din Rusia, realizată de o firmă cu sediul în Londra.

Un număr de peste 15.000 de milionari ruși intenționează să părăsească țara în acest an, din cauza războiului din Ucraina. Confruntați cu sancțiunile din ce în ce mai dure impuse regimului condus de Vladimir Putin, rușii bogați preferă bunăstarea Occidentului. Ei caută să scape, cât mai repede, din Rusia, înainte ca situația să se degradeze și mai mult. Informațiile apar într-o analiză privind migrația, realizată de o companie cu sediul în Londra, citată de publicația The Guardian.

Conform sursei citate, în jur de 15% dintre rușii cu active în valoare de peste 1 milion de dolari (820.000 de lire sterline) ar urma să emigreze în alte țări. Aceștia sunt hotărâți să o facă până la sfârșitul anului 2022, potrivit datelor privind migrația colectate de firma Henley & Partners. Aceasta este o companie cu sediul în Londra care acționează ca intermediar între super-bogați și țările care le vând cetățenia.

„Persoanele înstărite au emigrat din Rusia într-un număr în creștere constantă în fiecare an în ultimul deceniu, un semn de avertizare timpurie cu privire la problemele actuale cu care se confruntă țara. Din punct de vedere istoric, prăbușirile majore ale unei țări au fost de obicei precedate de o accelerare a emigrării persoanelor bogate, care sunt adesea primele care pleacă, deoarece dispun de mijloacele necesare pentru a face acest lucru”, a declarat Andrew Amoils, șeful departamentului de cercetare al New World Wealth, care a compilat datele pentru Henley.

Pe de altă parte, se estimează că, din cauza războiului, Ucraina va suferi cea mai mare pierdere de persoane cu avere netă mare (HNWI). Un număr de 2.800 de milionari (sau 42% din toți HNWI din Ucraina) vor părăsi țara până la sfârșitul anului, conform datelor.

Emiratele Arabe Unite au devenit noua destinație de emigrație pentru bogații lumii, depășind Statele Unite sau Marea Britanie.

„Marea Britanie și-a pierdut coroana de centru de bogăție, iar SUA se estompează rapid ca magnet pentru bogații lumii, fiind de așteptat ca Emiratele Arabe Unite să le depășească prin atragerea celor mai mari fluxuri nete de milionari la nivel global în 2022”, a declarat Henley în raportul său, care se bazează pe „urmărirea sistematică a tendințelor de migrare a averilor private internaționale”, se arată în analiza citată.

Estimările arată că aproximativ 4.000 de HNWI se vor muta în Emirate până la sfârșitul anului. Pe locul doi se situează Australia, care se așteaptăî să atragă 3.500 de milionari, urmată de Singapore (2.800) și Israel (2.500). Se așteaptă, de asemenea, ca un număr mare de milionari să se mute în Malta, Mauritius și Monaco.

Pentru mai multă diversitate și comoditate, urmărește contul nostru de INSTAGRAM!

Realitatea Live

22 Nov. 2024, 13:56
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
22 Nov. 2024, 13:56 // Actual //  Ursu Victor

Rubla s-au depreciat brusc pe piața Forex vineri, după înăsprirea sancțiunilor americane care au vizat 50 de bănci rusești, inclusiv Gazprombank, care a devenit un „hub” pentru tranzacțiile cu gaze. Potrivit datelor LSEG, cursul dolarului a crescut aproape cu 3 ruble în doar câteva ore, atingând valoarea de 103,74 ruble, cel mai înalt nivel din martie 2022. Euro a depășit pentru prima dată 108 ruble în ultimele șase săptămâni, aproape atingând recordul anual.

Cursul yuanului pe Bursa din Moscova, unde tranzacțiile cu valute internaționale au fost oprite din cauza sancțiunilor, s-a apropiat de pragul de 14 ruble, un nivel nevăzut din octombrie anul trecut. La ora 13:45 MSK, moneda chineză era cotată la 13,99 ruble, cel mai mare nivel în ultimul an.

Noile sancțiuni impuse de Ministerul american de Finanțe sunt considerate cele mai semnificative de la primăvara anului 2022, când Sberbank și VTB au fost excluse din sistemul financiar global, a declarat expertul în domeniul sancțiunilor, George Voloshin.

Gazprombank, a treia bancă de stat după volmul activelor, fusese unul dintre ultimele „poduri financiare” între Rusia și restul lumii, menținând accesul la SWIFT și efectuând tranzacții în euro. Cu toate acestea, potrivit analiștilor de la banca de investiții „Sinara”, „plățile UE pentru resursele energetice prin Gazprombank vor deveni, cel mai probabil, imposibile” până la sfârșitul anului 2024, când va expira licența temporară a Ministerului de Finanțe al SUA. Rezervele de valută ale companiilor rusești, care au fost depozitate în afacere în loc să fie transferate pe conturile rusești, ar putea fi și ele afectate, potrivit „Digital Broker”, existând riscul să fie influențate zeci de miliarde de dolari din veniturile din valută ale afacerilor stocate în străinătate.

Noile sancțiuni ar putea provoca din nou probleme cu lichiditatea valutară, avertizează profesorul Evgheni Kogan de la Școala Superioară de Economie (VȘE). „Dacă rundele anterioare de sancțiuni au vizat plățile pentru importuri, acum Ministerul de Finanțe al SUA și-a îndreptat atenția asupra exporturilor rusești, și, o dată cu acestea, asupra fluxului de valută în țară.” Pachetul de sancțiuni include, de asemenea, un avertisment pentru băncile străine care lucrează cu „alternativa SWIFT” a Rusiei — Sistemul de Mesaje Financiare al Băncii Rusiei (SPFS). Aceasta înseamnă că „interacțiunile financiare cu contrapartidele ruse vor deveni mai complicate”, susțin analiștii de la Alfa Bank.

„Veniturile din exporturi ar putea scădea temporar, ceea ce face ca rubla să se deprecieze probabil în următoarele luni”, preconizează Kogan, având în vedere că dolarul ar putea ajunge la 105 ruble, iar yuanul ar putea atinge 15 ruble.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Ajun de Boboteaza, la Catedrală
Ajun de Boboteaza, la Catedrală
Capitala, în febra sărbătorilor
Capitala, în febra sărbătorilor
Repetiții pentru parada din 27 august
Repetiții pentru parada din 27 august
Ploaia din 9 august a făcut ravagii în Capitală
Ploaia din 9 august a făcut ravagii în Capitală
Recolta de porumb a fost compromisă în proporții de 80%
Recolta de porumb a fost compromisă în proporții de 80%
2 august 2022 – Trafic infernal în Capitală
2 august 2022 – Trafic infernal în Capitală