AIE vine cu vești bune! Prognozează o temperare a pieței petrolului în a doua jumătate a anului. Benzina se ieftinește

16 Iun. 2022, 12:47
 // Categoria: Actual // Autor:  MD Bani
16 Iun. 2022, 12:47 // Actual //  MD Bani

În ultimul său raport lunar pe piața petrolului din 15 iunie, Agenția Internațională pentru Energie (AIE) prognozează o posibilă reechilibrare a pieței petrolului în a doua jumătate a acestui an, datorită creșterii ofertei OPEC+ și eliberării de rezerve strategice, împreună cu creșterea temperată a cererii de petrol.

Potrivit raportului, capacitatea globală de rafinare a petrolului este programată să se extindă cu 1 mb/zi în 2022 și 1,6 mb/zi în 2023, Cu toate acestea, se așteaptă ca piețele produselor să rămână restrânse, cu o preocupare deosebită pentru aprovizionarea cu motorină și combustibili pentru aviație (kerosen).

„După șapte trimestre consecutive de extrageri considerabile de stocuri, încetinirea creșterii cererii și o creștere a ofertei mondiale de petrol până la sfârșitul anului ar trebui să ajute piețele mondiale de petrol să se reechilibreze. Totuși, AIE menționează în Raport că aceste așteptări s-ar putea dovedi de scurtă durată, pe măsură ce sancțiunile mai dure împotriva Rusiei vor intra deplin în vigoare, iar cererea de petrol din China își va reveni în urma ridicării restricțiilor generate de Covid-19.” se arată într-un comunicat publicat de Agenția pentru Eficiență Energetică (ANRE).

Cu toate acestea, tendințele curente de pe piața europeană arată un nivel tot mai ridicat al cererii, în special pentru motorină din cauza dependenței de livrările din Federația Rusă. Până la declanșarea războiului din Ucraina, importurile din Rusia reprezentau aproximativ 15% din consumul de motorină al Europei. La toți acești factori se adaugă și o scădere de procesare din centrul Europei generată de incidentul mecanic de la o unitate de distilare a țițeiului de la rafinăria Schwechat (Austria), fapt care a impus ca guvernul Ungariei să recurgă la eliberarea unei părți din rezervele strategice, conform Reuters.

În consecință, în cadrul ultimelor sesiuni de la burse, se atestă tendința  atipică de depășire a cotațiilor Platts la motorină pe cele de la benzină. O situație similară a fost înregistrată la sfârșitul lunii martie, începutul lunii aprilie atunci când prețurile la motorină chiar au depășit prețurile pentru benzină. Pentru comparație, dacă la 1 iunie, cotația Platts la benzină era mai mare decât cotația la motorină cu 99 $/tona, atunci la data de 15 iunie, cotația la motorină a depășit cu 42 $/tona pe cea de la benzină.

În acest context, ANRE a publicat prețurile la carburanți pentru mâine, 17 iunie, fiind atestată scăderea prețului la benzină după o perioadă îndelungată de creștere constantă.

Astfel, vineri, 17 iunie, benzina va fi mai ieftină cu 10 bani și va costa 33,80 de lei. În același timp, motorina se va scumpi și ajunge la 32,24 de lei.

 

Realitatea Live

17 Apr. 2025, 11:33
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
17 Apr. 2025, 11:33 // Actual //  Ursu Victor

OMC avertizează: Comerțul dintre SUA și China ar putea scădea cu până la 90% din cauza războiului tarifar declanșat de Trump

Organizația Mondială a Comerțului (OMC) a emis un avertisment sever privind colapsul schimburilor comerciale dintre cele mai mari două economii ale lumii — Statele Unite și China — în urma războiului tarifar relansat de fostul președinte american Donald Trump. Potrivit estimărilor prezentate de directoarea generală a OMC, Ngozi Okonjo-Iweala, volumul comerțului bilateral ar putea scădea cu până la 81–91% dacă nu vor fi aplicate excepții pentru produse tehnologice esențiale, precum smartphone-urile.

„Aceasta este o separare economică de facto între cele două economii și va avea consecințe profunde asupra ordinii comerciale globale”, a declarat șefa OMC, exprimându-și îngrijorarea față de intensificarea confruntării dintre Washington și Beijing.

Potrivit raportului publicat, comerțul mondial va înregistra în 2025 o scădere de 0,2%, contrar previziunilor anterioare de creștere de 2,7%. Estimarea de creștere a PIB-ului global pentru 2025 a fost și ea revizuită negativ, de la 2,8% la 2,2%.

Pe 2 aprilie, Donald Trump a impus un tarif general de 10% pentru importuri din toate țările, majorând simultan taxele vamale pentru circa 60 de state. Deși ulterior a anunțat o amânare de 90 de zile pentru noile tarife, tensiunile cu China au continuat să escaladeze. În prezent, produsele chineze sunt vizate de taxe de până la 145%, cu promisiunea lui Trump de a le majora la 245%, în timp ce Beijingul a răspuns cu tarife de până la 125% pentru produsele americane.

Deși inițial s-a anunțat că smartphone-urile — inclusiv iPhone-urile — vor fi exceptate de la noile tarife, Casa Albă a transmis că măsura este temporară și că se pregătesc taxe separate pentru semiconductori. Potrivit Bloomberg, autoritățile chineze nu vor relua negocierile fără „semne de respect” din partea Washingtonului și solicită numirea unui reprezentant special american pentru viitoare discuții.

În 2024, comerțul bilateral dintre SUA și China a atins 582 miliarde de dolari, din care 438,9 miliarde reprezintă importuri americane de produse chinezești. Deficitul comercial al SUA față de China a urcat la 295,4 miliarde de dolari, în creștere cu 5,8% față de anul precedent.

Publicații precum The Wall Street Journal și Bloomberg relatează că tensiunile au dus deja la scăderi de comenzi din partea marilor companii americane, iar unele fabrici din China au trimis angajații în concedii forțate. Amazon ar fi suspendat achiziții pentru o gamă largă de produse — de la șezlonguri și scutere, până la aparate de aer condiționat — imediat după anunțul tarifelor făcute de Trump.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
NO COMMENT | ADUNAREA GENERALĂ A MEMBRILOR ACI MOLDOVA
NO COMMENT | ADUNAREA GENERALĂ A MEMBRILOR ACI MOLDOVA
NO COMMENT | CHIȘINĂUL, ÎN PREGĂTIRI PENTRU SĂRBĂTORILE PASCALE
NO COMMENT | CHIȘINĂUL, ÎN PREGĂTIRI PENTRU SĂRBĂTORILE PASCALE
NO COMMENT | Agențiile Teritoriale dotate cu 55 de mașini noi
NO COMMENT | Agențiile Teritoriale dotate cu 55 de mașini noi
NO COMMENT | 16 ANI DE LA REVOLUŢIA DIN APRILIE 2009
NO COMMENT | 16 ANI DE LA REVOLUŢIA DIN APRILIE 2009
NO COMMENT | IGSU a primit 19 autospeciale de intervenție, donate de Guvernul Japoniei
NO COMMENT | IGSU a primit 19 autospeciale de intervenție, donate de Guvernul Japoniei
NO COMMENT | Exercițiu de simulare a procesului legislativ din Parlamentul European
NO COMMENT | Exercițiu de simulare a procesului legislativ din Parlamentul European