Războiul de gherilă îi scoate din minți pe invadatorii ruși. Cadoul otrăvit al fermierilor ucraineni

18 Iun. 2022, 09:00
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
18 Iun. 2022, 09:00 // Actual //  bani.md

Autoritățile ruse au făcut tot posibilul pentru a-și impune stăpânirea asupra orașelor cucerite de trupele lui Putin din estul Ucrainei, dar cetățenii obișnuiți ripostează – cu atacuri incendiare și fructe otrăvite.

Cea mai recentă surpriză neplăcută pentru trupele ruse a fost la Melitopol, unde primarul Ivan Fiodorov a spus că fermierii locali au îmbolnăvit „în masă” rușii prin otrăvirea cireșelor, scrie The Daily beast.
„Fermierii noștri au pregătit un alt cadou [rușilor] – cireșe dulci tratate recent, ceea ce a provocat îmbolnăviri în masă printre cei care le-au furat de la fermieri. Este cel mai recent tip de rezistență partizană pe teritoriul Melitopol”, a declarat Fiodorov joi.
El a spus că sentimentul pro-ucrainean rămâne puternic în oraș, în ciuda faptului că autoritățile ruse se prezintă drept ‚salvatoare“.

„Locuitorii Melitopolului au ignorat pe deplin sărbătorirea Zilei Rusiei pe 12 iunie. Întreaga țară a văzut — duminica trecută, doar 15 oameni din 70.000 de locuitori care au rămas în orașul ocupat temporar, au stat la coadă pentru pașapoarte rusești”, a spus el.

Chiar și trupele ruse din regiunea Herson par să fie foarte conștiente de rezistența ucraineană, potrivit unei interceptări audio difuzate joi, 16 iunie, de Serviciul de Securitate al Ucrainei.

Într-o înregistrare de aproape două minute a ceea ce informațiile ucrainene descriu ca fiind un apel interceptat între un soldat și prietenul său, militarul rus spune că băieții din prima linie „înnebunesc”.

„Unde sunt localizați… nimeni nu este sigur de localnici: cine sunt, ce fac. Poate că se bat cu noi noaptea, în timp ce sunt oameni pașnici ziua. Nimeni nu poate fi de încredere. O bătrână care se plimbă cu plăcinte ar putea fi un nenorocit de colonel.

Autoritățile ruse au început să deschidă centre de procesare a pașapoartelor în teritoriile ocupate, iar în Herson, locuitorii au fost informați săptămâna aceasta că orice copil născut după 24 februarie va primi automat pașaport rusesc.

Ucrainenii nu se lasă ușor rusificați

Dar rezidenții ucraineni nu se lasă ușor „rusificați” . Un nou raport al Institutului pentru Studierea Războiului din această săptămână a enumerat o serie de atacuri recente în stil de gherilă ale partizanilor ucraineni în orașe precum Berdiansk și Mariupol.

„Autoritățile ruse continuă să se confrunte cu dificultăți în implementarea agendelor lor de ocupație din cauza presiunii pro-ucrainene în zonele ocupate”, menționează raportul, descriind profesorii din Berdiansk care „refuză să predea după programele rusești” și „partizani ucraineni neidentificați” care vizează personalul ministerului de urgență din Rusia la Mariupol.

Petro Andriușcenko, consilier al primarului din Mariupol, a descris ultimul incident, miercuri, 15 iunie, într-o postare pe contul său de Telegram.

El a spus că două tractoare și trei remorci de camioane mari parcate în fața sediului Ministerului de Urgență al Rusiei au luat foc „deodată” pe 9 iunie.

Două zile mai târziu, a spus el, în ajunul celebrării „Zilei Rusiei”, un angajat al aceluiași minister a fost înjunghiat în spate în timp ce stătea în mulțime. „Rana s-a dovedit a fi fatală”, a spus Andriușcenko.

Realitatea Live

22 Nov. 2024, 09:55
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
22 Nov. 2024, 09:55 // Actual //  Ursu Victor

Ministrul Energiei, Victor Parlicov, a avertizat asupra provocărilor majore din sectorul energetic, subliniind necesitatea unor măsuri urgente pentru a evita o criză. În cadrul emisiunii „Cabinetul din umbră” de la Jurnal TV, Parlicov a explicat că Moldova ar putea fi nevoită să crească importurile de energie din România și să interzică exporturile de energie regenerabilă pentru a asigura securitatea internă, în cazul în care regiunea stângă a Nistrului nu va mai primi gaz rusesc.

„Acum exportăm energie din surse regenerabile, inclusiv până în Croația. Însă, în contextul actual, trebuie să prioritizăm consumul intern. Activarea celulei de criză și a Comisiei pentru Situații Excepționale (CSE) este inevitabilă, deoarece incertitudinile devin zilnice,” a declarat Parlicov.

El a evidențiat impactul negativ al atacurilor cu rachete asupra interconexiunilor energetice cu Ucraina, un aspect pe care l-a numit „un element major de securitate.” Ministrul a adăugat că, dacă situația o cere, este dispus să participe la discuții cu Gazprom.

„Am primit o invitație pentru astfel de discuții și consider că este o decizie corectă, având în vedere circumstanțele,” a precizat Parlicov.

Referindu-se la posibilitatea ca regiunea transnistreană să rămână fără gaz rusesc începând cu 1 ianuarie 2025, ministrul a declarat că situația este alarmantă.

„Acolo spiritele nu sunt deloc optimiste. Ei conștientizează că un astfel de scenariu răstoarnă tot ce s-a construit acolo până acum. De mult timp am avertizat că gazul gratuit nu este o soluție permanentă și că trebuie să crească treptat tarifele interne,” a explicat ministrul.

Parlicov a subliniat că o criză în regiunea transnistreană va afecta întreaga țară.

„În cazul în care regiunea intră în criză, toată țara va intra într-un regim de supraviețuire. Decizia de a continua sau nu livrările va fi luată de Rusia în ultimul moment, iar noi trebuie să fim pregătiți, inclusiv cu sprijin extern,” a spus el.

Ministrul a avertizat că Moldova trebuie să ia în considerare scenariul în care tranzitul de gaz prin Ucraina va fi oprit. „Trebuie să știm din timp dacă un astfel de scenariu va deveni realitate, pentru a ne organiza eficient și a ne coordona cu partenerii internaționali,” a concluzionat Victor Parlicov.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău