Corupția de la Gazprom. Cine sunt „colonenii de aur“ ce fac bani pentru Putin

18 Iun. 2022, 08:49
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
18 Iun. 2022, 08:49 // Actual //  Lupu Eduard

Un grup de jurnalişti de investigaţie ruşi au publicat, joi, 16 iunie, o serie de articole despre corupţia masivă de la gigantul energetic rus Gazprom, cea mai mare companie din Rusia şi unul dintre liderii pieţei globale de energie. Gazprom este Rusia lui Putin în miniatură. Și este principala armă a lui Putin în războiul împotriva Occidentului – poate mai importantă decât rachetele care lovesc acum Ucraina și cu siguranță mai eficientă, scrie Roman Badanin în The Moscow Times,
Gazprom este o companie de stat care acționează în interesul lui Putin. Sub domnia lui, statul și-a majorat cota din companie la un pachet de control, iar acum peste 50% din acțiunile Gazprom aparțin statului rus. Cel puțin în interiorul Rusiei, acest lucru a fost interpretat ca un mare succes atât pentru președinte, cât și pentru conducerea Gazprom.

Când propagandiștii ruși folosesc expresia „Putin a ridicat Rusia din genunchi”, pentru ei înseamnă parțial transformarea Gazprom într-o corporație internațională care luptă pentru interesele rușilor. Totuși, așa cum se întâmplă întotdeauna cu propaganda, aceasta este o minciună.

Sursă de bogăție pentru Putin și camarilă

Datorită unei investigații a instituției de presă independentă Proekt și a echipei liderului opoziției ruse Aleksei Navalni, a devenit clar că de la începutul guvernării lui Putin, Gazprom a fost o sursă de bogăție personală pentru Putin însuși; pentru șeful companiei, Aleksei Miller, care a lucrat ca secretar al lui Putin mulți ani; și pentru un grup de ofițeri de informații de rang înalt.

Cantitatea de bani publici expropriați este șocantă. Banii Gazprom au plătit achiziționarea sau construirea a numeroase palate și moșii neo-baroce de la Marea Neagră până în îndepărtata regiune muntoasă Altai. Dar dacă ar fi fost doar palate!

Jurnaliștii de investigație au descoperit că o rețea extinsă de companii-paravan deținute de foști ofițeri de securitate ruși controlează active semnificative ale Gazprom.

De exemplu, proprietarul celui mai mare contractor al Gazprom – cel care a construit gazoductele Nord Stream – este un șofer care a lucrat pentru un agent de informații rus pensionat, care și-a petrecut o mare parte a carierei în Siria. Celălalt bun al lor major este o participație la Sogaz, un asigurător de stat folosit de cercul apropiat al lui Putin pentru a controla companiile importante.

Acești bărbați sunt aceiași care au participat la exproprierea Yukos, fosta cea mai mare companie petrolieră a Rusiei, care a fost confiscată de la miliardarul Mihail Hodorkovski la începutul anilor 2000 la ordinul lui Putin.

„Coloneii de aur”

Acești ofițeri superiori – numiți „coloneii de aur” de către echipa de investigații – își servesc șefii, pe Putin și Miller. Coloneii dețin și operează stațiunea din Soci unde Putin merge la schi și palatul siberian unde bătrânul lider rus face băi de întinerire în sânge de căprioară. Chiar și firma care crește căprioare în acest scop este deținută de aceiași proprietari.

Toate cele de mai sus demonstrează un lucru: ori de câte ori Gazprom amenință țările occidentale, Putin personal și „colonelii de aur” sunt cei care amenință, scrie Roman Badanin în The Moscow Times.

De la începutul războiului, Gazprom a cerut țărilor occidentale să plătească gazul în ruble și a oprit livrările către unele țări europene. Gazprom a purtat războaie energetice împotriva Ucrainei de cel puțin patru ori în trecut. Putin, Miller și ofițerii FSB sunt cei care folosesc o companie de stat pentru a amenința lumea.

Ironia este că există multe mii de orașe și sate în Rusia unde nu există alimentare cu gaze naturale. Nivelul mediu de gazeificare în țară – una dintre cele mai reci de pe planetă – este puțin peste 70%, dar în multe regiuni este de doar aproximativ 20%. Mii de locuitori din Altai care locuiesc în apropierea locurilor de vacanță de lux ale lui Putin și Miller nu au opțiunea de a-și încălzi casele cu gaz.

Țările occidentale ar trebui să țină cont de acest lucru, mai ales atunci când planifică sancțiuni. Niciunul dintre oamenii din această investigație nu a fost menționat vreodată ca o potențială țintă a sancțiunilor – în ciuda faptului că unii dintre ei au firme, și poate imobiliare, în Europa.

Putin, Miller și acoliții lor trebuie să răspundă nu numai pentru ceea ce fac în Ucraina, ci și pentru ceea ce au furat de la propria națiune, susține autorul.

Realitatea Live

19 Aug. 2022, 17:39
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
19 Aug. 2022, 17:39 // Actual //  Lupu Eduard

Mai multe femei din Republica Moldova, care s-au implicat din prima zi, alături de alte mii de femei din țara noastră, pentru a ajuta oamenii care au fugit din calea războiului din Ucraina, au vorbit despre experiența și motivația lor dar și importanța implicării fiecăruia dintre noi pentru a oferi sprijin oamenilor aflați în dificultate. Femeile s-au reunit în cadrul unui eveniment organizat de UN Women Moldova cu ocazia Zilei Mondiale a Asistenței Umanitare, sărbătorită anual la 19 august.

Astfel, UN Women a adus în vizor rolul primordial pe care îl au femeile din diferite domenii profesionale în implementarea și gestionarea răspunsului umanitar. Primare, gazde pentru persoanele refugiate, polițiste de frontieră, psihologe, toate aceste femei s-au trezit peste noapte lucrătoare umanitare și au reușit să asigure un răspuns eficient și demn.

Felicia Bechtold, secretară de stat la Ministerul Muncii și Protecției Sociale, a mulțumit pentru solidaritate tuturor femeilor, gazdelor, asistentelor sociale, primarelor, funcționarelor, organizațiilor non-guvernamentale și internaționale pentru ajutorul oferit persoanelor refugiate: „În toată această perioadă, multe femei s-au implicat foarte activ, am apreciat organizarea lor, omenia lor, dar și cât de mult suflet au depus pentru a ajuta refugiații.”

„Din primele zile ale crizei refugiaților am înțeles ce înseamnă empatia în servicul de forță pe care o aduce o femeie, eu am vazut cu propriii mei ochi de ce în toate țările civilizate avem atât de multe femei cu epoleți care lucrează în serviciile de forță, eu am văzut ce înseamnă să fii femeie cu epoleți și psihologă și cum să abordezi problema persoanelor care intrau în țară. Empatia, capacitatea de a vedea în suferința omului propria suferință e ceea ce s-a întâmplat cu toată comunitatea, cu persoanele cu epoleți și cele fără epoleți. Iar eu, în calitate de secretară de Stat a Ministerului Afecrilor Interne am fost nevoită să iau anumite decizii, unele din ele fără precedent, pe care mi le-am asumat”, a menționat Jana Costachi, secretară de stat la Ministerul Afacerilor Interne.

La eveniment au mai participat și femei refugiate care au reușit, datorită programelor și proiectelor susținute de UN Women, să-și găsească un loc de muncă sau fac voluntariat pentru a susține alte persoane nevoite să-și părăsească țara din cauza războiului.

„Ne dorim ca vocea acestor femei să fie auzită și să inspire și alți oameni pentru implicare activă prin donații, voluntariat, demersuri către autorități pentru ajutorarea refugiaților și a comunităților gazdă în necesitățile lor de zi cu zi. Acest război înseamnă un regres în materie de egalitate de gen, acces la drepturi și servicii, siguranță și bunăstare, în primul rând a femeilor. Crizele afectează în mod disproporționat femeile. Este important să ținem cont de elementele de gen atunci când oferim sprijin, atunci când ne programăm reusresele, intervențiile și programele. Femeile sunt agente ale schimbării și au un rol important în procesele desecuritate și pace.”, a menționat Svetlana Andrieș, specialistă programe UN Women.

Este esențial ca femeile să participe în mod egal la planificarea și luarea deciziilor în ceea ce privește răspunsul la nevoile umanitare, iar conducerea și contribuțiile lor să fie recunoscute și apreciate. Femeile și fetele joacă un rol cheie în supraviețuirea și reziliența comunităților afectate de criză. Atunci când criza lovește, femeile sunt adesea primele care răspund. De asemenea, acestea sunt afectate în mod disproporționat de conflicte. Aceste roluri multiple trebuie reflectate pe parcursul întregului proces de planificare și implementare a răspunsului umanitar.

Ziua Mondială a Asistenței Umanitare este sărbătorită în fiecare an la 19 august, reunind parteneri din întregul sistem umanitar pentru a promova supraviețuirea, bunăstarea și demnitatea persoanelor afectate de crize și pentru siguranța și securitatea lucrătorilor umanitari. Este o sărbătoare globală a oamenilor care ajută oamenii.

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău