Putin turbă de furie. Moldovenii i-au trântit ușa în nas

24 Iun. 2022, 14:01
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
24 Iun. 2022, 14:01 // Actual //  Lupu Eduard

Propaganda Kremlinului nu mai ajunge la moldoveni, din cauza legislației adoptate de Chișinău, iar Vladimir Putin este furios. Ministrul său de externe, Serghei Lavrov, a ieșit public cu o declarație foarte agresivă la adresa autorităților din fosta republică sovietică, aflată anterior zeci de ani sub ocupația Moscovei.

Ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, a declarat în cadrul unui interviu pentru televiziunea din Belarus că autoritățile moldovenești se plasează pe poziții anti-ruse și vor să anuleze spritul rus existent.

Șeful diplomației ruse și-a exprimat regretul pentru interdicția difuzării programelor informative și analitice din Federația Rusă.

Serghei Lavrov a făcut referi și la Ucraina remarcând că autoritățile de la Kiev, în încercarea lor de a își consolida suveranitatea au desființat „tot ce este rusesc acolo”.

Republica Moldova, comparată cu Ucraina

“Din nefericire, autoritățile de la Chișinău încearcă să ia exemplul Kievului și se încearcă a întreprinde o anulare aspritului rusesc existent. Președintele moldovean a semnat o lege prin care se spune că nu vor mai fi știri din Rusia în Moldova. Este trist,” a declarat diplomatul rus.

Președintele Republicii Moldova, Maia Sandu, a promulgat, la data de 19 iunie, Legea securității informaționale, care prevede interzicerea știrilor și emisiunilor analitice din Federația Rusă, inclusiv după expirarea stării de urgenţă instituite în urma agresiunii Rusiei împotriva Ucrainei.

Lavrov, nemulțumit că propaganda lui Putin nu mai ajunge la moldoveni

Șefa Consiliului Audiovizualului din Republica Moldova, Liliana Vițu, a afirmat că legea va sancționa propaganda mult mai dur. Astfel, prin această legeeste instituită  noțiunea de dezinformare și se instituie un nou prag de sancțiuni pentru cei care nu produc conținut local.

„Consiliul Audiovizualului obține prerogativa de a suspenda dreptul la publicitate. În cazul dezinformării va exista dreptul de a suspenda licența până la 7 zile, iar acest lucru se poate întâmpla și în perioada electorală, perioadă foarte importantă, când asistăm la o abundență de dezinformare”, a precizat Vițu.

Potrivit legii promulgate de instituția prezidențială,  50% din conținutul străin difuzat de posturile TV vor reveni țărilor UE, SUA și statelor care au ratificat Convenția privind Televiziunea Transfrontalieră.

Opoziția parlamentară, Partidul Socialiștilor și Partidul Șor, au considerat că prevederile conținute de această lege „instituie cenzura”.

Realitatea Live

02 Mai 2024, 14:46
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
02 Mai 2024, 14:46 // Actual //  Lupu Eduard

Producția de ouă în Moldova a înregistrat o scădere în primul trimestru al anului 2024. Comparativ cu aceeași perioadă a anului anterior, producția totală de ouă a înregistrat o diminuare cu 1,1%, arată datele Biroului Național de Statistică.

Principalul motiv al acestei scăderi a fost reducerea producției de ouă în gospodăriile populației, care a înregistrat o scădere de 4,5%. În schimb, în întreprinderile agricole, producția de ouă a înregistrat o ușoară creștere de 0,4%.

Cu toate acestea, în ciuda scăderii producției, oferta de ouă pe piață rămâne suficientă. La Piața Centrală din capitală, prețurile ouălor de găină variază între 18 și 28 de lei pentru zece ouă, iar în lanțurile de retail mari din țară, prețul mediu ajunge până la 40 de lei pentru o duzină de ouă.

În ceea ce privește obiceiurile de Paște, cercetările IData arată că moldovenii plănuiesc să vopsească aproximativ 18 ouă pe familie în acest an, o cifră similară cu cea din 2023. Acest lucru arată că tradițiile legate de Paște rămân puternice în Moldova, indiferent de schimbările din producția de ouă.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău