Tinerii din Moldova vor fi ajutați să obțină o calificare recunoscută și un loc de muncă acasă

24 Iun. 2022, 13:13
 // Categoria: Oameni şi Idei // Autor:  MD Bani
24 Iun. 2022, 13:13 // Oameni şi Idei //  MD Bani

În perioada 30 iunie – 1 iulie 2022 la „Radisson Blu Leogrand Hotel” din Chișinău va fi organizată conferința națională „Promovarea angajabilității tinerilor calificați pentru o dezvoltare sustenabilă” scopul căreia este de a identifica oportunități de formare, dar și perspective de angajare în funcție de nevoile pieței muncii pentru a îmbunătăți competențele tinerilor și a le spori șansele de angajare. Astfel, timp de două zile vor fi organizate o serie de activități, ateliere, dar și un târg al locurilor de muncă.

Rata de ocupare a tinerilor este de circa 30% în Republica Moldova, iar pentru a obține un loc de muncă după finalizarea studiilor, tinerii au nevoie în medie de 3 ani.

În acest context, în cadrul evenimentului vor fi abordate subiecte de prevenire a migrației, măsuri de suport dedicate tinerilor astfel încât să obțină un loc de muncă acasă, orientarea formării profesionale spre necesitățile pieții muncii și asigurarea domeniilor prioritare ale economiei naționale cu specialiști înalt calificați.

În prima zi a evenimentului, participanții vor fi familiarizați cu provocările și perspectivele tinerilor privind sistemul educațional la nivel național, regional și sectorial, inițiativa germano-sârbă pentru creștere durabilă și ocupare a forței de muncă, avantajele învățământului dual în Republica Moldova, dar și o serie de ateliere paralele referitoare la serviciile publice locale de infrastructură și mentenanță tehnică, dar și a clădirilor ecologice și a eficienței energetice în construcții.

În cea de-a doua zi vor fi discutate concluziile enunțate și acțiunile ce urmează a fi întreprinse pe termen scurt, mediu și lung și va fi organizat un târg al locurilor de muncă. Platforma va reuni companii cu o gamă diversă de oferte de angajare și instituții de învățământ profesional tehnic cu oportunități educaționale avantajoase.

Evenimentul va găzdui peste 100 de participanți, reprezentanți ai Guvernului și ai administrației publice locale, ai mediului academic, ai instituțiilor de învățământ profesional tehnic, ai asociațiilor de business, conducători și reprezentanți ai companiilor, ai mediul asociativ, investitori, reprezentanți ai ambasadelor și donatorilor.

Evenimentul este organizat de Ministerului Educației și Cercetării al Republicii Moldova și Camera de Comerț și Industrie a Republicii Moldova cu suportul proiectului „Promovarea Învățământului Profesional Tehnic pentru o Economie Verde” implementat de Agenția de Cooperare Internațională a Germaniei (GIZ) și finanțat de Ministerul Federal German pentru Cooperare și Dezvoltare Economică (BMZ) și Agenția Elvețiană pentru Dezvoltare și Cooperare (SDC).

Realitatea Live

15 Iul. 2024, 16:19
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
15 Iul. 2024, 16:19 // Actual //  Lupu Eduard

Producția ilegală de țigări, care anterior se concentra în Transnistria, s-a mutat pe malul drept al Nistrului, a declarat în cadrul emisiunii „Studio politic” de la Vocea Basarabiei, Ștefan Gligor, liderul Partidului Schimbării.

Gligor a subliniat că, în perioada când Maia Sandu era premier și Andrei Năstase ministru de interne, contrabanda de țigări scăzuse semnificativ. Însă, odată cu schimbarea guvernului în toamna anului 2019, licențele companiilor afiliate grupului Sheriff au fost reabilitate și activitatea de contrabandă a fost reluată sub guvernarea prim-ministrului Ion Chicu.

„S-au schimbat schemele, s-au schimbat fluxurile și s-a sporit producția clandestină pe teritoriul Republicii Moldova,” a explicat Gligor. El a comparat această situație cu producerea ilegală de alcool, unde se foloseau metode similare pentru a evita contoarele de gaz, evidențiind magnitudinea problemelor și sumele uriașe de bani implicate.

Gligor și-a exprimat stupefacția față de lipsa de acțiune din partea autorităților, menționând că cei care inițial promiteau să combată crima organizată au rămas tăcuți. „Cantitativ, situația s-a schimbat, dar nu calitativ. Corupția din organele de stat este cauza principală,” a adăugat el.

Dosarul privind contrabanda cu țigări, investigat în perioada 2011-2016, a relevat prejudicii de miliarde de lei aduse statului. În această perioadă, 26 de grupuri criminale au fost active în Republica Moldova, cel mai mare fiind grupul Sheriff. În 2019, grupul Sheriff a fost scos de sub urmărire penală, iar dosarul, cu peste 870 de volume, continuă să se prăpădească în arhive.

Piața neagră a țigaretelor din România a crescut în mai 2024, până la 10,4% din totalul consumului, comparativ cu 9,8% în martie, conform studiului realizat de compania de cercetare Novel. Este cel mai ridicat nivel al contrabandei, din ianuarie 2020.

Potrivit studiului din punct de vedere al provenienței produselor de pe piața neagră, cea mai mare pondere o deține în continuare Duty Free (36,3%) deși se află în scădere, urmată de Republica Moldova, aflată în creștere semnificativă cu 7,4 puncte procentuale până la 23,3% și de Bulgaria (22,1%, în creștere cu 1,6 p.p.).

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău