„Regele ciocolatei”, miliardarul Poroșenko face afaceri de 34 milioane de euro din dulciuri în România

24 Iun. 2022, 15:58
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
24 Iun. 2022, 15:58 // Actual //  bani.md

​Compania Roshen One, parte din grupul internaţional din sectorul ciocolatei Roshen, controlat de miliardarul ucrainian Petro Poroşenko, a avut anul trecut o cifră de afaceri de 167,9 milioane de lei (circa 34 mil. euro), în creştere cu 36% faţă de anul precedent, conform datelor de la Ministerul de Finanţe.

Petro Poroşenko este supranumit „regele ciocolatei”, iar averea lui era estimată în 2021 de revista internaţională Forbes la 1,6 miliarde de euro. Însă, anul acesta el nu a mai fost inclus în topul miliardarilor din cauza războiului din Ucraina. El a fost preşedinte al Ucrainiei în perioada 2014-2019, dar nu a fost votat pentru al doilea mandat.

Poroşenko, 56 de ani, a început businessul vânzând boabe de cacao, iar ulterior a cumpărat mai multe unităţi de producţie reunindu-le sub numele Roshen în 1995, conform Forbes. Astăzi, Roshen Confectionery Corporation ocupă locul 27 în topul Global-100 Candy Companiei, având 8 fabrici şi comercializând produsele pe mai bine de 30 de pieţe, iar vânzările erau estimate la peste 800 de milioane de dolari anual înainte de începerea războiului.

Compania din România- Roshen One- a avut un profit net de 443.000 de lei, rezultat realizat cu ajutorul unui număr de 40 de angajaţi. Grupul ucrainian Roshen nu deţine o unitate de producţie în România, ci se ocupă doar de comercializarea produselor realizate în mai multe unităţi de producţie din estul Europei. Roshen are fabrici în Ucraina, Ungaria şi Lituania. De altfel, compania din România este controlată prin intermediul Roshen Nord din Lituania, conform datelor Confidas.

Roshen Confectionery Corporation produce peste 320 de sortimente de produse de înaltă calitate. Portofoliul de produse cuprinde o gamă variată de dulciuri: batoane de ciocolată, tablete de ciocolată, praline, jeleuri, dropsuri, caramele, acadele, bomboane de ciocolată, biscuiţi şi napolitane. În fiecare an volumul total al producţiei ajunge la 300.000 de tone, conform datelor de pe site-ul companiei.

Cum a ajuns Poroşenko la ciocolată
Poroşenko este originar dintr-un mic oraş la sud-vest de Odesa, aproape de graniţa cu Republica Moldova, conform Business Magazin. Tatăl său a lucrat ca inginer agronom în perioada sovietică, iar mai târziu a devenit director al asociaţiei antreprenorilor Ukrprominvest. În arhivele statului există unele indicii că tatăl lui Poroşenko ar fi petrecut doi ani în închisoare pentru că ar fi furat de la stat.

Petro era destul de neastâmpărat în şcoală şi, chiar dacă avea note bune în general, a avut media scăzută la purtare. A practicat sporturi, mai ales judo, iar după ce s-a bătut cu patru cadeţi la comisariatul militar a fost trimis să facă armata în Kazahstan. După serviciul militar obligatoriu, Petro a studiat relaţii internaţionale şi drept internaţional la Kiev. În timpul facultăţii s-a întâlnit cu Marina, care avea să-i devină mai târziu soţie.

Primul copil al celor doi, un băiat s-a născut în 1985, urmat de două fete gemene în 2000 şi un alt fiu în 2001. În timp ce Poroşenko îşi termina studiile la începutul anilor ‘90, URSS se destrăma. La fel ca mulţi oameni cu studii superioare, a ales să-şi deschidă o afacere, în comerţul cu boabe de cacao. În anii 90 a început să cumpere fabrici de ciocolată din Ucraina, Rusia, Lituania şi Ungaria, mai scria Business Magazin.

Poroşenko a organizat aceste fabrici în grupul Roshen, după partea din mijloc a numelui său.

Realitatea Live

12 Apr. 2025, 11:37
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  Ursu Victor
12 Apr. 2025, 11:37 // Bani și Afaceri //  Ursu Victor

Fostul ministru al Energiei, Victor Parlicov, avertizează că Republica Moldova se îndreaptă inevitabil spre reluarea achiziției de energie electrică de la centrala de la Cuciurgan, după ce alternativele promise de autorități nu s-au materializat. În cadrul unei emisiuni la Rlive, Parlicov a criticat lipsa de acțiune a guvernului în ceea ce privește implementarea soluțiilor tehnice deja aprobate.

„După ce Gazprom singur a renunțat la furnizarea de gaz în stânga Nistrului de la 1 ianuarie, care mai este sensul să înaintăm condiționalități care nu sunt respectate? Mă refer la repornirea industriei din stânga Nistrului. Vedem că a revenit perioada caldă, dar volumele de gaz livrate în stânga Nistrului sunt aceleași”, a declarat Parlicov.

Potrivit acestuia, în absența unor progrese concrete privind instalarea surselor alternative de generare electrică, Moldova nu are decât o singură opțiune viabilă pe termen scurt: revenirea la energia de la MGRES – centrala de la Cuciurgan, controlată de regimul separatist de la Tiraspol.

„Următorul pas, în lipsa unei soluții, e clar: decizia CSE din 16 ianuarie prevedea instalarea unei turbine pe gaz și a unor motoare cu ardere internă, cu o capacitate totală de 100 MW. Nu s-a făcut absolut nimic. Soluția există, din punct de vedere tehnic este posibilă, iar din punct de vedere financiar putea fi rezolvată cu sprijinul UE. Și totuși, autoritățile nu au făcut nimic. Mesajul este clar: deși nu avem alte opțiuni, vom reveni la Cuciurgan”, a punctat fostul ministru.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
NO COMMENT | CHIȘINĂUL, ÎN PREGĂTIRI PENTRU SĂRBĂTORILE PASCALE
NO COMMENT | CHIȘINĂUL, ÎN PREGĂTIRI PENTRU SĂRBĂTORILE PASCALE
NO COMMENT | Agențiile Teritoriale dotate cu 55 de mașini noi
NO COMMENT | Agențiile Teritoriale dotate cu 55 de mașini noi
NO COMMENT | 16 ANI DE LA REVOLUŢIA DIN APRILIE 2009
NO COMMENT | 16 ANI DE LA REVOLUŢIA DIN APRILIE 2009
NO COMMENT | IGSU a primit 19 autospeciale de intervenție, donate de Guvernul Japoniei
NO COMMENT | IGSU a primit 19 autospeciale de intervenție, donate de Guvernul Japoniei
NO COMMENT | Exercițiu de simulare a procesului legislativ din Parlamentul European
NO COMMENT | Exercițiu de simulare a procesului legislativ din Parlamentul European
NO COMMENT | PREȘEDINTELE CEHIEI, PETR PAVEL, ÎN VIZITĂ OFICIALĂ LA CHIȘINĂU
NO COMMENT | PREȘEDINTELE CEHIEI, PETR PAVEL, ÎN VIZITĂ OFICIALĂ LA CHIȘINĂU