Giganții care l-au umilit pe Putin. Vestiții hackeri ruși, făcuți inofensivi

28 Iun. 2022, 11:36
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
28 Iun. 2022, 11:36 // Actual //  bani.md

Invazia Ucrainei de către Rusia este „prima bătălie în care armele tradiționale și cibernetice au fost folosite cot la cot”, relatează New York Times. Dar cea mai mare surpriză este că „multe dintre atacuri au fost zădărnicite, sau a existat suficientă redundanță în rețelele ucrainene încât eforturile au făcut puține prejudicii, mai mult de două treimi dintre ele au eșuat, reluând performanța slabă pe câmpul de luptă.”

Președintele Microsoft, Brad Smith, spune că rezultatul final este că tentativele de atac cibernetic din Rusia sunt subraportate, potrivit Times. Un studiu publicat de Microsoft Wednesday a indicat că Ucraina era pregătită să evite atacurile cibernetice, după ce le-a suportat mulți ani. Acest lucru a fost cel puțin parțial din cauza unui sistem bine stabilit de avertismente din partea companiilor din sectorul privat, inclusiv Microsoft și Google, și a unor pregătiri care au inclus mutarea multor sisteme ale Ucrainei pe servere din afara Ucrainei.

În multe cazuri, Rusia și-a coordonat utilizarea armelor cibernetice cu atacuri convenționale, inclusiv distrugerea rețelei de calculatoare a unei centrale nucleare înainte de a trece cu trupele sale pentru a o prelua, a spus Smith. Oficialii Microsoft au refuzat să identifice la ce fabrică se referea Smith.

În timp ce o mare parte din activitatea cibernetică a Rusiei s-a concentrat pe Ucraina, Microsoft a detectat 128 de intruziuni în rețea în 42 de țări. Din cele 29 la sută dintre atacurile rusești care au pătruns cu succes în  rețea, a concluzionat Microsoft, doar un sfert dintre acestea au dus la furtul de date. În afara Ucrainei, Rusia și-a concentrat atacurile asupra Statelor Unite, Poloniei și a doi aspiranți membri ai NATO, Suediei și Finlandei.

Dar Microsoft, alte companii de tehnologie și oficiali guvernamentali au spus că Rusia a combinat aceste încercări de infiltrare cu un efort amplu de a oferi propagandă în întreaga lume. Microsoft a urmărit creșterea consumului de propagandă rusă în Statele Unite în primele săptămâni ale anului. A atins un vârf de 82 la sută chiar înainte de invazia Ucrainei din 24 februarie, cu 60 de milioane până la 80 de milioane de vizualizări.

Această cifră, a spus Microsoft, a rivalizat cu vizualizările de pagini de pe cele mai mari site-uri media tradiționale din Statele Unite. Un exemplu pe care l-a citat Smith a fost cel al propagandei din interiorul Rusiei care își împinge cetățenii să se vaccineze, în timp ce mesajele sale în limba engleză răspândesc conținut anti-vaccin.

Pentru mai multă diversitate și comoditate, urmărește contul nostru de INSTAGRAM!

Realitatea Live

22 Nov. 2024, 09:55
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
22 Nov. 2024, 09:55 // Actual //  Ursu Victor

Ministrul Energiei, Victor Parlicov, a avertizat asupra provocărilor majore din sectorul energetic, subliniind necesitatea unor măsuri urgente pentru a evita o criză. În cadrul emisiunii „Cabinetul din umbră” de la Jurnal TV, Parlicov a explicat că Moldova ar putea fi nevoită să crească importurile de energie din România și să interzică exporturile de energie regenerabilă pentru a asigura securitatea internă, în cazul în care regiunea stângă a Nistrului nu va mai primi gaz rusesc.

„Acum exportăm energie din surse regenerabile, inclusiv până în Croația. Însă, în contextul actual, trebuie să prioritizăm consumul intern. Activarea celulei de criză și a Comisiei pentru Situații Excepționale (CSE) este inevitabilă, deoarece incertitudinile devin zilnice,” a declarat Parlicov.

El a evidențiat impactul negativ al atacurilor cu rachete asupra interconexiunilor energetice cu Ucraina, un aspect pe care l-a numit „un element major de securitate.” Ministrul a adăugat că, dacă situația o cere, este dispus să participe la discuții cu Gazprom.

„Am primit o invitație pentru astfel de discuții și consider că este o decizie corectă, având în vedere circumstanțele,” a precizat Parlicov.

Referindu-se la posibilitatea ca regiunea transnistreană să rămână fără gaz rusesc începând cu 1 ianuarie 2025, ministrul a declarat că situația este alarmantă.

„Acolo spiritele nu sunt deloc optimiste. Ei conștientizează că un astfel de scenariu răstoarnă tot ce s-a construit acolo până acum. De mult timp am avertizat că gazul gratuit nu este o soluție permanentă și că trebuie să crească treptat tarifele interne,” a explicat ministrul.

Parlicov a subliniat că o criză în regiunea transnistreană va afecta întreaga țară.

„În cazul în care regiunea intră în criză, toată țara va intra într-un regim de supraviețuire. Decizia de a continua sau nu livrările va fi luată de Rusia în ultimul moment, iar noi trebuie să fim pregătiți, inclusiv cu sprijin extern,” a spus el.

Ministrul a avertizat că Moldova trebuie să ia în considerare scenariul în care tranzitul de gaz prin Ucraina va fi oprit. „Trebuie să știm din timp dacă un astfel de scenariu va deveni realitate, pentru a ne organiza eficient și a ne coordona cu partenerii internaționali,” a concluzionat Victor Parlicov.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău