Jocuri de culise la licitația de la Termoelectrica. Implicată în scandalul energetic, HORUS desemnată câștigătoare

28 Iun. 2022, 16:52
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
28 Iun. 2022, 16:52 // Actual //  bani.md

Compania HORUS a fost desemnată câștigătoarea licitației pentru reabilitarea blocului energetic 3, CET 2. Asta după ce anterior aceasta a fost implicată în scandalul energetic, deoarece o avea parteneră pe compania din Federația Rusă Silovîe Mașini care este implicată în finanțarea războiului din Ucraina.

Ștefan Gligor liderul Partidului Schimbării susține că pe 22 iunie 2022 a fost anunțată decizia cu privire la anularea licitației prin care urmau să fie contractate lucrări de reparație a blocului energetic 3, CET 2, beneficiar „Termoelectrica” S.A. la licitație au participat trei companii. Este vorba de:

  1. „TURBOENERGY POWER” SRL – 5 953 163 MDL;
  2. ”HORUS” SRL – 6 800 000 MDL;
  3. „ХАРЬКОВЭНЕРГОРЕМОНТ-ХОЛДИНГ” – 8 124 507 MDL

Ulterior, potrivit lui Gligor, grupul de lucru a decis anularea procedurii de achiziţie pe motiv că ofertele depuse de toţi participanţii la procedura de achiziție sunt neconforme, însă fără a indica motivele și temeiurile legale de anulare a licitației.

S-a purces la negocierile directe. Astfel, în cadrul desfăşurării ”procedurii de negociere”, au depus oferta 2 participanţi:

  1. ,,HORUS” S.R.L. – cu valoarea ofertei de 5 389 129, 02 lei fără TVA și
  2. SC „TURBOENERGY POWER” SRL – cu valoarea ofertei de 5 640 343, 40 lei fără TVA.

„Astfel, pentru a treia oară, după anularea unei licitații organizate și desfășurate legal, printr-o modalitate extrem de dubioasă și anume negocieri directe, pe 27 iunie curent, ”HORUS” SRL a fost declarată drept companie câștigătoare și urmează să efectueze lucrări de reparație la blocul nr. 3. În concluzie, este clar că în domeniul achizițiilor publice în domeniul energetic nu s-au schimbat prea multe, iar traficul de influență este o normă”, a punctat Gligor.

La începutul lunii aprilie, Guvernul a adoptat o „decizie politică”, anulând o licitație de modernizare a Termoelectrica, în valoare totală de 13,27 milioane euro, organizată împreună cu reprezentanța Băncii Mondiale. Proiectul inițial prevedea modernizarea turbinei nr. 2 prin creșterea capacităților de producere a energiei electrice și termice. De asemenea, includea reparații la blocul nr. 3, inclusiv la turbină, generator, cazan de abur, plus alte lucrări auziliare. Doar o mică poarte din lucrările inițiale de modenizare sunt incluse în licitația demarată de Termoelectrica.

Licitația a fost anulată din motiv că HORUS care o are parteneră pe Silovîe Mașinî este controlată de milardarul rus Alexei Mordașov, bun prieten al președintelui Vladimir Putin.

Pentru mai multă diversitate și comoditate, urmărește contul nostru de INSTAGRAM!

 

Realitatea Live

23 Mai 2025, 14:57
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
23 Mai 2025, 14:57 // Actual //  Ursu Victor

Gigantul energetic Romgaz, cel mai mare producător și operator de înmagazinare de gaze naturale din România, intenționează să intre direct pe piața din Republica Moldova prin înființarea unei subsidiare de trading, care ar putea acoperi până la 30% din necesarul de gaze naturale al țării vecine.

„Există un potențial maxim de 1 miliard de metri cubi, cât este consumul total al Moldovei. Noi estimăm că am putea acoperi între 20% și 30% din acest volum”, a declarat directorul general al Romgaz, Răzvan Popescu, citat de Profit.ro.

Spre deosebire de România, unde Romgaz este obligată prin lege să vândă gaze la un preț reglementat de 120 lei/MWh pentru consumatorii casnici și CET-uri până în martie 2026, piața din Republica Moldova este complet liberalizată. Acest aspect creează o oportunitate de a vinde gazele la prețuri mai mari.

„Diferența dintre prețurile din România și cele din Republica Moldova, chiar și după scăderea tarifului de transport, ne permite să valorificăm gazele la un preț mai bun peste Prut”, se menționează într-un document oficial al Romgaz.

Planul de extindere a Romgaz în Moldova vine și în contextul în care compania se pregătește să majoreze semnificativ producția, odată cu extragerea gazelor din zăcământul offshore Neptun Deep, dezvoltat împreună cu OMV Petrom. Producția din Marea Neagră este așteptată să înceapă în 2027.

De altfel, Energocom, traderul de stat al Republicii Moldova, a semnat deja primul său contract pe termen lung cu OMV Petrom pentru livrări de gaze provenite din Neptun Deep, consolidând astfel poziția României ca furnizor strategic pentru securitatea energetică a Moldovei.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 

 
NO COMMENT | FOOD&DRINKS ŞI HORECA EXPO, DESCHISE LA MOLDEXPO
NO COMMENT | FOOD&DRINKS ŞI HORECA EXPO, DESCHISE LA MOLDEXPO
NO COMMENT | OFICIALII AU DEPUS FLORI DE 9 MAI LA MEMORIALUL „ETERNITATE”
NO COMMENT | OFICIALII AU DEPUS FLORI DE 9 MAI LA MEMORIALUL „ETERNITATE”
NO COMMENT | PROTEST ÎMPOTRIVA RĂZBOIULUI ȘI A SUSŢINERII PENTRU LIBERTATEA PRESEI
NO COMMENT | PROTEST ÎMPOTRIVA RĂZBOIULUI ȘI A SUSŢINERII PENTRU LIBERTATEA PRESEI
NO COMMENT | RESTAURANT CUPRINS DE FLĂCĂRI
NO COMMENT | RESTAURANT CUPRINS DE FLĂCĂRI
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO