Jocuri de culise la licitația de la Termoelectrica. Implicată în scandalul energetic, HORUS desemnată câștigătoare

28 Iun. 2022, 16:52
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
28 Iun. 2022, 16:52 // Actual //  bani.md

Compania HORUS a fost desemnată câștigătoarea licitației pentru reabilitarea blocului energetic 3, CET 2. Asta după ce anterior aceasta a fost implicată în scandalul energetic, deoarece o avea parteneră pe compania din Federația Rusă Silovîe Mașini care este implicată în finanțarea războiului din Ucraina.

Ștefan Gligor liderul Partidului Schimbării susține că pe 22 iunie 2022 a fost anunțată decizia cu privire la anularea licitației prin care urmau să fie contractate lucrări de reparație a blocului energetic 3, CET 2, beneficiar „Termoelectrica” S.A. la licitație au participat trei companii. Este vorba de:

  1. „TURBOENERGY POWER” SRL – 5 953 163 MDL;
  2. ”HORUS” SRL – 6 800 000 MDL;
  3. „ХАРЬКОВЭНЕРГОРЕМОНТ-ХОЛДИНГ” – 8 124 507 MDL

Ulterior, potrivit lui Gligor, grupul de lucru a decis anularea procedurii de achiziţie pe motiv că ofertele depuse de toţi participanţii la procedura de achiziție sunt neconforme, însă fără a indica motivele și temeiurile legale de anulare a licitației.

S-a purces la negocierile directe. Astfel, în cadrul desfăşurării ”procedurii de negociere”, au depus oferta 2 participanţi:

  1. ,,HORUS” S.R.L. – cu valoarea ofertei de 5 389 129, 02 lei fără TVA și
  2. SC „TURBOENERGY POWER” SRL – cu valoarea ofertei de 5 640 343, 40 lei fără TVA.

„Astfel, pentru a treia oară, după anularea unei licitații organizate și desfășurate legal, printr-o modalitate extrem de dubioasă și anume negocieri directe, pe 27 iunie curent, ”HORUS” SRL a fost declarată drept companie câștigătoare și urmează să efectueze lucrări de reparație la blocul nr. 3. În concluzie, este clar că în domeniul achizițiilor publice în domeniul energetic nu s-au schimbat prea multe, iar traficul de influență este o normă”, a punctat Gligor.

La începutul lunii aprilie, Guvernul a adoptat o „decizie politică”, anulând o licitație de modernizare a Termoelectrica, în valoare totală de 13,27 milioane euro, organizată împreună cu reprezentanța Băncii Mondiale. Proiectul inițial prevedea modernizarea turbinei nr. 2 prin creșterea capacităților de producere a energiei electrice și termice. De asemenea, includea reparații la blocul nr. 3, inclusiv la turbină, generator, cazan de abur, plus alte lucrări auziliare. Doar o mică poarte din lucrările inițiale de modenizare sunt incluse în licitația demarată de Termoelectrica.

Licitația a fost anulată din motiv că HORUS care o are parteneră pe Silovîe Mașinî este controlată de milardarul rus Alexei Mordașov, bun prieten al președintelui Vladimir Putin.

Pentru mai multă diversitate și comoditate, urmărește contul nostru de INSTAGRAM!

 

Realitatea Live

22 Nov. 2024, 09:55
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
22 Nov. 2024, 09:55 // Actual //  Ursu Victor

Ministrul Energiei, Victor Parlicov, a avertizat asupra provocărilor majore din sectorul energetic, subliniind necesitatea unor măsuri urgente pentru a evita o criză. În cadrul emisiunii „Cabinetul din umbră” de la Jurnal TV, Parlicov a explicat că Moldova ar putea fi nevoită să crească importurile de energie din România și să interzică exporturile de energie regenerabilă pentru a asigura securitatea internă, în cazul în care regiunea stângă a Nistrului nu va mai primi gaz rusesc.

„Acum exportăm energie din surse regenerabile, inclusiv până în Croația. Însă, în contextul actual, trebuie să prioritizăm consumul intern. Activarea celulei de criză și a Comisiei pentru Situații Excepționale (CSE) este inevitabilă, deoarece incertitudinile devin zilnice,” a declarat Parlicov.

El a evidențiat impactul negativ al atacurilor cu rachete asupra interconexiunilor energetice cu Ucraina, un aspect pe care l-a numit „un element major de securitate.” Ministrul a adăugat că, dacă situația o cere, este dispus să participe la discuții cu Gazprom.

„Am primit o invitație pentru astfel de discuții și consider că este o decizie corectă, având în vedere circumstanțele,” a precizat Parlicov.

Referindu-se la posibilitatea ca regiunea transnistreană să rămână fără gaz rusesc începând cu 1 ianuarie 2025, ministrul a declarat că situația este alarmantă.

„Acolo spiritele nu sunt deloc optimiste. Ei conștientizează că un astfel de scenariu răstoarnă tot ce s-a construit acolo până acum. De mult timp am avertizat că gazul gratuit nu este o soluție permanentă și că trebuie să crească treptat tarifele interne,” a explicat ministrul.

Parlicov a subliniat că o criză în regiunea transnistreană va afecta întreaga țară.

„În cazul în care regiunea intră în criză, toată țara va intra într-un regim de supraviețuire. Decizia de a continua sau nu livrările va fi luată de Rusia în ultimul moment, iar noi trebuie să fim pregătiți, inclusiv cu sprijin extern,” a spus el.

Ministrul a avertizat că Moldova trebuie să ia în considerare scenariul în care tranzitul de gaz prin Ucraina va fi oprit. „Trebuie să știm din timp dacă un astfel de scenariu va deveni realitate, pentru a ne organiza eficient și a ne coordona cu partenerii internaționali,” a concluzionat Victor Parlicov.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău