Petrolul se scumpește cu 2%. Prețurile la carburanți vor crește și în Moldova

01 Iul. 2022, 13:57
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
01 Iul. 2022, 13:57 // Actual //  Lupu Eduard

Prețurile petrolului au crescut vineri cu 2%, recuperând cea mai mare parte a scăderilor din sesiunea precedentă.

Contractele futures pentru țițeiul Brent au crescut cu 2,07 dolari, sau 1,9%, la 111,10 dolari pe baril.

Contractele futures pe țițeiul WTI au câștigat cu 1,80 USD, sau 1,7%, până la 107,56 USD pe baril, după ce s-au retras la 104,56 USD pe baril.

Ambele tipuri de petrol au scăzut în jur de 3% joi, 30 iunie, încheind luna mai jos pentru prima dată din noiembrie.

„Încă vedem că riscurile prețurilor sunt orientate în sus din cauza stocurilor limitate, a capacității de rezervă limitate și a răspunsului redus de aprovizionare non-OPEC+”, a spus Barclays într-o notă.

National Oil Corporation din Libia a declarat forță majoră joi în porturile Es Sider și Ras Lanuf, precum și în zăcământul petrolier El Feel. Forța majoră este încă în vigoare în porturile Brega și Zueitina, a spus NOC.

Producția a cunoscut o scădere bruscă, exporturile zilnice variind între 365.000 și 409.000 bpd, o scădere de 865.000 bpd comparativ cu producția în „circumstanțe normale”, a spus NOC.

În altă parte, 74 de lucrători petrolieri norvegieni offshore de la platformele Equinor Gudrun, Oseberg South și Oseberg East vor intra în grevă din 5 iulie, a declarat joi sindicatul Lederne, probabil că va opri aproximativ 4% din producția de petrol a Norvegiei.

Prețurile petrolului sunt de așteptat să rămână peste 100 de dolari pe baril în acest an, deoarece Europa și alte regiuni se luptă să se îndepărteze de petrolul Rusiei, deși riscurile economice ar putea încetini ascensiunea.

Scumpirea petrolului la bursele internaționale va duce inevitabil la scumpirea carburanților și în Republica Moldova, care este dependentă de importurile de carburanți.

Pentru mai multă diversitate și comoditate, urmărește contul nostru de INSTAGRAM!

Realitatea Live

27 Apr. 2024, 08:24
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  Lupu Eduard
27 Apr. 2024, 08:24 // Bani și Afaceri //  Lupu Eduard

Inteligenţa artificială va duce la o nevoie „minimă” de call center-uri în cel mult un an, progresele rapide ale inteligenţei artificiale urmând să schimbe o industrie întreagă, spune directorul companiei indiene de IT Tata Consultancy Services, citat de FT.

K Krithivasan, directorul general al TCS, a declarat pentru Financial Times că, deşi „nu am văzut nicio reducere a locurilor de muncă” până acum, adoptarea pe scară mai largă a inteligenţei artificiale generative în rândul clienţilor multinaţionali va revizui tipul de centre de asistenţă pentru clienţi care au creat locuri de muncă în masă în ţări precum India şi Filipine.

„Într-o fază ideală, dacă mă întrebaţi pe mine, ar trebui să existe un număr foarte mic de centre de apeluri primite care să aibă deloc apeluri primite”, a spus el. „Suntem într-o situaţie în care tehnologia ar trebui să fie capabilă să prevadă un apel care vine şi apoi să abordeze proactiv punctul de durere al clientului.”

El a spus că chatbots vor putea în curând să analizeze istoricul tranzacţiilor unui client şi să facă o mare parte din munca depusă de agenţii din centrele de apeluri. „Acolo ne îndreptăm … . Nu cred că suntem acolo astăzi – poate peste un an sau cam aşa ceva”, a spus el.

Perspectiva ca instrumentele de inteligenţă artificială generativă care avansează rapid să înlocuiască multe tipuri de lucrători cu guler alb, inclusiv agenţii din centrele de apeluri şi dezvoltatorii de software, a alarmat factorii de decizie din întreaga lume.

În India – un centru global pentru serviciile de back-office – peste 5 milioane de persoane lucrează în domeniul IT şi al externalizării proceselor de afaceri, potrivit grupului industrial Nasscom.

TCS, o ramură a conglomeratului indian Tata care lucrează cu multinaţionalele pentru a le dezvolta sistemele IT, are peste 600.000 de angajaţi proprii şi venituri anuale de aproape 30 de miliarde de dolari.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău