Cât a costat bugetul Rusiei ”aventura” din Insula Șerpilor. Evaluarea făcută de revista Forbes

02 Iul. 2022, 05:22
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
02 Iul. 2022, 05:22 // Actual //  bani.md

În primele zile ale lunii mai, luptele pentru Insula Șerpilor s-au intensificat, însă punctul de cotitură a venit după ce Forțele Armate ale Ucrainei au primit rachete antinavă Harpoon, artilerie și sisteme de rachete HIMARS.

La 30 iunie, invadatorii ruși au fugit în grabă de pe insula, aflată la doar 45 km de România. În cadrele surprinse din satelit era vizibil fumul de la arderea echipamentului militar.

Ministerul Apărării al Federației Ruse susține că ocuparea insulei nu mai este o miză, în plus, din cauza bombardamentelor constante, era prea scump să păstreze insula.

Astfel, au decis să „elibereze” insula ca „gest de bunăvoință”.

Potrivit revistei Forbes, plecareal armatei ruse din Insula Șerpilor a costat bugetul rus aproape un miliard de dolari . Cea mai mare pierdere, desigur, a fost crucișătorul de rachete Moskva, în valoare de 750 de milioane de dolari.

În plus, Forțele Armate ale Ucrainei au distrus cel puțin 8 sisteme antiaeriene de tip Tor, Panțîr și Strela cu o valoare totală de peste 100 de milioane de dolari și 4 ambarcațiuni de apă de diferite clase cu o valoare totală de aproximativ 50 de milioane de dolari.

De asemenea, apărătorii ucraineni au transformat în fier vechi trei sisteme antiaeriene de rachete și tunuri „Shell C1” ale ocupanților.

Potrivit unei evaluări generale, Forțele Armate ale Ucrainei au ”spart” echipament militar rusesc care valora 915 milioane de dolari. Cu toate acestea, suma poate fi mai mare, deoarece lista pierderilor poate să nu fie completă.

În timpul eliberării, Forțelor Armate ale Ucrainei au doborât unul dintre cele patru elicoptere rusești, care, probabil, ar fi trebuit să ajute la evacuarea invadatorilor. De asemenea, rușii au decis să-și distrugă echipament pentru ca acesta să nu ajungă la ucraineni.

Realitatea Live

08 Apr. 2025, 10:47
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
08 Apr. 2025, 10:47 // Actual //  Ursu Victor

Agricultura din Republica Moldova se confruntă cu o nouă lovitură din partea naturii. Potrivit fostului director executiv al Asociației „Forța Fermierilor”, Alexandr Slusari, valul de înghețuri din această primăvară este fără precedent în ultimele trei decenii, iar temperaturile nocturne scad sub cele prognozate, punând în pericol masiv culturile agricole.

„În 30 de ani nu țin minte temperaturi atât de joase, menținute atât de mult timp în primăvară. Se așteaptă friguri timp de cinci zile consecutiv. Ieri, în zona Briceni-Ocnița, dimineața au fost -6…-7°C. Azi dimineață, temperaturi similare sunt înregistrate lângă Bălți”, a scris Slusari într-o postare pe Facebook.

El subliniază că problema nu se limitează doar la nordul țării – nici regiunile din centrul și sudul Moldovei nu sunt ocolite de frigul persistent. Sunt deja afectate plantațiile multianuale, în special caisul, migdalul, unele soiuri de cireș, piersic și viță-de-vie. Însă, și mai îngrijorătoare este posibilitatea distrugerii parțiale sau totale a culturilor de toamnă, precum rapița, grâul și semănăturile recente din grupa a doua, inclusiv sfecla de zahăr.

„La seceta de trei ani la rând, suportată practic fără niciun sprijin din partea statului, se adaugă o nouă criză majoră”, atenționează Slusari.

Fermierii se tem că, în lipsa unor măsuri rapide și coordonate din partea autorităților, consecințele asupra producției agricole din 2025 ar putea fi devastatoare, cu un impact direct asupra securității alimentare și economice a țării.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!