Cât a costat bugetul Rusiei ”aventura” din Insula Șerpilor. Evaluarea făcută de revista Forbes

02 Iul. 2022, 05:22
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
02 Iul. 2022, 05:22 // Actual //  Lupu Eduard

În primele zile ale lunii mai, luptele pentru Insula Șerpilor s-au intensificat, însă punctul de cotitură a venit după ce Forțele Armate ale Ucrainei au primit rachete antinavă Harpoon, artilerie și sisteme de rachete HIMARS.

La 30 iunie, invadatorii ruși au fugit în grabă de pe insula, aflată la doar 45 km de România. În cadrele surprinse din satelit era vizibil fumul de la arderea echipamentului militar.

Ministerul Apărării al Federației Ruse susține că ocuparea insulei nu mai este o miză, în plus, din cauza bombardamentelor constante, era prea scump să păstreze insula.

Astfel, au decis să „elibereze” insula ca „gest de bunăvoință”.

Potrivit revistei Forbes, plecareal armatei ruse din Insula Șerpilor a costat bugetul rus aproape un miliard de dolari . Cea mai mare pierdere, desigur, a fost crucișătorul de rachete Moskva, în valoare de 750 de milioane de dolari.

În plus, Forțele Armate ale Ucrainei au distrus cel puțin 8 sisteme antiaeriene de tip Tor, Panțîr și Strela cu o valoare totală de peste 100 de milioane de dolari și 4 ambarcațiuni de apă de diferite clase cu o valoare totală de aproximativ 50 de milioane de dolari.

De asemenea, apărătorii ucraineni au transformat în fier vechi trei sisteme antiaeriene de rachete și tunuri „Shell C1” ale ocupanților.

Potrivit unei evaluări generale, Forțele Armate ale Ucrainei au ”spart” echipament militar rusesc care valora 915 milioane de dolari. Cu toate acestea, suma poate fi mai mare, deoarece lista pierderilor poate să nu fie completă.

În timpul eliberării, Forțelor Armate ale Ucrainei au doborât unul dintre cele patru elicoptere rusești, care, probabil, ar fi trebuit să ajute la evacuarea invadatorilor. De asemenea, rușii au decis să-și distrugă echipament pentru ca acesta să nu ajungă la ucraineni.

Realitatea Live

03 Mai 2024, 15:41
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
03 Mai 2024, 15:41 // Actual //  Lupu Eduard

Comisia de licențiere a importului cerealelor și a răsăritei ia-r fi acordat licență de import companiei Trans Oil, controlată de milionarul Vaja Jhashi.

„În Vinerea Mare după masă și în forma online a fost convocată comisia de licențiere a importului cerealelor și floarei soarelui. Nu cred că data și ora au fost selectate întâmplător, când toată lumea este concentrată mai mult pe Sărbători Sfinte. Companiile din grupul Trans Oil au primit licențe pentru a aduce din Ucraina aproape 70 mii tone de răsărită. Am prezis acest lucru două săptămâni în urmă și mă tem că nu este ultima decizie cu permisiunea importului”, scrie reprezentantul Forței Fermierilor, într-o postare pe Facebook.

Slusari afirmă că cei, care au distrus în toamna 2023 cu prețuri derizorii sute de fermierii autohtoni și oricum nu au făcut stocuri suficiente pentru fabricile de procesare, acum vor importa materia primă la prețuri mai scumpe de la traderi străini. „Cei de la ministerul agriculturii, care ar trebui să intervină cu mecanismul de licențiere încă în primăvară 2023 sincron cu România și Bulgaria și care au permis dezastru pe piața internă și falimentarea agricultorilor mici, azi au acceptat importul”.

„Nimeni nu-și asumă responsabilitate pentru un dezmăț de proporție și tragedia social-economică a miilor de oameni de la sate. Trans Oil și Vaja rămân stăpânii agriculturii și ministerului acesteia”, conchide reprezentantul Forței Fermierilor.

În septembrie 2023, prețurile achizițiilor la floarea soarelui au atins minimele din ultimii 5 ani, afectând în special fermierii mici, care au fost nevoiți să vândă producția la prețuri deficitar de scăzute.  A fost perioada când unii fermieri mici, care nu sunt plătitori de TVA , erau nevoiți să comercializeze răsărita sub 5 lei per kg. Prețul de cost al semințelor de floarea soarelui anul trecut în medie a fost de 7,3 lei

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău