Cinci ani ani funcționează ilegal o hidrocentrală pe Răut, construită de către gruparea lui Andronache lăngă satul Brănzeni, raionul Telenești, care afectează locuitorii satelor Brănzeni, Cazanești, Negureni, Țînțăreni și Codru Nou, constată președintele Asociației Fermierilor, Alexandru Slusari.
„Șapte zile oamenii din aceste sate sunt supuși unei bătăi de joc, când barajul ba se închide, ba se deschide. Autoritățile locale cer disperat intervenția Ministerului Mediului, însă doamna ministră (Iuliana Cantaragiu n.r) nici la apeluri telefonice nu răspunde”, mai spune Slusari.
Funcționarea hidrocentralei distruge și biodiversitatea. Astfel, cantități mari de pește mort rămân în urma râului secat.
Bani.md a solicitat un comentariu de la Ministerul Mediului cu privire la activitatea hidrocentralei. Serviciul de presă al instituției a declarat că a fost anunțat Inspectoratul de mediu, care a depus o sesizare la procuratură pe cazul construcției ilegale a hidrocentralei, iar în curând ministerul va veni cu un comunicat de presă.
Acum cinci ani Ziarul de Gardă publica o investigație în care arăta conexiunile fostul deputat PD Vladimir Andronache cu construcția hidrocentralei de pe râul Răut, deși acesta a negat acest lucru.
Autorităţile responsabile de domeniu strâng din umeri, când sunt întrebate hidrocentrală, deşi afirmă că nu au eliberat vreo autorizaţie prin care minihidrocentrala să fie construită şi să devină funcţională. Deşi procurorii au pornit un proces penal, Ruslan Berlinschi, juristul care gestionează firma care a luat în arendă pe 25 de ani construcţia de pe Răut, afirmă că totul se face după lege. Anterior, pe când activa la Banca Naţională a Moldovei, acesta era acuzat de ex-preşedintele Voronin de implicare într-o „grupare criminală”. În 2010, instanţele de judecată însă au negat afirmaţiile preşedintelui, achitându-l.
Pentru mai multă diversitate și comoditate, urmărește contul nostru de INSTAGRAM!