Rușii se laudă că dezvoltă un „ucigaș de portavioane”

13 Iul. 2022, 05:29
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
13 Iul. 2022, 05:29 // Actual //  bani.md

Rusia dezvoltă un nou „ucigaș de portavioane”: o rachetă balistică „Zmeevik” cu echipament de luptă hipersonic, potrivit agenției TASS, care citează două surse din industria de armament.

„Racheta balistică Zmeevik cu echipament de luptă hipersonic a fost dezvoltată de destul de mult timp. Va fi concepută pentru a distruge ținte mari de suprafață, în primul rând portavioane”, afirmă una dintre sursele citate de agenția de presă a statului rus.

Cealaltă sursă a spus că această rachetă ar putea intra în serviciul unităților de rachete de coastă ale Marinei Ruse, susținând că „Zmeevik” este asemănătoare cu rachetele chineze din clasa DF-21D și DF-26 ce au o rază de acțiune de până la 4.000 de km.
Potrivit surselor TASS, racheta este dezvoltată de compania NPO Mashinostroeniya din orașul Reutov, aceasta fiind și cea care a proiectat și produce rachetele hipersonice Zircon, despre care președintele rus Vladimir Putin spune că „nu au rival”.

Știrea publicată de TASS vine după ce mai devreme în cursul zilei de marți șeful Roscosmos, Dmitri Rogozin, a anuțat că Rusia pregătește noi teste cu racheta sa balistică „Sarmat”, cunoscută și sub numele de „Satan 2”.

În ultimii ani Rusia a anunțat că dezvoltă mai multe „arme minune” care nu ar putea fi contracarate de sistemele occidentale, ca parte a planurilor președintelui Vladimir Putin de a moderniza forțele armate ale țării.
Cel mai recent, Moscova a anunțat în luna mai că a creat un laser care poate distruge dronele inamice „în câteva secunde”.

Analiștii militari s-au declarat însă sceptici față de anunțul Rusiei și laserul nu a fost văzut deocamdată pe câmpurile de luptă din Ucraina.

Producătorul dronelor Bayraktar TB2, compania turcească Baykar, s-a declarat la rândul său „neimpresionat” de presupusele arme anti-drone pe care Rusia le-ar fi dezvoltat.

Realitatea Live

04 Apr. 2025, 13:41
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
04 Apr. 2025, 13:41 // Actual //  Ursu Victor

Goldman Sachs a redus semnificativ prognozele pentru prețul mediu al petrolului în 2025 și 2026, invocând riscurile tot mai mari generate de un război comercial global și de creșterea ofertei de țiței din partea OPEC+, ceea ce ar putea conduce la o recesiune economică, notează Reuters.

Conform noilor estimări, prețul mediu al petrolului Brent pentru 2025 este redus cu 5,5%, la 69 de dolari pe baril, iar prețul pentru WTI (West Texas Intermediate) cu 4,3%, la 66 de dolari. Pentru 2026, Goldman a scăzut prognoza și mai mult: cu 9% pentru Brent (62 USD/baril) și cu 6,3% pentru WTI (59 USD/baril).

„Riscurile pentru aceste prognoze revizuite sunt în continuare în scădere, mai ales pentru 2026, având în vedere amenințarea tot mai mare a unei recesiuni globale și, într-o măsură mai mică, a unei creșteri a ofertei OPEC+”, au precizat analiștii Goldman Sachs într-o notă transmisă investitorilor.

Vineri dimineață, la ora 04:08 GMT, Brent se tranzacționa la 69,59 USD/baril, iar WTI la 66,39 USD/baril.

Joi, prețurile petrolului au suferit cele mai mari scăderi procentuale din 2022 încoace, după ce președintele SUA, Donald Trump, a anunțat tarife comerciale reciproce impuse unui număr mare de țări. În paralel, opt membri OPEC+ au anunțat devansarea planului de eliminare a restricțiilor de producție, urmând să majoreze producția în luna mai.

Goldman a subliniat că această decizie demonstrează flexibilitatea OPEC+ de a implementa rapid creșteri mari ale producției, ceea ce reduce șansele ca prețul petrolului să fie susținut pe termen scurt de o scădere a ofertei.

Brokerul de pe Wall Street a ajustat în jos și prognoza privind creșterea cererii de petrol. Goldman se așteaptă acum ca cererea globală să crească doar cu 600.000 barili/zi în 2025, față de estimarea anterioară de 900.000 barili/zi, iar în 2026 creșterea a fost revizuită la 700.000 barili/zi.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
NO COMMENT | Exercițiu de simulare a procesului legislativ din Parlamentul European
NO COMMENT | Exercițiu de simulare a procesului legislativ din Parlamentul European
NO COMMENT | PREȘEDINTELE CEHIEI, PETR PAVEL, ÎN VIZITĂ OFICIALĂ LA CHIȘINĂU
NO COMMENT | PREȘEDINTELE CEHIEI, PETR PAVEL, ÎN VIZITĂ OFICIALĂ LA CHIȘINĂU
NO COMMENT | FEROVIARII AU IEȘIT DIN NOU LA PROTEST ÎN FAȚA GUVERNULUI ȘI PREȘEDINȚIEI
NO COMMENT | FEROVIARII AU IEȘIT DIN NOU LA PROTEST ÎN FAȚA GUVERNULUI ȘI PREȘEDINȚIEI
NO COMMENT | NOUA MINISTRĂ A DEZVOLTĂRII ECONOMICE ȘI DIGITALIZĂRII A DEPUS JURĂMÂNTUL
NO COMMENT | NOUA MINISTRĂ A DEZVOLTĂRII ECONOMICE ȘI DIGITALIZĂRII A DEPUS JURĂMÂNTUL
NO COMMENT | SALVATORII ATENŢIONEAZĂ DESPRE PERICOLELE INCENDIILOR DE VEGETAŢIE
NO COMMENT | SALVATORII ATENŢIONEAZĂ DESPRE PERICOLELE INCENDIILOR DE VEGETAŢIE
NO COMMENT | INTERVENŢIA POMPIERILOR LA LICHIDAREA INCENDIULUI DIN CAPITALĂ
NO COMMENT | INTERVENŢIA POMPIERILOR LA LICHIDAREA INCENDIULUI DIN CAPITALĂ