Economia Rusiei nu a căzut încă: Cel mai rău lucru urmează să vină pentru Putin

13 Iul. 2022, 07:22
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
13 Iul. 2022, 07:22 // Actual //  Lupu Eduard

Deși războiul declanșat de Putin în Ucraina a trecut în a 5-a lună, iar sancțiunile occidentale lovesc din plin Rusia, efectele acestora nu ies în evidență în mod vizibil. Dar, de acum încolo, ceea ce este cel mai rău pentru industria și societatea rusă urmează să vină.

Dincolo de imaginile strălucitoare ale vizitatorilor din cafenelele din Moscova și de campaniile media anti-occidentale, există o realitate complet diferită a eșecului economic și tehnologic de o ”amploare spectaculoasă”, susține Leonid Vlasiuk, fost analist al partidului de guvernământ Rusia Unită, potrivit The Media Line.

La patru luni de la începutul războiului împotriva Ucrainei, băncile rusești refolosesc cipurile cărților de credit, iar producția de mașini s-a oprit din cauza lipsei de rulmenți fabricați în Occident.

”Moscova de astăzi pare foarte normală și frumoasă. Nu poți spune că ceva este în neregulă sau că țara se luptă sub incidența sancțiunilor”, a spus Raisa Vlasova, o israeliană care s-a întors recent din capitala Rusiei.

Dacă cineva și-ar modela opiniile cu privire la evoluțiile economice globale și locale din mass-media rusă, ar crede că Occidentul este cel care suferă cel mai mult din cauza sancțiunilor pe care le-a impus Rusiei.

”Germania se confruntă cu o criză economică îngrozitoare din cauza Ucrainei” se arată în titlul unui articol publicat de agenția de știri RIA Novosti. ”Sancțiunile au lovit Europa sub centură”, este un alt titlu publicat de Sputnik.

Kremlinul încearcă din greu să-i facă pe ruși să creadă că Occidentul este cauza suferinței lor, dar chiar și în satele și orașele cele mai îndepărtate, oamenii înțeleg că, dacă mesele lor devin prea scumpe, nu este vina lui Joe Biden.

Industriile aviatică și de mașini din Rusia sunt pe butuci

”Sancțiunile împotriva Rusiei funcționează și vor continua, dar totul este, desigur, sensibil la timp. Industria grea a Rusiei este practic lichidată. Din cauza incapacității de a se asigura o aprovizionare cu rulmenți, rușii nu vor putea să-și repare tancurile sau să producă altele”, a spus Vlasiuk.

”Același lucru este valabil și pentru industria de mașini și aviatică. Astăzi, ei repară avioanele prin schimbarea pieselor între aeronave. Dar la un moment dat, vor rămâne și fără această opțiune”, a spus expertul.

Industria auto din Rusia a produs doar 3.720 de mașini în luna mai 2022, potrivit datelor biroului național de statistică. Este o scădere record, de 97%, comparativ cu aceeași lună a anului trecut, când au fost produse aproximativ 112.000 de mașini.

Cea mai mare bancă din Rusia, Sberbank, a început să înlocuiască micile cipuri metalice de pe cardurile neactivate pentru a depăși deficitul cauzat de sancțiuni. Este imposibil să mai repare sau să instaleze bancomate, deoarece Rusia a folosit până acum doar bancomate fabricate în Statele Unite.

Presa de stat a anunțat că băncile locale vor începe să cumpere bancomate autohtone cu procesoare Elbrus fabricate în Rusia. Experții avertizează că aceste dispozitive nu au fost verificate pentru vulnerabilități

Prețurile la alimentele de bază și la medicamente cresc în continuu, iar muncitorii își pierd locurile de muncă. Centrul independent Levada din Rusia a constatat într-un sondaj că nivelul încrederii în Putin a scăzut de la 43% la 35% din mai până în iunie 2022.

Presiunea asupra Rusiei va continua să crească, deoarece îi va fi imposibil să mai producă noi arme sau să le repare pe cele vechi. Astfel, mașinăria de război a lui Putin va avea de suferit.

Economia rusă ar putea părea rezistentă la sancțiunile occidentale astăzi, când încă mai are rezervele sale financiare, iar Occidentul este încă dependent de exporturile de petrol și gaze. Dar odată ce acestea se vor diminua, economia rusă va fi lovită masiv și se vor produce daune enorme

Realitatea Live

08 Mai 2024, 20:50
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
08 Mai 2024, 20:50 // Actual //  Lupu Eduard

Rectorul Universității Tehnice din Moldova (UTM), Viorel Bostan, a făcut anunțul oficial, în carul emisiunii „Puterea a patra” de la N4, că Universitatea de Stat din Moldova și UTM urmează să se unească sub un singur nume nou. Această mișcare reprezintă un pas semnificativ în consolidarea și modernizarea învățământului superior din Republica Moldova.

Fuzionarea celor două instituții de învățământ superior vine în contextul unei inițiative menite să optimizeze resursele și să sporească calitatea educației superioare în țară. Prin unirea lor, se va crea o instituție academică mai puternică și mai competitivă, capabilă să ofere programe educaționale diversificate și de înaltă calitate.

Noul nume al instituției rezultate din fuziunea dintre USM și UTM va fi Universitatea din Chișinău. Această schimbare va reflecta identitatea și misiunea noii entități academice, care va servi comunitatea academică și societatea în ansamblu într-un mod mai eficient și mai eficace.

„De câțiva ani, analizăm constant clasamentele internaționale și, din păcate, nu am reușit să ne includem în aceste topuri”, a declarat Bostan. „De exemplu, în timp ce în trecut Times Higher Education enumera aproximativ 600 de universități, astăzi lista depășește 2003, iar noi încă nu am reușit să ne poziționăm în acest clasament”, declara săptămâna trecută, la consiliul rectorilor, Viorel Bostan.

Bostan a subliniat importanța atragerii studenților internaționali pentru a consolida universitățile din Moldova, dar a evidențiat și nevoia de resurse și capacități pentru a realiza acest lucru. În acest context, el a propus inițierea unui proces de fuziune între Universitatea Tehnică și Universitatea de Stat din Moldova, nu prin absorbție, ci printr-o colaborare între două instituții care au o istorie comună de colaborare.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău