Fermierii ucraineni se află în pragul colapsului

22 Iul. 2022, 05:45
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
22 Iul. 2022, 05:45 // Actual //  Lupu Eduard

Infrastructura deteriorată de război, costurile în creştere dramatică şi blocada Rusiei erodează puternic veniturile din agricultură în Ucraina, scrie Financial Times.

Perioada recoltării a început în Ucraina în pofida unei crize din ce în ce mai profunde într-unul dintre cei mai mari producători de cereale ai lumii. Invazia Rusiei şi blocada impusă de aceasta la Marea Neagră a devastat sectorul agricol al ţării, în condiţiile în care infrastructura dete­riorată de război, costurile în creştere puternică legate de carburanţi şi îngrăşăminte şi pierderea rutelor de export lasă fermierii fără venituri.
„Dacă nu-şi pot vinde recoltele, fermierii vor rămâne fără bani“, arată Kornelis Huizinga, un fermier olandez care s-a mutat în Ucraina cu peste 20 de ani în urmă şi cultivă 15.000 de hectare. „Nu vor mai avea bani să cumpere carburanţi sau să plătească salarii“.

Ucraina a exportat 54 milioane de tone de cereale dintr-o recoltă record de 106 milioane în anul 2021-2022 ce a început în iulie anul trecut, însă recolta pe 2022-2023 ar putea fi cu 40% mai scăzută. Asociaţia Ucraineană a Cerealelor avertizează că exporturile ar putea scădea la doar 18 milioane de tone în lipsa unei redeschideri rapide a rutei de la Marea Neagră, afectând o serie de ţări din nordul Africii, până în sudul Asiei, care depind de produsele Ucrainei.

Liniile de credit vor seca şi multe ferme se vor prăbuşi dacă blocada nu este ridicată în scurt timp. Pierderile financiare de pe urma blocadei se ridică deja la 170 milioane de dolari pe zi, împingând mulţi transportatori şi traderi de cereale în pragul fali­mentului.
Mulţi fermieri au probleme financiare şi mai mari în condiţiile în care cererea internă şi preţurile re­duse sunt dublate de costuri în creştere la carburanţi şi îngrăşăminte.

Pierderile fizice suferite de sector au depăşit deja 4.000 miliarde dolari, potrivit Center for Food and Land Use Research din cadrul Kyiv School of Economics.

Unii fermieri continuă să re­colteze, însă din cauza blocadei de la porturile de la Marea Neagră, aceştia ar putea rămâne în scurt timp fără spaţiu de depozitare pentru cereale şi seminţe oleaginoase.

Cu unii fermieri forţaţi să-şi lase cerealele afară, aproximativ 15% din culturile recoltate în acest an ar putea fi compromise.

Chiar dacă blocada ar fi ridicată în viitorul apropiat, oficialii din Kiev şi asigurătorii va trebui să aibă sigu­ranţa că navele vor putea trece în siguranţă. Iar livrarea stocurilor în creştere de cereale aflate în depozite va dura până în mare parte a anului viitor, potrivit analiştilor.

Huizinga spune că recolta de anul viitor a Ucrainei ar putea fi redusă semnificativ în condiţiile în care fermierii analizează dacă-şi pot permite să cultive pământul. „Cei care dispun de rezerve cash pot rezista până la recolta viitoare, însă unii fermieri spun că nici măcar nu vor planta în această toamnă“.

Realitatea Live

07 Mai 2024, 09:43
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
07 Mai 2024, 09:43 // Actual //  Lupu Eduard

Rubla slabă și nerespectarea plafonului prețului petrolului au aproape dublat veniturile bugetului de petrol și gaze.

În aprilie, acestea s-au ridicat la 1,23 trilioane de ruble, a raportat Ministerul Finanțelor de la Moscova, inclusiv 1,05 trilioane de ruble — veniturile din petrol, calculate de Bloomberg. Veniturile din petrol și gaze au fost cu aproape 90% mai mari decât cu un an mai devreme, iar veniturile din petrol au fost de peste două ori mai mari decât în ​​aprilie 2023 (497 miliarde RUB).

Acesta este rezultatul creșterii prețului petrolului și al unui curs de schimb mai mic al rublei. În aprilie, taxele au fost plătite pe baza de 70,34 dolari pe baril de Urali și un curs de schimb de 91,7 ruble/dolar față de 48,67 dolari/baril și 70,09 ruble/dolar cu un an mai devreme. Totalul este de aproape 90%.

O astfel de creștere rapidă se datorează în mare măsură efectului de bază. Începutul anului trecut a fost catastrofal pentru buget: după introducerea unui plafon de preț, cotațiile Uralului au scăzut sub 50 de dolari pe baril, iar veniturile bugetului de petrol și gaze au scăzut cu aproape jumătate. După aceasta, autoritățile au limitat reducerea petrolului rusesc la referința Brent pentru calcularea taxelor.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău