Fermierii ucraineni se află în pragul colapsului

22 Iul. 2022, 05:45
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
22 Iul. 2022, 05:45 // Actual //  bani.md

Infrastructura deteriorată de război, costurile în creştere dramatică şi blocada Rusiei erodează puternic veniturile din agricultură în Ucraina, scrie Financial Times.

Perioada recoltării a început în Ucraina în pofida unei crize din ce în ce mai profunde într-unul dintre cei mai mari producători de cereale ai lumii. Invazia Rusiei şi blocada impusă de aceasta la Marea Neagră a devastat sectorul agricol al ţării, în condiţiile în care infrastructura dete­riorată de război, costurile în creştere puternică legate de carburanţi şi îngrăşăminte şi pierderea rutelor de export lasă fermierii fără venituri.
„Dacă nu-şi pot vinde recoltele, fermierii vor rămâne fără bani“, arată Kornelis Huizinga, un fermier olandez care s-a mutat în Ucraina cu peste 20 de ani în urmă şi cultivă 15.000 de hectare. „Nu vor mai avea bani să cumpere carburanţi sau să plătească salarii“.

Ucraina a exportat 54 milioane de tone de cereale dintr-o recoltă record de 106 milioane în anul 2021-2022 ce a început în iulie anul trecut, însă recolta pe 2022-2023 ar putea fi cu 40% mai scăzută. Asociaţia Ucraineană a Cerealelor avertizează că exporturile ar putea scădea la doar 18 milioane de tone în lipsa unei redeschideri rapide a rutei de la Marea Neagră, afectând o serie de ţări din nordul Africii, până în sudul Asiei, care depind de produsele Ucrainei.

Liniile de credit vor seca şi multe ferme se vor prăbuşi dacă blocada nu este ridicată în scurt timp. Pierderile financiare de pe urma blocadei se ridică deja la 170 milioane de dolari pe zi, împingând mulţi transportatori şi traderi de cereale în pragul fali­mentului.
Mulţi fermieri au probleme financiare şi mai mari în condiţiile în care cererea internă şi preţurile re­duse sunt dublate de costuri în creştere la carburanţi şi îngrăşăminte.

Pierderile fizice suferite de sector au depăşit deja 4.000 miliarde dolari, potrivit Center for Food and Land Use Research din cadrul Kyiv School of Economics.

Unii fermieri continuă să re­colteze, însă din cauza blocadei de la porturile de la Marea Neagră, aceştia ar putea rămâne în scurt timp fără spaţiu de depozitare pentru cereale şi seminţe oleaginoase.

Cu unii fermieri forţaţi să-şi lase cerealele afară, aproximativ 15% din culturile recoltate în acest an ar putea fi compromise.

Chiar dacă blocada ar fi ridicată în viitorul apropiat, oficialii din Kiev şi asigurătorii va trebui să aibă sigu­ranţa că navele vor putea trece în siguranţă. Iar livrarea stocurilor în creştere de cereale aflate în depozite va dura până în mare parte a anului viitor, potrivit analiştilor.

Huizinga spune că recolta de anul viitor a Ucrainei ar putea fi redusă semnificativ în condiţiile în care fermierii analizează dacă-şi pot permite să cultive pământul. „Cei care dispun de rezerve cash pot rezista până la recolta viitoare, însă unii fermieri spun că nici măcar nu vor planta în această toamnă“.

Realitatea Live

03 Iul. 2025, 12:36
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
03 Iul. 2025, 12:36 // Actual //  Ursu Victor

Regiunea transnistreană a înregistratun declin de 36% al comerțului extern în perioada ianuarie–mai 2025. Volumul total al schimburilor comerciale a ajuns la doar 652,6 milioane de dolari, potrivit datelor oficiale publicate de administrația de la Tiraspol, arată datele așa zisului Comitet vamal al regiunii.

Exporturile s-au prăbușit cu 54%, până la 130 milioane USD, în condițiile în care mai multe categorii de produse au înregistrat scăderi drastice. Exporturile de metale s-au redus de peste 3,5 ori, iar livrările de resurse energetice au scăzut cu 84%, pe fondul opriri activității centralei electrice Moldavskaia GRES, rămasă fără gaz începând cu 1 ianuarie, după ce Gazprom a întrerupt livrările. În consecință, energia electrică a dispărut complet din statistica exporturilor.

Singura categorie majoră care și-a menținut ponderea în exporturi este cea a produselor agroindustriale, cu o cotă de 39%.

Importurile au scăzut, la rândul lor, cu 28%, totalizând 522,6 milioane USD. Aproape jumătate din aceste importuri au fost resurse energetice, dintre care o parte importantă nu au indicat țara de origine. Livrările din Rusia s-au diminuat de cinci ori, iar doar în luna mai au fost importate carburanți în valoare de 191 milioane USD, adică aproape 70% din totalul pe întreg intervalul ianuarie–mai.

În privința destinațiilor exporturilor, principalele piețe au fost: Malul drept al Republicii Moldova – 56,5%, România – 14,6% și Rusia – 7%.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
NO COMMENT | FOOD&DRINKS ŞI HORECA EXPO, DESCHISE LA MOLDEXPO
NO COMMENT | FOOD&DRINKS ŞI HORECA EXPO, DESCHISE LA MOLDEXPO
NO COMMENT | OFICIALII AU DEPUS FLORI DE 9 MAI LA MEMORIALUL „ETERNITATE”
NO COMMENT | OFICIALII AU DEPUS FLORI DE 9 MAI LA MEMORIALUL „ETERNITATE”
NO COMMENT | PROTEST ÎMPOTRIVA RĂZBOIULUI ȘI A SUSŢINERII PENTRU LIBERTATEA PRESEI
NO COMMENT | PROTEST ÎMPOTRIVA RĂZBOIULUI ȘI A SUSŢINERII PENTRU LIBERTATEA PRESEI
NO COMMENT | RESTAURANT CUPRINS DE FLĂCĂRI
NO COMMENT | RESTAURANT CUPRINS DE FLĂCĂRI
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO