(VIDEO) Cea de-a doua ediție a SUM IT UP s-a încheiat. Cum a fost la evenimentul organizat de MITP

22 Iul. 2022, 14:08
 // Categoria: Oameni şi Idei // Autor:  MD Bani
22 Iul. 2022, 14:08 // Oameni şi Idei //  MD Bani

Moldova Innovation Technology Park, principalul catalizator al investițiilor și creșterii în sectorul tech din Moldova, și-a încheiat cea de-a doua ediție a SUM IT UP, eveniment dedicat industriei tech din țară și actorilor cheie implicate în digitalizarea ţării.

O idee comună a prezentărilor a fost impactul MITP asupra sferelor tech și inovaţie din Moldova și modul în care dialogul dintre sectorul privat și cel public a contribuit la creșterea atractivității țării pentru investitorii străini.

Rezultatele vorbesc de la sine. Până la sfârșitul anului 2021, MITP și-a triplat numărul de rezidenți față de 2018, inclusiv prin creșterea numărului de companii cu investiții externe, care au generat aproape jumătate din veniturile din vânzări pentru anul trecut, un impresionant 47%, adică peste 3 miliarde de lei. În acest context, Silvia Grosu, legal manager MITP, a menționat că „Garanția de stat oferă previzibilitatea cadrului legal și certitudinea, atât pentru rezidenți cât și investitori, că statul nu va interveni la impozitul unic, și nu va anula deciziile implementate până la moment”. 

În sprijinul eforturilor de a spori pregătirea tehnică a tinerilor din țară, Michelle Iliev, Expert în educație și piața muncii, a vorbit despre modul în care universitățile își diversifică disciplinele studiate, menționând că „În colaborare cu USM, UTM și Universitatea Pedagogică, s-au dezvoltat trei programe noi de licență care nu existau până la moment, care vin să susțină inițiativele din industria IT: game design, animație, producție.”

Investițiile externe în rezidenții MITP provin din 38 de țări. Acestea au avut drept prioritate companii IT moldovenești care au o contribuție importantă la exportul de servicii tech. Majoritatea investitorilor provin din SUA, România, Germania, Italia și Marea Britanie. Anul acesta, MITP a mai înregistrat companii cu investitori din Luxemburg și Portugalia, ajutând la îmbunătățirea semnificativă a imaginii țării noastre peste ocean și pe continentul european. Vorbind despre relevanța cadrului academic pentru percepția pozitivă a țării, Decanul UTM, Dumitru Ciorbă a menționat satelitul recent lansat, la care și-a adus aportul echipa universității făcând referire, totodată la eforturile de pregătire a studenților pentru lucrul într-un context internațional, el a adăugat: „Am decis că cel puțin un program de studiu să fie în Engleză, pentru ca studenții, să fie familiarizați cu terminologia specifică domeniului IT”.

Majoritatea serviciilor prestate de către rezidenţii MITP sunt pentru piețele externe, exportul de servicii reprezentând peste 86% din profitul total în ultimul an. Aceste rezultate denotă o deschidere față de lucrul cu echipe remote şi angajarea de talente la distanță atât din partea investitorilor externi, cât și a angajatorilor locali, o tendință în continuă creștere de la începutul pandemiei. Importanța oportunităților de lucru la distanță în sectorul tech, ca motor al investițiilor străine în țară, este una dintre concluziile cheie ale conferinței, vorbitorii susținând modelul „muncă de oriunde”, care are potenţialul de a fi un pilon în afaceri, conform informațiilor IDC International Data Corporation în FutureScapes 2022.

SUM IT UP este un eveniment anual dedicat comunității tech din Moldova, organizat de Moldova Innovation Technology Park. Ediția a doua a evenimentului a fost organizată cu sprijinul Ministerului Economiei din Republica Moldova și a Moldova Future Technologies Activity (FTA) finanțată de USAID și Suedia.

Realitatea Live

24 Nov. 2024, 10:39
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
24 Nov. 2024, 10:39 // Actual //  Ursu Victor

Ministerul Transporturilor începe demersurile pentru realizarea exproprierilor necesare construirii Podului peste Prut de la Ungheni, parte a proiectului Autostrăzii Unirii –A 8 Târgu Mureș-Iași-Ungheni (Frontieră Republica Moldova).

Pentru construirea Podului peste Prut, Guvernul va expropria 16 imobile proprietate privată din zona localității Golăiești (județul Iași) cu o suprafață totală de aproape 78.000 mp, respectiv trei terenuri care aparțin Statului: Administrația Națională Bazinală de Apă Prut-Bârlad (două terenuri) și Romsilva, notează economedia.ro.

Contractul pentru proiectarea și execuția Podului peste Prut de la Ungheni a fost semnat în septembrie cu Ness Proiect, iar lucrările ar putea începe din vara anului viitor după predarea proiectului tehnic.

,,Pentru prezentul proiect de act normativ este necesară asigurarea sumelor individuale estimate de expropriator, aferente despăgubirilor pentru imobilele proprietate privată care constituie coridorul de expropriere al lucrării de utilitate publică de interes național ,,Pod peste Prut la Ungheni”, prevăzute în anexa nr. 2 la prezenta hotărâre, aflate pe raza localității Golăiești din județul Iași, care sunt în cuantum de 157,4 mii lei și se alocă de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Transporturilor și Infrastructurii. Pentru realizarea lucrărilor aferente obiectivului de investiții ,,Pod peste Prut la Ungheni’’, este necesar a fi expropriată o suprafață  de 77.168 mp, aferentă unui număr de 16 imobile proprietate privată. În acest sens se impune declanșarea procedurilor de expropriere pentru imobilele proprietate privată care fac parte din coridorul de expropriere al lucrării de utilitate publică de interes naţional ,,Pod peste Prut la Ungheni” -Proiect Hotărâre de Guvern.

Ansamblul de poduri care va face legătura între România (judeţul Iaşi) şi Republica Moldova (Raionul Ungheni) este format din două poduri paralele cu tablier mixt oţel-beton şi grindă continuă (un pod pentru fiecare sens de circulaţie).

În această vară, Guvernul a aprobat un Proiect de Hotărâre de Guvern pentru ca Podul peste Prut să nu ajungă muzeu, în lipsa legăturii la viitoarea Autostradă A 8 și la rețeaua de Drumuri Naționale. Astfel, Transporturile au găsit acum o variantă provizorie, de avarie, de a lega podul la infrastructura actuală. Podul urmează să fie conectat cu un Drum Județean (DJ 249) pe care CNAIR îl va moderniza și îl va ridica la profil de Drum Național. „conexiunea cu Drumul Județean este singura soluție pentru ca Podul să poată fi pus în circulație, a explicat ministrul Transporturilor Sorin Grindeanu. „În cadrul proiectului de infrastructură de interes național „Ungheni RO-MD conexiune Pod Ungheni”, care urmează să asigure legătura cu Republica Moldova, este prevăzută și o componentă de modernizare a drumurilor județene DJ 248, DJ 249A, cât și a drumului comunal DC 8B, cu rol de descărcare temporară pentru podul Ungheni”, arată proiectul.

Următorul pod peste Prut cu 4 benzi între România și Republica Moldova va fi cel nou de la Albița.

Podul va fi construit de Ministerul Transporturilor/CNAIR, iar în 2022, Comisia Europeană a aprobat o finanțare nerambursabilă de 16,5 milioane euro (82 milioane lei) prin Programul Mobilitate Militară  „CEF-T-2022-MILMOB – CEF 2 Transport – Adaptarea rețelei rutiere TEN – T la utilizarea duala civila-apărare”. Lungimea podului va fi de 260 de metri, drumul de legătură va avea 1 kilometru, iar proiectul include și amenajarea noului punct de frontieră. Principalele caracteristici prevăzute sunt:

– 261,20 m lungime pod nou peste Prut

– 2 benzi pe sens + trotuare

– 13 m lățime pod nou (Etapa I) + 11,25 m (Etapa II)

– 8 m lățime parte carosabilă

– 1 km lungime traseu

– 4 x 3,75 m parte carosabilă drum de legătură

– punct de control trecere frontieră, care va fi dotat cu parcări pentru autovehicule mari, autoturisme și spatii închise destinate verificării amănunțite a autoturismelor și tirurilor Va interconecta infrastructurile rutiere între ambele state: Autostrada Târgu Mureș – Iași – Ungheni – frontiera de stat (pe teritoriul României) și Drumul național R1 Chișinău – Ungheni – frontiera cu România (pe teritoriul Republicii Moldova).

Podul Ungheni reprezintă o necesitate atât pentru România, cât și pentru Moldova, al cărui scop constă în sprijinirea relațiilor economice, sociale, dar și frățești dintre cele două părți. Va ajuta la îmbunătățirea competitivității economice a României prin dezvoltarea infrastructurii de transport, deservind traficului de tranzit internațional de mărfuri și persoane.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 

 
Ajun de Boboteaza, la Catedrală
Ajun de Boboteaza, la Catedrală
Capitala, în febra sărbătorilor
Capitala, în febra sărbătorilor
Repetiții pentru parada din 27 august
Repetiții pentru parada din 27 august
Ploaia din 9 august a făcut ravagii în Capitală
Ploaia din 9 august a făcut ravagii în Capitală
Recolta de porumb a fost compromisă în proporții de 80%
Recolta de porumb a fost compromisă în proporții de 80%
2 august 2022 – Trafic infernal în Capitală
2 august 2022 – Trafic infernal în Capitală