Serviciul de Informații și Securitate (SIS) rămâne în subordinea Președinției, după ce astăzi, Curtea Constituțională a declarat neconstituțională legea aprobată de majoritatea parlamentară PSRM-Șor-Pentru Moldova la sfârșitul anului trecut, prin care s-a propus trecerea acestei instituții în jurisdicția Parlamentului, scrie Realitatea.md.
Amintim că, la 3 decembrie, 2020, deputații PSRM și cei ai Partidului Șor au votat în ambele lecturi un proiect de lege prin care au exclus din subordinea Președinției SIS-ul, după ce fostul președinte al țării Igor Dodon a pierdut alegerile prezidențiale în fața actualei șefe a statului, Maia Sandu.
Documentul a fost contestat la CCM de către PAS și Platforma DA, iar acțiunea legii a fost suspendată de către CCM până la examinarea cauzei în fond de către judecătorii constituționali.
Astăzi, judecătorii constituționali au decis că decizia este una neconstituțională, iar SIS-ul trebuie să rămână în subordinea Administrației Prezidențiale, întrucât, președintele țării, este comandantul suprem al forțelor armate, garant al securității, care trebuie să ia decizii radicale în situații de forță majoră, SIS având un rol prioritar în acest proces.
Decizia CCM este definitivă, nu se supune nici unei căi de atac, intră în vigoare la data adoptării și se publică în Monitorul Oficial.