Curs valutar
 • EUR
  21.5330
  -0.469%
 • USD
  17.7606
  -0.1672%
 • RUB
  0.2392
  -0.5435%
 • RON
  4.3713
  -0.4507%
 • UAH
  0.6423
  -0.1246%

Se caută campioni ai industriei creative. GEN Moldova revine în forță cu o nouă campanie

27 Apr. 2021, 11:00
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  Otilia Cotruța
27 Apr. 2021, 11:00 // Bani și Afaceri //  Otilia Cotruța

2021 – GEN revine în forță cu o nouă campanie de susținere a antreprenoriatului creativ din țară  și promovarea acestuia la nivel global. GEN Moldova, împreună cu partenerii locali și internaționali, organizează ediția 2020 și 2021 într-un an, prin urmare doi campioni ai economiei creative  vor fi selectați anul acesta de CBC Moldova.

S-a dublat șansa de a deveni campionul creativ național al Republicii Moldova!  

În context, Conferința Națiunilor Unite pentru Comerț și Dezvoltare (United Nations Conference on Trade and Development) a declarat anul 2021 Anul Internațional al Economiei Creative pentru Dezvoltare Sustenabilă. Națiunile Unite au declarat în 2018, ziua de 21 aprilie Ziua Mondială a Creativității și Inovării. Scopul acestei inițiative este de a crește gradul de conștientizare cu privire la importanța creativității și a inovației în rezolvarea problemelor.

GEN Moldova, cu suport oferit de partenerii naționali și internaționali, lansează, pentru lunile aprilie-iunie, o campanie de celebrare a antreprenoriatul creativ și inovativ, pentru accelerarea afacerii și ulterior expunerea față de un șir de investitori de profil creativ. A fost dat și startul procesului de înscriere la competiția Cupa Businessului Creativ Moldova (Creative Business Cup – CBC)!

CBC este inițiativa globală pentru antreprenoriat și inovație, care caută idei actuale și revoluționare, cu potențial de piață. Mulți antreprenori noi consideră că succesul lor se bazează pe calitatea și unicitatea ideii lor. De fapt, cel mai mult contează execuția, cum planifici,  construiești și crești o afacere durabilă din idee.

Cine poate aplica?

Orice startup din industriile creative care este angajat de a fi o companie înregistrată pana la CBC Global este eligibil să concureze. Aplicanții pot dezvolta afacerea în una dintre domeniile: Publicitate, Arhitectură, Meșteșugărit & Artizanat, Design, Fashion, Gastronomie, Film, Video și fotografie, Activități de agrement, Muzică, Performing Arts, Editură, Radio și Televiziune, Software, jocuri pe computer și editare electronică (pentru industriile creative), 3D, Jucării și jocuri.

Concurenții CBC pot fi:

 • Start-up-uri care utilizează abilități creative în producția unui produs / serviciu din industriile creative.
 • Startup-uri care utilizează abilități creative în dezvoltarea unui produs sau serviciu pentru / în colaborare cu alte industrii.

Precondiții pentru participanții la Creative Business Cup:

 • Dețineți activul principal al afacerii pe baza competențelor creative.
 • Produs comercial. Conceptele trebuie să aibă potențial de piață.
 • Dețineți drepturile asupra ideii cu care participă la concurs.
 • Sunteți înregistrat ca persoană juridică.
 • Nu a primit mai mult de 1.000.000 USD de investiții externe.

Startupurile pot aplica online, completând FORMULARUL DE APLICARE (https://www.f6s.com/gen-moldova2021), până pe 30 aprilie, 23.59.

Finala națională: 12 mai 2021 (în format hibrid: offline pitching transmis în format online).

Finala internațională din Copenhaga, Danemarca: sfârșitul lunii iunie (în format online).

Partenerii CBC Moldova 2020-2021: Creative Estonia,  Estonian Ministry of Foreign Affairs, Agenția de Stat pentru Proprietatea Intelectuală – AGEPI, ZIPhouse Fashion Hub, Centrul de dezvoltare a industriilor creative „Artcor”, Acceleratorul de inovații în antreprenoriat „Dreamups”, Generator Hub si Facultatea Relații Economice Internaționale a  Academiei de Studii Economice din Moldova.

Vă invităm să faceți parte din experiența Cupa Businessului Creativ.

Realitatea LivePrimul concert de muzică jazz, în cadrul programului muzical săptămânal „Jazz în parc”, la Teatrul de Vară
Ședința Cabinetului de Miniștri, prezidată de premierul interimar Aureliu Ciocoi
Declarații de presă după întrevederea președintelui Maia Sandu cu ministrul britanic pentru Vecinătatea Europeană, Wendy Morton
Grupul parlamentar ”PRO MOLDOVA” susține o conferință de presă
Prezentarea Ghidului pentru furnizorii de servicii media privind Codul Serviciilor Media Audiovizuale
Ședința Consiliului Audiovizualului, din 12 mai 2021
Ședința Comisiei Electorale Centrale, din 12 mai 2021
Deputatul ACUM PLATFORMA DA, Arina Spătaru, susține o conferință privind proiectul de lege privind întreținerea și protecția animalelor de companie
Conferință de presă cu privire la aderarea Partidului Popular Românesc (PPR) la proiectul Alianța pentru Unirea Românilor (AUR)
12 Mai 2021, 19:00
 // Categoria: Bănci şi Finanţe // Autor:  Dumitrita Culiuc
12 Mai 2021, 19:00 // Bănci şi Finanţe //  Dumitrita Culiuc

Părinții reprezintă primii profesori ai copiilor. Atunci când oferi copiilor sfaturi despre școală, viață și carieră, trebuie să le oferi și reguli financiare. Iată câteva reguli simple despre bani pe care orice mamă trebuie să i le spună fiicei sale.

1. Învaț-o valoarea banilor

Odată ce fetele vor cunoaște valoarea banilor, ele sunt pregătite pentru obiceiuri financiare sănătoase mai târziu în viață. Este bine ca fiica ta să învețe să-ți gestioneze proprii bani și cum să-i obțină. Acum există mai multe aplicații care îi ajută pe copii să învețe despre gestionarea banilor.

2. Învaț-o să fie independentă financiar

Realitatea este că 56% dintre femeile căsătorite se bazează pe soții și partenerii lor pentru a lua decizii financiare majore, ceea ce le poate răni financiar pe termen lung. Independența financiară nu  apare la vârsta adultă, independța financiară este un comportament învățat.

Cum învățăm fetele adolescente și pre-adolescente să-și prețuiască independența financiară?

 • Dacă sunteți o mamă sau o rudă a unei fete tinere, asigurați-vă că ea vă vede să luați un rol activ în finanțele familiei alături de bărbații din gospodăria dvs;
 • Vorbește deschis despre bani, astfel încât ea să facă același lucru cu prietenii și partenerul ei în viitor;
 • Dacă o înveți să înțeleagă finanțele personale și să ia propriile decizii, ea își va păstra independența și încrederea la maturitate.

3. Încurajeaz-o să studieze științele exacte și economia

Fetele depășesc performanța băieților la școală, dar nu au fost încurajate din punct de vedere istoric să urmeze o carieră în matematică și știință ca adulți. Există multe motive pentru acest lucru, inclusiv discriminarea de gen în domeniile științei, tehnologiei, ingineriei și matematicii (STEM), lipsa mentorilor de sex feminin și a modelelor de rol în aceste domenii și o cultură misogină care descrie matematica și știința ca expertize inerent masculine.

Mulți experți în educație consideră că cheia recrutării și reținerii femeilor și a altor grupuri subreprezentate în STEM este de a le oferi aplicații practice, reale, pentru abilități de matematică și știință, în timp ce sunt încă fete. Ce este mai practic decât banii? Știu din experiența mea personală că atragerea de fete adolescente și pre-adolescente cu adevărat entuziasmate de economisire, bugetare și investiții poate crește, de asemenea, implicarea lor în cursurile de matematică și economie.

4. Stârnește-i interesul pentru o carieră în servicii financiare

Serviciile financiare sunt de mult timp un domeniu dominat de bărbați, dar nu trebuie să rămână așa! Fiica ta pre-adolescentă ar putea deveni o persoană de știință de date fintech, un comerciant, un bancher de investiții, un analist financiar, sau un economist. Este esențial să plantați semințele de interes acum, astfel încât ea să ea să aleagă o carieră în economie mai târziu.

O metodă prin care puteți trezi interesul fetelor pentru investiții ar fi să alegeți o companie care îi place fiicei dvs și să-i explicați că ar putea deține acea companie cumpărând o parte din acțiuni. Ea va rămâne fascinată de modul în care prețurile acțiunilor se schimbă constant pe parcursul zilei.

5. Învaț-o să economisească de la o vârstă fragedă

Încă de la o vârstă fragedă fetele trebuie învățate să economisească. Când vor ajunge la vârsta adultă, chiar dacă se vor confrunta cu ideea că bărbații au salarii mai mari decât femeile, ea va ști cum să economisească și nu va intra în datorii.

 


 
Israelul, atacat cu rachete lansate din Fâşia Gaza
Israelul, atacat cu rachete lansate din Fâşia Gaza
Locuitorii Capitalei se vaccinează împotriva COVID-19
Locuitorii Capitalei se vaccinează împotriva COVID-19
Nordul statului american Texas, lovit de tornade
Nordul statului american Texas, lovit de tornade
Sărbătoare la Milano! Fanii lui Inter nu au mai ţinut cont de pandemie
Sărbătoare la Milano! Fanii lui Inter nu au mai ţinut cont de pandemie
Forfotă la Piața Centrală, în ajunul sărbătorilor pascale
Forfotă la Piața Centrală, în ajunul sărbătorilor pascale
Decorațiunile de Paște au ajuns în Scuarul Catedralei
Decorațiunile de Paște au ajuns în Scuarul Catedralei
SUA au lansat cu succes un nou satelit spion – NROL-82
SUA au lansat cu succes un nou satelit spion – NROL-82
Spania: Replică din ciocolată a tabloului „Guernica”, de Pablo Picasso
Spania: Replică din ciocolată a tabloului „Guernica”, de Pablo Picasso
Havuzul din Grădina Publică „Ștefan cel Mare”, în reparație
Havuzul din Grădina Publică „Ștefan cel Mare”, în reparație