Se caută campioni ai industriei creative. GEN Moldova revine în forță cu o nouă campanie

27 Apr. 2021, 11:00
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  Otilia Cotruța
27 Apr. 2021, 11:00 // Bani și Afaceri //  Otilia Cotruța

2021 – GEN revine în forță cu o nouă campanie de susținere a antreprenoriatului creativ din țară  și promovarea acestuia la nivel global. GEN Moldova, împreună cu partenerii locali și internaționali, organizează ediția 2020 și 2021 într-un an, prin urmare doi campioni ai economiei creative  vor fi selectați anul acesta de CBC Moldova.

S-a dublat șansa de a deveni campionul creativ național al Republicii Moldova!  

În context, Conferința Națiunilor Unite pentru Comerț și Dezvoltare (United Nations Conference on Trade and Development) a declarat anul 2021 Anul Internațional al Economiei Creative pentru Dezvoltare Sustenabilă. Națiunile Unite au declarat în 2018, ziua de 21 aprilie Ziua Mondială a Creativității și Inovării. Scopul acestei inițiative este de a crește gradul de conștientizare cu privire la importanța creativității și a inovației în rezolvarea problemelor.

GEN Moldova, cu suport oferit de partenerii naționali și internaționali, lansează, pentru lunile aprilie-iunie, o campanie de celebrare a antreprenoriatul creativ și inovativ, pentru accelerarea afacerii și ulterior expunerea față de un șir de investitori de profil creativ. A fost dat și startul procesului de înscriere la competiția Cupa Businessului Creativ Moldova (Creative Business Cup – CBC)!

CBC este inițiativa globală pentru antreprenoriat și inovație, care caută idei actuale și revoluționare, cu potențial de piață. Mulți antreprenori noi consideră că succesul lor se bazează pe calitatea și unicitatea ideii lor. De fapt, cel mai mult contează execuția, cum planifici,  construiești și crești o afacere durabilă din idee.

Cine poate aplica?

Orice startup din industriile creative care este angajat de a fi o companie înregistrată pana la CBC Global este eligibil să concureze. Aplicanții pot dezvolta afacerea în una dintre domeniile: Publicitate, Arhitectură, Meșteșugărit & Artizanat, Design, Fashion, Gastronomie, Film, Video și fotografie, Activități de agrement, Muzică, Performing Arts, Editură, Radio și Televiziune, Software, jocuri pe computer și editare electronică (pentru industriile creative), 3D, Jucării și jocuri.

Concurenții CBC pot fi:

  • Start-up-uri care utilizează abilități creative în producția unui produs / serviciu din industriile creative.
  • Startup-uri care utilizează abilități creative în dezvoltarea unui produs sau serviciu pentru / în colaborare cu alte industrii.

Precondiții pentru participanții la Creative Business Cup:

  • Dețineți activul principal al afacerii pe baza competențelor creative.
  • Produs comercial. Conceptele trebuie să aibă potențial de piață.
  • Dețineți drepturile asupra ideii cu care participă la concurs.
  • Sunteți înregistrat ca persoană juridică.
  • Nu a primit mai mult de 1.000.000 USD de investiții externe.

Startupurile pot aplica online, completând FORMULARUL DE APLICARE (https://www.f6s.com/gen-moldova2021), până pe 30 aprilie, 23.59.

Finala națională: 12 mai 2021 (în format hibrid: offline pitching transmis în format online).

Finala internațională din Copenhaga, Danemarca: sfârșitul lunii iunie (în format online).

Partenerii CBC Moldova 2020-2021: Creative Estonia,  Estonian Ministry of Foreign Affairs, Agenția de Stat pentru Proprietatea Intelectuală – AGEPI, ZIPhouse Fashion Hub, Centrul de dezvoltare a industriilor creative „Artcor”, Acceleratorul de inovații în antreprenoriat „Dreamups”, Generator Hub si Facultatea Relații Economice Internaționale a  Academiei de Studii Economice din Moldova.

Vă invităm să faceți parte din experiența Cupa Businessului Creativ.

Realitatea Live

02 Oct. 2022, 05:20
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
02 Oct. 2022, 05:20 // Actual //  Lupu Eduard

Daunele economice cauzate de oprirea fluxurilor de gaze ruseşti se adună rapid în Europa şi riscă să eclipseze în cele din urmă impactul crizei financiare globale din 2009, scrie Bloomberg.

Bazându-se pe un model al pieţei şi economiei energetice europene, Bloomberg Economics proiectează o contracţie de 1% a produsului intern brut, scăderea începând cu al patrulea trimestru. Dacă lunile următoare vor găzdui o iarnă aspră, iar cei 27 de membri ai Uniunii Europene nu reuşesc să împartă eficient rezervele limitate de combustibil, contracţia ar putea ajunge până la 5%.

Criza este aproape la fel de severă ca recesiunea din 2009. Şi chiar dacă această soartă încă poate fi evitată, economia zonei euro este încă pe cale să-şi petreacă anul 2023 suferind a treia cea mai mare contracţie de la al Doilea Război Mondial, Germania fiind printre cele mai afectate state de pe continent.

„Europa se îndreaptă foarte clar către o recesiune destul de profundă”, a declarat Maurice Obstfeld, un fost economist-şef la FMI, care este acum membru senior la Institutul Peterson pentru Economie Internaţională din Washington.

Perspectivele sumbre împing guvernele, la şapte luni de la izbucnirea războiului în Ucraina, să pompeze miliarde de euro în gospodăriile afectate, în acelaşi timp în care sunt nevoite să intervină financiar pentru a salva companiile lovite de criză, impunând, totodată, o serie de restricţii energetice pentru a amortiza şocurile economice. Şi acele eforturi de salvare ar putea să nu fie încă insuficiente.

Contribuind la presiunea asupra companiilor şi consumatorilor, Banca Centrală Europeană strânge, de asemenea, economia, deoarece noua sa concentrare asupra inflaţiei în creştere determină cea mai rapidă creştere a ratelor dobânzilor din istoria sa. Preşedintele BCE, Christine Lagarde, a declarat luni că se aşteaptă ca factorii de decizie să ridice costurile împrumuturilor la următoarele reuniuni. Comercianţii sunt de părere că Banca Centrală va impune o creştere de 75 de puncte de bază la următoarea reuniune de politică monetară din 27 octombrie.

„Perspectivele se întunecă”, a spus Lagarde parlamentarilor UE la Bruxelles. „Ne aşteptăm ca activitatea să încetinească considerabil în trimestrele următoare.”
Cu toate acestea, oficialii europeni continuă să facă eforturi substanţiale pentru a evita coşmarul economic de la orizont. Potrivit Bloomberg NEF, eforturile Europei de a cumpăra gaz natural lichefiat ar putea compensa lipsa gazelor ruseşti pentru iarna de anul acesta.

Regiunea ar putea importa cu aproape 40% mai mult GNL în iarna viitoare decât în anul precedent, în timp ce vara viitoare ar putea creşte achiziţiile cu aproximativ 14% pentru a reconstrui stocurile pierdute, a spus BNEF într-un raport publicat marţi. Pe lângă distrugerea cererii din cauza preţurilor mai mari la energie, aceste transporturi sunt suficiente pentru a acoperi oprirea completă a livrărilor ruseşti de la 1 octombrie, se arată în comunicat.

Pentru a obţine combustibil suplimentar, cumpărătorii europeni vor trebui să cumpere cu 90% mai mult GNL decât au asigurat prin contracte pe termen lung, sporind şi mai mult concurenţa cu Asia. Acest lucru va sprijini preţurile globale ale gazelor care au crescut de când Europa a încercat să-şi reducă dependenţa de Rusia, după ce marele furnizor a invadat Ucraina la sfârşitul lunii februarie.

Totuşi, instabilitatea preţurilor la gaze continuă să fie o realitate semnificativ periculoasă. Gazele naturale europene au avansat după patru zile de pierderi, deoarece problemele raportate la conducta Nord Stream, închisă în prezent, au sporit incertitudinea cu privire la viitoarea aprovizionare rusească.

Contractele futures de referinţă au crescut cu până la 6,4%, după ce au scăzut la un minim de două luni la începutul acestei săptămâni. Luni seara, Nord Stream a raportat o cădere de presiune pe ambele şiruri ale conductei şi a declarat că investighează incidentul. Deşi închiderea legăturii nu are niciun impact asupra proviziilor, problema în cauză creşte periculos nervozitatea pe piaţă.

Nord Stream, conducta care circulă sub Marea Baltică, a livrat anul trecut aproape 40% din gazul Rusiei către Europa. Dar Gazprom PJSC a redus fluxurile pe acea rută în mai multe etape începând din iunie, invocând o serie de probleme tehnice, înainte de a opri complet livrările. Nord Stream 2, care trece aproape de prima conductă, a fost construită şi umplută cu gaz anul trecut, dar nu a livrat niciodată combustibil în Europa, pe fondul distanţei dintre Kremlin şi Occident.

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău