Drumul de la Leova nu-i autostradă, dar costă 3,5 mil. de euro pentru 3,5 km

28 Aug. 2022, 17:18
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
28 Aug. 2022, 17:18 // Actual //  bani.md

Una dintre ele mai importante majorări de cheltuieli prevăzute în proiectul de modificare a Legii bugetului de stat pentru anul 2022 este la Fondul Rutier, care va crește cu circa 780 milioane lei.

Aproape o treime din această majorare de alocaţii bugetare va fi direcționată în regim de urgență pentru „implementarea proiectului de amenajare a drumului de acces către punctul de trecere (provizoriu) la frontiera de stat Republica Moldova – România în proximitatea orașului Leova”, transmite Mold-street.

Mai exact, este vorba de 251,5 milioane lei, care potrivit rectificării bugetare votate în prima lectură urmează a fi folosiţi pentru a finanţa lucrările de construcţie a drumului de acces de la punctul de trecere a frontierei de stat Leova – Bumbăta către drumul național G99 Leuşeni-Leova, ocolind oraşul Leova.

Comisia pentru Situații Excepționale (CSE), prezidată de prim-ministra Natalia Gavrilița, a decis în ședința de vineri, 26 august, că prin derogare de la Legea finanţelor publice şi responsabilității bugetar-fiscale, în scopul construcției acestui drum, „se permite achitarea valorii materialelor de construcție transportate și depozitate pe șantier, în baza facturilor fiscale, conform volumelor prevăzute în documentația de proiect și deviz”.

De notat că lucrările au demarat deja şi sunt efectuate de compania Irinda Prim SRL (proprietar și administrator – Igor Galeamov), care anterior a fost sancționată de Consiliul Concurenței, cu o amendă de circa un milion de lei, pentru participarea cu oferte trucate la licitații sau la orice alte forme de concurs de oferte.

Administrația de Stat a Drumurilor a anunţat anterior că acest drum de acces va avea o lungime de 3,59 kilometri.

Astfel, un calcul elementar arată că un kilometru de drum va costa circa 20 milioane lei. Se pare că acesta este cel mai scump segment de drum din istoria recentă a Moldovei.

Autorităţile nu au oferit, în nota de informare la proiectul de modificare a legii bugetului de stat, explicaţii pentru aceste costuri uriaşe.

Potrivit unui Acord între Guvernul Republicii Moldova și Guvernul României, un nou punct de trecere a frontierei de stat Leova – Bumbăta urmează a fi deschis traficului internațional rutier, pe segmentul moldo-român.

Pentru instituirea şi amenajarea acestui punct, în rectificarea bugetară sunt prevăzute alte 8,4 milioane lei. Astfel costurile trec deja de 260 milioane lei.

ASD menționa anterior că lucrările de construcție a podului urmează a fi finalizate până în toamna anului curent, iar la îndeplinirea acestui obiectiv lucrează armata Republicii Moldova și a României.

Realitatea Live

12 Iul. 2025, 08:54
 // Categoria: Oameni şi Idei // Autor:  Ursu Victor
12 Iul. 2025, 08:54 // Oameni şi Idei //  Ursu Victor

Un fond obscur din Emiratele Arabe Unite, denumit Aqua 1 Foundation, a anunțat în luna iunie că a investit 100 de milioane de dolari în tokenii platformei World Liberty, un proiect asociat direct cuvpreședintele american Donald Trump. Este cea mai mare investiție publică în acest proiect, din care familia Trump ar fi încasat deja peste 500 de milioane de dolari, potrivit Reuters.

Despre Aqua 1 Foundation și fondatorul său, Dave Lee, există extrem de puține informații. Fondul nu figurează cu licențe înregistrate în Emirate, site-ul oficial a fost creat abia în luna mai, iar autoritățile din Abu Dhabi nu confirmă existența sau lansarea operațională a unui asemenea fond în jurisdicția lor.

Proiectul World Liberty este promovat ca o platformă „blockchain patriotică” și face parte din ecosistemul mediatic și financiar apropiat de campania lui Trump pentru alegerile din 2024. Conform estimărilor, aproximativ 75% din veniturile generate de platformă ajung în buzunarele familiei Trump, ceea ce ridică semne serioase de întrebare privind potențiale conflicte de interese.

Fostul consilier juridic al președintelui George W. Bush a avertizat că „publicul american are dreptul să știe cine trimite bani președintelui sau candidaților săi”. Analiștii în etică politică susțin că tranzacții de asemenea anvergură, realizate prin entități opace din afara SUA, pot deschide ușa influenței externe directe asupra Casei Albe.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
NO COMMENT | 31 DE SPORTIVI MOLDOVENI LA JOCURILE MONDIALE UNIVERSITARE DE VARĂ 2025
NO COMMENT | 31 DE SPORTIVI MOLDOVENI LA JOCURILE MONDIALE UNIVERSITARE DE VARĂ 2025
NO COMMENT | PREȘEDINTA MAIA SANDU, ÎN VIZITĂ OFICIALĂ LA VARȘOVIA
NO COMMENT | PREȘEDINTA MAIA SANDU, ÎN VIZITĂ OFICIALĂ LA VARȘOVIA
NO COMMENT | CEREMONIA DE ABSOLVIRE A PROMOȚIEI 2025 A ACADEMIEI „ȘTEFAN CEL MARE”
NO COMMENT | CEREMONIA DE ABSOLVIRE A PROMOȚIEI 2025 A ACADEMIEI „ȘTEFAN CEL MARE”
NO COMMENT | PRIMUL SUMMIT MOLDOVA-UNIUNEA EUROPEANĂ, ÎN IMAGINI ŞI DECLARAŢII
NO COMMENT | PRIMUL SUMMIT MOLDOVA-UNIUNEA EUROPEANĂ, ÎN IMAGINI ŞI DECLARAŢII
NO COMMENT | DIPLOME DE LICENŢĂ ȘI MASTER PENTRU 508 ABSOLVENŢI AI FACULTĂŢII DE DREPT
NO COMMENT | DIPLOME DE LICENŢĂ ȘI MASTER PENTRU 508 ABSOLVENŢI AI FACULTĂŢII DE DREPT
NO COMMENT | 35 DE ANI DE LA PROCLAMAREA SUVERANITĂȚII REPUBLICII MOLDOVA
NO COMMENT | 35 DE ANI DE LA PROCLAMAREA SUVERANITĂȚII REPUBLICII MOLDOVA