Ministrul Muncii și Protecției Sociale: 60% din populație va primi compensația maximă la energie

30 Aug. 2022, 09:41
 // Categoria: Actual // Autor:  MD Bani
30 Aug. 2022, 09:41 // Actual //  MD Bani

60% din populația Republicii Moldova va beneficia de compensația maximă la plata facturilor la energie. O spune ministrul Muncii și Protecției Sociale, potrivit căruia autoritățile elaborează acum mecanismul de acordare a compensațiilor, astfel încât statul să se asigure că cetățenii vor fi capabili să-și achite facturile, scrie IPN.

Potrivit lui Marcel Spatari, mai mult de jumătate din populația țării este foarte vulnerabilă energetic și doar 1% din cetățenii Republicii Moldova își permit să-și achite factura la încălzire și energie electrică la tarifele actuale.

Ministrul Marcel Spatari spune că statul a elaborat criteriile celor 4 categorii de vulnerabilitate energetică, iar potrivit calculelor preliminare mai mult de jumătate din populația Republicii Moldova se încadrează în gradul maxim de vulnerabilitate energetică. Ceea ce înseamnă că 60% din populație va beneficia de valoarea maximă a compensației.

„Principalul criteriu în baza căruia familiile vor fi divizate pe categorii de vulnerabilitate este ponderea cheltuielilor energetice în bugetul gospodăriei, cât la sută din bugetul gospodăriei se duce pe achitarea facturilor la energie. Familiile care cheltuie mai mult de 2/3 din buget pe aceste facturi vor fi încadrate în categoria maximă de vulnerabilitate energetică. Și aici e vorba de 2/3 din gospodăriile din această țară. Adică 60% din populație va primi compensația maximă. 15% din populație va primi o compensație ridicată, apropiată de cea maximă, doar 1% din populație se află în categoria celor non-vulnerabili”, a spus Marcel Spatari în cadrul emisiunii „Puncte de Reflecție” de la Vocea Basarabiei.

Potrivit ministrului, toți cetățenii vor completa on-line formularul vulnerabilității energetice, unde vor indica veniturile familiei, numărul membrilor familiei, modalitatea de încălzire pe timp de iarnă și ponderea valorii facturilor în bugetul familiei. Cetățenii vor completa și declarația pe propria răspundere prin care vor confirma corectitudinea datelor.

„Oamenii își vor declara veniturile. În sistemul informațional vom colecta toate datele unei familii din declarațiile de la FISC, de la CNAS, pensii, indemnizații și vom compara valoarea declarată de către familie cu cea cunoscută de stat. Dacă valoarea cunoscută de stat este mai mare decât valoarea declarată, în calcul se va lua valoarea cunoscută. Va exista și declarația pe propria răspundere, nu am inventat-o noi, ea există de când e țara. Scopul compensațiilor este să ne asigurăm că facturile sunt plătite”, a mai spus ministrul muncii și protecției sociale.

În prezent, consumatorii casnici achită un tarif de 22,99 lei pentru un metru cub de gaz, cu TVA inclus.

Realitatea Live

22 Nov. 2024, 12:42
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
22 Nov. 2024, 12:42 // Actual //  bani.md

Pentru al patrulea an consecutiv, în luna noiembrie, Platforma pentru Promovarea și Dezvoltarea Filantropiei a desfăşurat campania „Săptămâna Naţională a Bunătăţii”. Ghidaţi de sloganul „Bunătatea începe cu tine”, în perioada 11-17 noiembrie, ONG-urile membre ale Platformei au lansat apeluri către autorităţile locale, instituțiile publice, ONG-uri, agenţi economici și cetățeni pentru a se implica activ în acţiuni filantropice și comunitare.

Astfel, timp de 7 zile, faptele bune au cutreierat Moldova în lung şi în lat. Peste 3000 de persoane de toate vârstele au promovat filantropia şi au îndemnat oamenii să facă parte din această campanie naţională, care răspândeşte bunătate.

Au fost desfăşurate acţiuni menite să îmbunătăţească viaţa oamenilor, a mediului, a animalelor şi a comunităţilor în care locuiesc. Bătrânii au fost ajutaţi cu munca prin gospodărie, au primit prânzuri calde sau coşuri cu fructe, împărţite de elevi. Unii participanţi şi-au suflecat mânecile şi au salubrizat locurile publice împânzite de gunoaie, alţii au platat copaci și flori.

Activiştii bunătăţii au demarat multiple colectări de fonduri, haine, rechizite şi obiecte uzate, pentru ajutorarea familiilor aflate în dificultate şi a persoanelor social-vulnerabile din comunitate. O altă campanie de colectare de fonduri a fost organizată pentru copiii infectaţi cu tuberculoză, internaţi la Spitalul Clinic de Ftiziopneumologie.

În cadrul Săptămânii Naţionale a Bunătăţii au fost colectaţi nu doar bani şi haine, dar şi cărţi, pentru a promova cititul în familie şi a creşte generaţii de copii educate şi sănătoase, indiferent de statutul social al familiilor din care provin aceştia.

Faptele bune nu au ocolit nici animalele. Au fost colectate fonduri pentru hrana şi adăpostul acestora, iar câţiva voluntari au construit cuşti şi au hrănit patrupezii fără stăpân, aflaţi pe teritoriul unei Universităţi din Chişinău.

Pentru a promova cultura filantropică şi voluntariatul au fost desfăşurate o serie de lecții publice și concursuri, au fost organizate sesiuni de discuţii pentru a formula recomandări de îmbunătățire a cadrui legal pentru stimularea implicării filantropice, la care au participat deputați, reprezentanți ai instituțiilor publice relevante, ONG-uri și agenți economici.

Campania „Săptămâna națională a bunătății” a fost desfășurată de Platforma pentru Promovarea şi Dezvoltarea Filantropiei cu sprijinul poporului american prin intermediul Agenției Statelor Unite pentru Dezvoltare Internațională (USAID).

 
Ajun de Boboteaza, la Catedrală
Ajun de Boboteaza, la Catedrală
Capitala, în febra sărbătorilor
Capitala, în febra sărbătorilor
Repetiții pentru parada din 27 august
Repetiții pentru parada din 27 august
Ploaia din 9 august a făcut ravagii în Capitală
Ploaia din 9 august a făcut ravagii în Capitală
Recolta de porumb a fost compromisă în proporții de 80%
Recolta de porumb a fost compromisă în proporții de 80%
2 august 2022 – Trafic infernal în Capitală
2 august 2022 – Trafic infernal în Capitală