Șantajul cu gaz. De ce noua oprire a Nord Stream 1 provoacă frisoane Europei

01 Sept. 2022, 05:24
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
01 Sept. 2022, 05:24 // Actual //  bani.md

Gigantul rus Gazprom a închis din nou Nord Stream 1, cea mai mare conductă prin care gazele naturale sunt livrate în Germania, principalul client al Rusiei. Invocând o nouă nevoie de mentenanță, Rusia a închis robinetul până pe 3 septembrie. Guvernele europene se tem că Moscova ar putea extinde sistarea gazelor pentru a se răzbuna pentru impunerea sancțiunilor occidentale după invadarea Ucrainei.

Spre deosebire de închiderea de zece zile din iulie a conductei Nord Stream 1, tot pentru mentenanță, noua întrerupere a alimentării a fost anunțată cu mai puțin de două săptămâni înainte și este impusă de Gazprom, nu de operatorul magistralei, relatează Reuters.

Moscova, care a redus livrările prin această rețea la 40% din capacitate în iunie și la 20% în iulie, pune situația pe seama lucrărilor de întreținere și pe sancțiunile despre care susține că împiedică returnarea și instalarea echipamentelor.

Ministrul german al Economiei, Robert Habeck, a declarat la începutul lunii august că Nord Stream 1 este „complet funcțională” și nu există probleme tehnice, așa cum invocă Moscova.

În schimb, Rusia a acuzat miercuri că guvernul german face tot posibilul pentru a strica relațiile privind tranzacțiile de energie cu Moscova.

Gazprom susține că noua sistare a fost impusă de efectuarea unor lucrări de întreținere la singurul compresor aflat în funcțiune la stația Portovaia din Rusia și că intervenția va fi efectuată în cooperare cu specialiștii de la Siemens.

Compania germană care a fost implicată în lucrările anterioare de mentenanță la compresorul și turbina stației a negat, însă, miercuri, că va participa la această operațiune, dar și-a anunțat disponibilitatea de a oferi consultanță Gazprom dacă este nevoie.

Creșterea stocurilor, un adevărat miracol

În cele peste 6 luni de război, Rusia a oprit livrările și către Bulgaria, Danemarca, Finlanda, Olanda și Polonia, și a redus alimentarea prin alte conducte.

Gazprom a anunțat marți că va suspenda și livrările de gaze către contractorul din Franța din cauza unei dispute privind plățile, decizie pe care ministrul francez al Energiei a numit-o „o scuză”. Acesta a adăugat că Franța a anticipat reducerea alimentării.

Reducerea livrărilor prin Nord Stream a complicat eforturile țărilor europene de a stoca suficient gaz pentru a face față lunilor de iarnă. „Este ceva de domeniul miracolului că nivelurile stocurilor de gaze au continuat să crească, totuși”, a scris un analist de la Commerzbank, menționând că Berlinul a reușit să-și asigure necesarul la prețuri mai mari din alte surse.

Președintele autorității germane de reglementare în domeniul energiei, Klaus Mueller, a declarat că țara este mai bine pregătită acum pentru sistarea livrării, întrucât stocurile de gaze sunt la un nivel de aproape 85% din necesar și au fost asigurate cantități suplimentare din alte surse.

„Putem să luăm gaz din stocuri la iarnă, economisim gaz (și trebuie să continuăm așa!), terminalele de gaze naturale lichefiate sunt gata, și mulțumită Belgiei, Olandei, Norvegiei (și în curând și Franței), vin gazele”, a scris acesta pe Twitter.

Realitatea Live

22 Nov. 2024, 12:42
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
22 Nov. 2024, 12:42 // Actual //  bani.md

Pentru al patrulea an consecutiv, în luna noiembrie, Platforma pentru Promovarea și Dezvoltarea Filantropiei a desfăşurat campania „Săptămâna Naţională a Bunătăţii”. Ghidaţi de sloganul „Bunătatea începe cu tine”, în perioada 11-17 noiembrie, ONG-urile membre ale Platformei au lansat apeluri către autorităţile locale, instituțiile publice, ONG-uri, agenţi economici și cetățeni pentru a se implica activ în acţiuni filantropice și comunitare.

Astfel, timp de 7 zile, faptele bune au cutreierat Moldova în lung şi în lat. Peste 3000 de persoane de toate vârstele au promovat filantropia şi au îndemnat oamenii să facă parte din această campanie naţională, care răspândeşte bunătate.

Au fost desfăşurate acţiuni menite să îmbunătăţească viaţa oamenilor, a mediului, a animalelor şi a comunităţilor în care locuiesc. Bătrânii au fost ajutaţi cu munca prin gospodărie, au primit prânzuri calde sau coşuri cu fructe, împărţite de elevi. Unii participanţi şi-au suflecat mânecile şi au salubrizat locurile publice împânzite de gunoaie, alţii au platat copaci și flori.

Activiştii bunătăţii au demarat multiple colectări de fonduri, haine, rechizite şi obiecte uzate, pentru ajutorarea familiilor aflate în dificultate şi a persoanelor social-vulnerabile din comunitate. O altă campanie de colectare de fonduri a fost organizată pentru copiii infectaţi cu tuberculoză, internaţi la Spitalul Clinic de Ftiziopneumologie.

În cadrul Săptămânii Naţionale a Bunătăţii au fost colectaţi nu doar bani şi haine, dar şi cărţi, pentru a promova cititul în familie şi a creşte generaţii de copii educate şi sănătoase, indiferent de statutul social al familiilor din care provin aceştia.

Faptele bune nu au ocolit nici animalele. Au fost colectate fonduri pentru hrana şi adăpostul acestora, iar câţiva voluntari au construit cuşti şi au hrănit patrupezii fără stăpân, aflaţi pe teritoriul unei Universităţi din Chişinău.

Pentru a promova cultura filantropică şi voluntariatul au fost desfăşurate o serie de lecții publice și concursuri, au fost organizate sesiuni de discuţii pentru a formula recomandări de îmbunătățire a cadrui legal pentru stimularea implicării filantropice, la care au participat deputați, reprezentanți ai instituțiilor publice relevante, ONG-uri și agenți economici.

Campania „Săptămâna națională a bunătății” a fost desfășurată de Platforma pentru Promovarea şi Dezvoltarea Filantropiei cu sprijinul poporului american prin intermediul Agenției Statelor Unite pentru Dezvoltare Internațională (USAID).

 
Ajun de Boboteaza, la Catedrală
Ajun de Boboteaza, la Catedrală
Capitala, în febra sărbătorilor
Capitala, în febra sărbătorilor
Repetiții pentru parada din 27 august
Repetiții pentru parada din 27 august
Ploaia din 9 august a făcut ravagii în Capitală
Ploaia din 9 august a făcut ravagii în Capitală
Recolta de porumb a fost compromisă în proporții de 80%
Recolta de porumb a fost compromisă în proporții de 80%
2 august 2022 – Trafic infernal în Capitală
2 august 2022 – Trafic infernal în Capitală