Norii continuă să se adune deasupra UE: Inflaţia din zona euro a crescut la un nivel record de 9,1%

01 Sept. 2022, 05:53
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
01 Sept. 2022, 05:53 // Actual //  Lupu Eduard

Inflaţia din zona euro a crescut la un nivel record de 9,1%, intensificând temerile că preţurile cresc vertiginos şi susţinând apelurile adresate Băncii Centrale Europene de a majora mai agresiv ratele dobânzilor săptămâna viitoare, scrie FT.

Estimarea rapidă a creşterii preţurilor de consum publicată miercuri de Eurostat a fost în creştere de la 8,9% în iulie, care a reprezentat la rândul său un nivel record în istoria de 23 de ani a monedei euro. De asemenea, a fost mai mare decât cele 9 procente aşteptate de economiştii chestionaţi de Reuters.

Repercusiunile invaziei Rusiei în Ucraina au făcut ca preţurile la gaze şi electricitate să urce la niveluri record în Europa în ultimele săptămâni şi au crescut costul îngrăşămintelor şi al altor produse agricole, precum grâul.

Eurostat a raportat o uşoară decelerare a preţurilor la energie, care au crescut cu 38,3% în anul până în august. Preţurile alimentelor neprelucrate au crescut, de asemenea, într-un ritm uşor mai lent, de 10,9%.

Inflaţia de bază, care exclude preţurile mai volatile la energie şi alimente pentru a oferi economiştilor o idee mai clară despre presiunile de bază asupra preţurilor, a crescut cu 4,3% în august, faţă de 4% în iulie.
Mai mulţi membri ai consiliului guvernatorilor BCE au avertizat că inflaţia ridicată se va înrădăcina şi mai mult, deoarece tot mai mulţi consumatori şi întreprinderi se aşteaptă ca aceasta să rămână ridicată, chiar dacă zona euro va intra în recesiune în acest an, aşa cum se aşteaptă mulţi economişti.

Realitatea Live

18 Sept. 2024, 15:13
 // Categoria: Bănci şi Finanţe // Autor:  Lupu Eduard
18 Sept. 2024, 15:13 // Bănci şi Finanţe //  Lupu Eduard

Profitul obținut de sectorul bancar din Republica Moldova a înregistrat o scădere semnificativă la sfârșitul lunii iunie, în comparație cu perioada similară a anului trecut, principalul factor fiind diminuarea veniturilor din dobânzi, conform datelor furnizate de Banca Națională a Moldovei. Profitul total al băncilor a fost de 1,743 miliarde de lei, marcând o scădere de 672,2 milioane de lei (27,8%).

Veniturile din dobânzi s-au redus cu 2,086 miliarde de lei (31,8%), scăderea fiind cauzată de diminuarea veniturilor provenite din investiții în titluri de stat (VMS, CBN), a veniturilor generate de plasamentele în rezervele obligatorii la BNM și a celor din activitatea de creditare.

Pe de altă parte, veniturile din diferențe de curs valutar au crescut cu 261,1 milioane de lei (36,3%), iar veniturile din onorarii și comisioane au urcat cu 127,5 milioane de lei (8,1%). De asemenea, cheltuielile cu dobânzile au scăzut cu 1,142 miliarde de lei (45,4%), în timp ce cheltuielile administrative și cele legate de provizioane și deprecierea activelor au crescut cu 147,6 milioane de lei (3,7%).

La finalul raportului, activele totale ale băncilor din Moldova au însumat 161,3 miliarde de lei, iar cea mai mare parte a acestora, 42,6% (68,67 miliarde lei), a fost reprezentată de credite și avansuri la cost amortizat.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău