Proprietarul gigantului energetic din Republica Moldova intră pe piața jocurilor de noroc din România

02 Sept. 2022, 09:28
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
02 Sept. 2022, 09:28 // Actual //  bani.md

Fondul de investiţii EMMA Capital din Cehia, care deţine Premier Energy în România,  a cumpărat firma de pariuri Get’s Bet şi cazinourile Club King.

Principalul acţiona de la EMMA Capital,Jiří Šmejc, a preluat poziţia de CEO a PPF, cel mai mare grup de investiţii din Europa Centrală şi de Est după moartea fondatorului, Petr Kellner. În România, PPF deţine ProTV şi două clădiri de birouri în apropiere de Piaţa Victoriei.

”Suntem nerăbdători să lucrăm cu EMMA Capital. SUnt convins că injectţia de capital marchează începutul unei noi etape în dezvoltarea noastră, care ne va întări poziţia pe piaţă”, a declarat Cristian Roman, CEO Get’s Bet, citat de Ziarul Financiar.

Premier Energy este furnizor şi distribuitor de gaze naturale.

Premier Energy LPC, societate care desfăşoară activităţi de tip holding, deţine în mod direct şi indirect participaţii în diferite companii din România şi Republica Moldova. În România, Premier Energy deţine companiile Premier Energy SRL, Ligatne Gas SRL, B.E.R.G. Sistem Gaz SA şi Premier Energy Trading SRL.

”Suntem mulţumiţi de acordurile încheiate. Acestea sunt două companii cu experienţă în piaţa locală şi potenţial mare de creştere. Sunt sigur că parteneriatul dintre managementul local şi know-how-ul nostru internaţional şi poziţia puternică de capital va transforma Get’s Bet Group în una dintre cele mai importante companii de pe piaţa românească”, a declarat Pavel Horák, Directorul de Investiţii al EMMA Capital.

Premier Energy PLC este cel mai mare distribuitor și furnizor de energie electrică în Republica Moldova, co o cotă de piață de circa 70%. În România, holdingul deține societățile Premier Energy S.R.L., Ligatne Gas S.R.L., B.E.R.G. Sistem Gaz S.A. și Premier Energy Trading S.R.L.

Realitatea Live

07 Mai 2025, 16:45
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  Ursu Victor
07 Mai 2025, 16:45 // Bani și Afaceri //  Ursu Victor

Veniturile Rusiei din exportul de petrol au atins un minim al ultimilor peste doi ani, în contextul scăderii accelerate a prețurilor mondiale la țiței. Deși volumul exporturilor a rămas relativ stabil, valoarea acestora a scăzut dramatic, revenind la nivelurile din primăvara anului 2023, când industria petrolieră rusă începea timid să-și revină după embargoul european și plafonarea prețului impuse cu câteva luni înainte, scrie Bloomberg.

Potrivit unei analize realizate de Bloomberg, în baza datelor furnizate de agenția de prețuri Argus, valoarea totală a exporturilor de petrol în cele patru săptămâni până la 4 mai s-a ridicat la doar 4,96 miliarde de dolari – adică 1,24 miliarde pe săptămână. Este o scădere de 4% (220 milioane USD) față de perioada anterioară și cel mai scăzut nivel înregistrat din aprilie 2023.

În timp ce volumul exporturilor (3,29 milioane de barili pe zi) rămâne constant, prețul țițeiului Urals a scăzut puternic: în porturile baltice, acesta a coborât sub 50 de dolari/baril – cu 4,5 dolari mai puțin față de săptămâna precedentă. Tendința de scădere continuă, pe fondul unei oferte globale mai mari din partea statelor OPEC+ și a războiului comercial relansat între SUA și China, care a afectat semnificativ prețul petrolului Brent.

În paralel, Uniunea Europeană intenționează să înăsprească sancțiunile împotriva flotei „fantomă” a Rusiei, urmând să adauge încă 150 de petroliere pe lista neagră. La Washington, administrația Trump pregătește măsuri suplimentare pentru a-l forța pe Vladimir Putin să accepte negocieri privind războiul din Ucraina.

Ministerul rus al Economiei a raportat o scădere a prețului mediu al țițeiului Urals de la 58,99 dolari în martie la 54,76 dolari în aprilie – cu 32% sub estimarea bugetară pentru 2025. Ca urmare, guvernul rus a aprobat recent o revizuire a bugetului federal, tăind cu aproape 25% veniturile planificate din energie (cu 2,6 trilioane ruble). Deficitul bugetar estimat pentru 2025 se va tripla, ajungând la 3,79 trilioane ruble – echivalentul a 1,7% din PIB.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!