VIDEO Portul Galați sufocat de tirurile din Republica Moldova și Ucraina

03 Sept. 2022, 17:04
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
03 Sept. 2022, 17:04 // Actual //  bani.md

De câteva luni, zona vamală din apropierea portului Galați este sufocată de tiruri cu marfă.

Șoferii sunt nevoiți să doarmă în cabine, iar rezervele le sunt pe terminate.

Operatorii portuari spun că traficul de mărfuri în port a explodat în ultimele luni.

Formalitățile vamale sunt de asemenea destul de complicate.

Mihai Oprișan, manager tehnic operator portuar, citat de tvr2: „Dumneavoastră ați văzut 5-6 camioane așteptând la vamă, din care proporția era de 90% pe importuri, care veneau din țările non-UE, Turcia și alte țări din zonă, în momentul de față se așteaptă pentru importurile dinspre tot țări non-UE, respectiv Ucraina și Republica Moldova, având în vedere anii trecuți, după cum toată lumea știe, nivelul actual este de, nu știu, 3-4-5-600% față de ce se întâmpla în anii trecuți vizavi de importul de cereale”.

Și autoritățile locale au fost nevoite să ia măsuri pentru ca traficul rutier să nu se blocheze în zonă. Două trasee de autobuz au fost deviate de pe strada Portului.

Portul Galați dispune și de o linie ferată cu ecartament larg, unde pot ajunge trenurile din Ucraina ca să descarce cerealele.

Realitatea Live

02 Apr. 2025, 14:06
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
02 Apr. 2025, 14:06 // Actual //  Ursu Victor

Republica Moldova riscă să repete scenariul din iarna trecută, când întârzierea achizițiilor de gaze naturale a dus la scumpiri considerabile pentru consumatori. Deși problema a fost discutată oficial încă din 3 decembrie 2024, când Parlamentul a cerut elaborarea unui plan național de achiziții în termen de 60 de zile, până în prezent nu există niciun rezultat concret, iar Guvernul nu a anunțat nici graficul, nici responsabilul, nici începutul efectiv al achizițiilor, potrivit declrației Blocului „Împreună”

În plus, Planul de măsuri privind independența energetică, aprobat recent de Executiv, nu menționează deloc subiectul achiziției gazelor, în ciuda importanței sale pentru securitatea energetică a țării.

Amintim că, în 2023, întârzierea procurării gazului a dus la majorarea tarifelor, costurile fiind suportate direct de populație. Deși premierul Dorin Recean a cerut public demiterea lui Vadim Ceban, șeful Moldovagaz, pentru gestionarea defectuoasă a situației, acesta se află în continuare în funcție.

Conform Legii gazelor naturale, Guvernul este responsabil de asigurarea securității energetice și a aprovizionării cu gaze, însă lipsa de acțiune concretă sporește riscul ca Moldova să se confrunte din nou cu crize de aprovizionare și tarife explozive în iarna 2025.

În acest context, Blocul Împreună vine cu un pachet de 7 măsuri urgente care vizează profesionalizarea și transparența achizițiilor de gaze: transferul responsabilității achiziției de la Moldovagaz la Energocom, companie de stat cu reputație mai bună și capacitate financiară mai mare, elaborarea de către Guvern a unui plan clar de achiziții pentru sezonul rece, cu grafic lunar/trimestrial, stocuri și contracte forward, după modelul UE, monitorizare lunară de către Guvern și ANRE a implementării planului de achiziții.
Aprobarea de către furnizorii reglementați (Energocom, Moldovagaz) a procedurilor de achiziție, cu transparență și criterii conforme pieței bursiere, audit extern asupra sistemului informatic de licitație al Energocom, pentru a elimina suspiciunile de manipulare sau favorizare a ofertelor, elaborarea unui regulament intern clar la Energocom, pentru a preveni orice formă de intervenție sau întârziere a ofertelor transmise prin serverul licitațiilor și transferul întreprinderilor energetice de stat în subordinea Ministerului Energiei, pentru a spori responsabilitatea și eficiența decizională în sector.